Sitruunapiirakka / Lemon pie

Näin aurinkoisen kevätilman kunniaksi piti tänä kiireisenä päivänä leipoa vielä sitruunapiirakkaa. Tämä on ollut taas listalla pitkän aikaa ja tänään päätin sen tehdä. Aurinko paistoi kirkkaasti ulkona ja muistutti pirteästä sitruunasta.

Sitruunapiirakka

Pohja
100 g voita 
1 dl sokeria
1 kanamuna 
3 dl vehnäjauhoja

Täyte
1 1/2 dl tuorepuristettua sitruunamehua
1 1/2 dl vettä
1 1/2 dl sokeria
4 rkl maissitärkkelystä
3 keltuaista
3 rkl voita

Marenki
110 g (3) valkuaista
1 dl vettä
220 g sokeria

Mittaa pohjaa varten kulhoon pehmeä (huoneenlämpöinen) voi sekä sokeri. Vatkaa ne sekaisin ja lisää voimakkaasti vatkaten kananmuna joukkoon. Lisää lopuksi vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi taikinapalloksi. Painele taikina (voideltuun) piirakka vuokaan (35x11x4cm). Paista 175 asteessa noin 15 minuutin ajan. Halutessasi voit suojata pohjan leivinpaperilla ja laittaa sen päälle painoksi esimerkiksi kuivia herneitä tai riisiä. Tällöin pohja pitää mukavasti muotonsa. Nosta pohja paiston jälkeen jäähtymään.

Mittaa täytettä varten kattilaan kaikki aineet, voita lukuun ottamatta. Sekoita seosta koko ajan, kunnes seos kiehahtaa ja sakenee. Lisää joukkoon voi ja anna sen sulaa joukkoon. Sekoita täyte tasaiseksi ja nosta jäähtymään.

Kaada jäähtynyt täyte piirakkapohjan päälle. Nosta jääkaappiin marengin valmistuksen ajaksi.

Mittaa valkuaiset monitoimikoneeseen sekä sokeri ja vesi kattilaan. Vatkaa valkuaisia samalla kattilassa sokerilientä kuumentaen 116-120 asteeseen. Kaada kuuma sokeriliemi valkuaisvaahdon sekaan koko ajan hyvin vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes marenki on jäähtynyt. Nostele marenki pursotuspussiin ja pursottele marenki haluamallasi tavalla piirakan päälle. Voit myös levittää marengin piirakan päälle. Voit paahtaa marengin pinnan halutessasi kaasupolttimella tai kuumassa uunissa. Voit myös jättää paahtamisen kokonaan pois ja tarjoilla piirakan kauniin valkoisella pinnalla.

Minulla jäi marenkia ylikin, mutta sitä olisi myös voinut laittaa hieman enemmän piirakan päälle niin halutessaan.

Vinkkejä piirakkamarengin tekemiseen:

* Kuumenna liemi kansi kattilan päällä, jolloin sokeri ei kiteydy kattilan laitoihin. Kiteytynyt sokeri saattaa kiteytyä myös marengissa, jolloin marengin seasta saattaa löytyä sokerikiteitä.

* Kaada sokeriliemi suoraan monitoimikoneeseen, mutta älä putsaa sokerilientä kattilan reunoilta juuri tuon mahdollisen kiteytymisen vuoksi.

* Käytä lämpömittaria sokerin lämpötilan mittaamiseen saadaksesi parhaimman lopputuloksen.

Kommentoi

  1. Nimetön says:

    Voisikohan sitruunan tilalla käyttää vadelmaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close