Pehmeä vaniljapulla


Pullapäivä voisi olla joka päivä, jos vaan omille linjoille sopisi – eikö:) Ainakin näin ihanina pakkaspäivinä. Nämä vanhat tutut perusleivonnaiset ovat niin herkullisia. Tässä taannoin tuli tehtyä taas hieman eritavoin pullaa. Päälle halusin tuon kristallipullistatutun sokerikerroksen, joka on niin herkullinen. Minun mielestäni pullassa tulee olla tuollainen pieni kerros kidesokeria – minä käytän jopa erikoishienoa sokeria. 




Pehmeä vaniljapulla


3 1/2 dl maitoa

150 g voita

40 g hiivaa

2 dl sokeria

3 rkl vaniljasokeria

2 tl kaardemummaa

noin 700 g vehnäjauhoja



Päälle

noin 80 g voita

noin 3 dl erikoishienoa sokeria


Lämmitä 2 dl maitoa ja voi kattilassa niin, että voi sulaa. Lisää loput maidosta kylmänä joukkoon. Seuraavaksi nesteen tulee olla kädenlämpöistä (noin 37 asteista), joten anna nesteen jäähtyä (tai tarvittaessa kuumenna). Lisää joukkoon murustettu tuorehiiva sekä sokeri. Sekoita niin, että hiiva sekoittuu hyvin nesteeseen. Lisää joukkoon vaniljasokeri ja kardemumma. Lisäile vehnäjauhoja ja alusta taikina niin, että taikina on kimmoisa ja irtoaa kulhon reunoista. Nostata taikinaa noin tunnin ajan lämpimässä paikassa leivinliinalla tai vaikka tuorekelmulla suojattuna.

Kaada nostatettu taikina leivonta-alustalle ja vaivaa ylimääräiset kulpat pois. Jaa taikina yhtäsuuriin paloihin sen mukaan kuinka suuria pullia haluat (minulla noin 12 kpl). Pyörittele pullat alustaa vasten pyöreiksi ja nosta uunipellille leivinpaperin päälle. Anna pullien nousta noin puolen tunnin ajan leivinliinan alla. Paista pullat 200-225 asteessa noin 7-10 minuuttia, pullien koosta riippuen.

Voitele valmiit pullat voilla ja upota sokeriin. Herkuttele maukkailla ja lämpimillä pullilla yhdessä kylmän maidon kanssa.

Vinkki! Sokeria kannattaa vaihtaa, jos se paakkuuntuu pullia upottaessa. Älä siis laita koko sokerimäärää kerralla kulhoon.




Minä tuossa ylhäällä jo kerroinkin omasta pullasuosikistani. Kyllä se kristallipulla on yksi parhaimmista pullista. Myös appelsiinipulla on suurta herkkuani! 

Meidän perheessä esikoiselle maistuu pulla kuin pulla. Oikeastaan mikään leivonnainen, herkku tai makeinen ei voita pullaa hänen suosikeissaan – hän se nimen tälle blogillekin keksi 🙂


Mikä on sinun lempipullasi? 

Dallas, korvapuusti, kristallipulla vai joku ihan muu? 

Kommentoi

  1. Dr.Sugar/Jinna says:

    Oma lemppari on voisilmäpulla, ehdottomasti! 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Voi, tuo ihana klassikko 🙂

  2. Nimetön says:

    Korvapuusteja ei voita mikään♥

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Monen muunkin suosikkeja 🙂

  3. Nimetön says:

    Olen nyt puolisen vuotta seuraillut tata blogia ja perhe on riemuinnut leivonnaisista.Nyt viikolla tein jopa 2kpl Arretje Nof cake.Piti tehda toinenkin,koska ensimmainen katosi parempiin suihin ennatysvauhtia..ja tanaan iltapaivalla aion leipoa vaniljapullia.Kiitos ihanasta blogista 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      VOi kun mukava kuulla, että leipomukset ovat maistuneet. Tuo Arretje Nof-kakku on todellista herkkua, eikä sen kaloreita kannata laskea… Maukkaita leipomuksia sinulle!

  4. Maija says:

    Dallas-pulla on oma superherkkuni, mutta myös perus voisilmäpulla ja kristallipulla ovat ihania. Äitini tekee myös mahtavan hyviä vaniljahyrriä, niissä tosin taikina on normaalia pullataikinaa selvästi rasvaisempaa, eli en tiedä meneekö enää virallisesti pullan kategoriaan. 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Nuo vaniljahyrrät kuulostavat herkuilta!

  5. Nimetön says:

    Kuulostaa herkulliselta! Puuttuuko reseptistä suola?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      En lisännyt suolaa. Voin suolaisuus riittää mielestäni hyvin tähän pullaan. Toki suolahyppysellisen voi lisätä, jos haluaa suolaa hieman lisätä.

  6. Unelmaa leipomassa says:

    Ihanan pyäreä pulla! Rakastan kaikkia pullia ja nuo sinun kristallipullat ovat myös suurta herkkua! Voisilmäpulla jätti silmällä 😉 on myös tosi hyvää!!!!!!!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tosiaan voisilmäpulla jättisilmällä 🙂 Kuulostaa aika hyvältä.

  7. Unknown says:

    Mulla olis sulle tunnustus sun blogissa 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos! Pitää käydä kurkkaamassa 🙂

  8. Pampula says:

    Söpö pullanen, ja korvapuustithan ne on parhaita ja dallas ja ja ja ja…. oikeesti en osaa päättää!!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Niinpä… Kaikki pullat ovat hyviä 🙂

  9. Heidi says:

    Voisilmäpullaa ei mikään voita. Todellinen herkku lapsuudesta. Eilen leivoin myös minä pitkästä aikaa pullaa, laitoin taikinaan rasvan sijasta kylmäpuristettua neitsytkookosöljyä. Olen hurahtanut kaikkeen terveelliseen ja pukin kyjessä lukee että voi käyttää myös leivontaa ja tadaa. Pullat eivät hamikseni maistuneet vähääkään kookokselta.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Voisiko olla, että tuossa kookosöljyssä maku on sen verran mieto, ettei suuremmassa määrässä maistu läpi? Miten pullat muuten onnistuivat tuolla tavoin leivottuna?

    2. Heidi says:

      Hyvin, ihan normi pullia muuten olivat 🙂 Ehkä olisi pitänyt käyttää maidon sijasta vielä kookosmaitoa.

    3. Pullahiiri/Taru says:

      Tuo kookosmaito kuulostaa eksoottiselta pullassa, mutta voi olla maukaskin vaihtoehto. Periaatteessahan pullan neste voi olla lähestulkoon mitä vain. Kookospulla sopisi tämän hetken kookosinnostukseen. Kookosöljyäkin neuvotaan syömään monessa eri lehdessä ja tv-ohjelmassa.

    4. Heidi says:

      Mikrotin tänään jäisiä pullia ja kun avasin oven, sisältä tuli vieno kookoksen tuoksu. Olin kyllä ihan yllättynyt siitä.

    5. Pullahiiri/Taru says:

      Varmasti tuoksuivat hyville 🙂

  10. Maria says:

    Vaikea päättää, voisilmäpulla ja korvapuusti kisaa ykköspaikasta.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Nuo taitaa ne kärkipään paikat viedä. Oletko muuten kokeillut kristallipullia. Kristallipullien resepti on yksi blogini suosituimmista resepteistä. Suosittelen siis kokeilemaan 🙂

  11. Nimetön says:

    Korvapuustit on uhan parhaita. Harvemmin tulee enää muita pullia leivottua.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Meilläkin noita korvapuusteja usein leivotaan, mutta kiva välillä kokeilla muitakin pullia.

  12. Leena-muori says:

    Oon esikoisesi kanssa samaa mieltä: pulla on parasta! Erityisesti kahvin kanssa paras kahvileipä. Se pulla on yleensä sillä hetkellä parasta, mitä on syömässä. 😉 Kiitos tästä pullavinkistä. Mietinkin juuri, miten saisi näpsäkästi tavallisesta pyöreästä pullasta vähän juhlavampaa/herkumpaa. Teinkin vasta kristallipullia, mutta enpä hoksannut tätä yhdistelmää. 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tosiaan meillä on sellainen pullasyöppö tuo meidän esikoinen, että onneksi ei ole pullaa tarjolla ihan joka päivä eikä edes joka viikko. Kahvipöydästä häviää pullat nopeasti, kun meidän lapsukaiset pääsevät herkuttelemaan. Taas muutaman viikon päästä pääsen pullan leivontaan, kun on laskiainen sekä tuon esikoisen synttärit 🙂

  13. Hunajamutun aarrearkku says:

    Hienoja pullia! Mielestäni Vanilja-voisilmäpullia ei voita mikään =)

    http://hunajamuru.blogspot.se

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Nuo vanilja-voisilmäpullat kuulostaisivat niin sopivilta herkuilta perjantaipäivään!

  14. Katja says:

    Herkullinen pullaresepti. Kokeilin viikonlopun kunniaksi.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos palautteestasi! Mukava kuulla, että tämä pulla oli myös teidän makuunne!

  15. Mmm, pullat on kyllä herkkua! Lemppareita korvapuustit, dallaspullat ja kristallipullat sun ohjeella 🙂 Näitä vaniljapullia ajattelin tänään kokeilla ja täyttää nämä sitte laskiaispulliksi!

  16. Merja says:

    Anteeksi tyhmä kysymykseni, mutta miten määrittelet pullan kimmoisuuden? Taikina irtoaa kulhon reunoilta, mutta tarttuuko taikina vielä käteen? En koskaan onnistu leipomaan "täydellistä " pullaa 🙁 jotenki tuntuu, että laitan liikaa jauhoja tai vaivaan liian vähän, teen taikinan yleensä käsin. Miltä sen pitäisi käteen tuntua, että voi lopettaa jauhojen lisäämisen? 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Eipä ole yhtään tyhmä kysymys! Pullan leipominen on kyllä taitolaji, joka karttuu sitä myöten kun vaan leipoo. Itsekin olen vasta viime vuosina ymmärtänyt onnistuneen pullan salaisuuden. Itse teen useasti taikinat koneella, mutta esimerkiksi mökillä tulee aina tehtyä taikina käsin. Olen huomannut, että useasti sitä korvaa taikinan alustamisen vehnäjauhoilla, jolloin pullasta tulee liian kiinteä. Eli kannattaa vaivata pullaa niin kauan, että se irtoaa kulhon reunoista. Toki taikina on päältä hieman tahmeakin, mutta oleellista on, että jauhoja lisäillään mahdollisimman vähän. Ainakin koneen koukusta se lopulta putoaa itsestään. Käsin vaivatessa aikaa menee huomattavasti kauemmin, mutta lopputulos maksaa vaivan, kun vain jaksaa vaivailla. Vaikea ihan näin sanoilla selittää, mutta jos ehkä jotain tästä sepustuksesta saisit irti.

  17. PuuVilla says:

    Edellisten lisäksi omar pulla on ehdoton suosikki meidän perheessä

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Omar-pulla kuulostaa aika herkulliselta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close