Joulukalenterin luukku 17: Piparkakkutaikina

Piparkakkutaikina kaulittuna pöydällä ja piparkakku-ukkoja

Pitäähän nyt leivonta-aiheisessa joulukalenterissa piparitkin vilahtaa jossain luukussa.

Jos tänä vuonna et ole vielä piparkakkuja leiponut, niin nyt on jo aika. Tänään kun teet aamusta piparkakkutaikinan jääkaappiin, niin illalla pääset jo leipomaan. Tämän reseptin muuntelin ”isoanopin” eli mieheni mummin reseptikirjasta löytämästäni piparkakkureseptistä. Nämä vanhat reseptikirjat ovat kyllä niin kallisarvoisia. Viikko sitten sain tädiltäni hänelle perintönä tulleen keittokirjan, joka on ihan uskomaton opus. Olen sitä jo monta kertaa lueskellut, kun on tullut pieni, sopiva hetki siihen. Palaan tuohon kirjaan vielä myöhemmin.

Minulla on ollut suuri aukko leivonnan historiassa ja nyt on ihana saada tuon kirjan kautta tietoa menneiden aikojen leivonnasta. Kyllä vaan entisaikojen ihmiset ovat olleet osaavia ja kekseliäitä. Tuo minun saamani kirja on tehty 30-luvulla ja sisältää niin paljon sellaista tietoa mitä ei ainakaan minulla ole ennen ollut. Uskon, että historian havinaa tulette kuulemaan blogissani alkuvuodesta.

Wanhan ajan piparkakkutaikina
a´la Pullahiiri

1 1/2 dl siirappia
2 dl vettä
500 g fariinisokeria
1 tl neilikkaa
1 tl kardemummaa
1 tl inkivääriä
1 1/2 tl kanelia
1 tl soodaa
300g voita
1 kananmuna
noin 20 dl vehnäjauhoja

(lisäksi leivontaan lisää vehnäjauhoja)

Mittaa siirappi, vesi, fariinisokeri ja mausteet kattilaan. Kiehauta niin, että sokerit sulavat. Paloittele voi kulhoon. Kaada kuuma siirappiseos voin päälle ja vatkaa seos niin, että se jäähtyy. Lisää joukkoon sooda ja kananmuna. Vatkaa vielä kuohkeaksi ja lisää joukkoon lopuksi jauhot vähitellen. Taikinasta ei saa tulla liian paksua tässä vaiheessa, koska taikina vielä jähmettyy jääkaapissa. Pakkaa taikina esimerkiksi pakastepussiin jääkaappiin ja anna levätä yön yli.

Kauli piparkakkutaikina ohueksi ja ota siitä muotilla kuvioita. Paista 225 asteessa noin 5-7 minuuttia.

Koristele halutessasi piparkakut tomusokeri-valkuaisseoksella eli pikeerillä tai syö sellaisenaan, ilman koristeluja.

Lisätty vinkki! Lisäile vehnäjauhoja sen verran kuin tarvitsee. Yleensä määrä on 18-20 dl välillä. Jos taikina jää liian löysäksi, niin vehnäjauhoja voi hyvin lisäillä vielä taikinan kaulintavaiheessa. Eli mielummin liian löysä taikina, johon sitten jälkikäteen lisätään vehnäjauhoja.

 

Kommentoi

  1. Lukka says:

    Kuinka paljon taikinaa tuosta tulee?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tässä laskun, että noin 2 kiloa äkkiseltään laskettuna.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close