Lohi-pinaattipiirakka

Lohi-pinaattipiirakka

Kehittelin suolapalaksi kahvipöytään tällaisen lohi-pinattipiirakan. Jonkin aikaa piti miettiä, että mitä uutta kasvissyöjälle (kala käy) sopivaa keksisin kahvipöydän antimiksi. Monenlaista piirakkaa olenkin kokeillut, mutta en koskaan tuoreista pinaateista tehtyä lohi-pinaattipiirakkaa. Täältä niitä suolasten piirakoiden variaatioita löytyykin.

 

Suolainen piirakka muropohjalla

Lohi-pinaattipiirakka

Pohja
250 g voita
5 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
3 rkl kylmää vettä 

Täyte
200 g pinaattia
2 rkl öljyä
1 sipuli
1 kynsi valkosipulia
350-400 g kylmäsavulohta palana
100-150 g kirsikkatomaatteja
4 dl ruokakermaa
4 kananmunaa
80 g juustoraastetta
valkopippuria
suolaa

(koristeluun herneenversoja tai rucolaa)

 

Nypi pohjan voi, vehnäjauhot ja suola hyvin. Lisää joukkoon vesi ja muodosta taikinasta kiinteä pallo. Voit myös valmistaa pohjan monitoimikoneessa, mutta silloin kannattaa muistaa, ettei piirakkapohjaa kannata työstää liikaa. Lisäile suolaa oman maun mukaan. Voi on jo itsessään aika suolaista, joten taikinaa kannattaa maistaa työstövaiheessa, jotta siitä ei tule liian suolasta. Painele taikina vehnäjauhoja apunakäyttäen noin 28 cm korkea reunaiseen vuokaan. Nosta taikinaa myös noin 4 cm vuoan reunoille. Suosittelen käyttämään esimerkiksi irtopohjavuoan reunusta leivinpaperin päällä. Näin saat piirakan kauniisti tarjolle ilman vuokaa. 

Valmista täyte huuhtomalla pinaatit ja poistamalla kovat lehtiruodit. Laita pinaatit kattilaan veteen ja keitä noin 5 minuutin ajan. Siivilöi pinaatti ja anna pinaattien jäähtyä hetken aikaa. Kun pinaatit ovat jäähtyneet käsin kosketeltaviksi leikkaa ne veitsellä pieneksi. Pilko myös valkosipuli sekä sipuli hienoksi. Mittaa pinnoitettuun kasariin öljy. Kuumenna ja lisää sipuli sekä valkosipuli. Kuulota ne. Lisää lopuksi pilkottu pinaatti joukkoon. Kuulota vielä pinaattia hetki pannulla sipuleiden kanssa, mutta varo polttamasta. Nosta sivuun jäähtymään hetkeksi. 

Pilko lohi haluamasi kokoisiksi paloiksi. Pese tomaatit ja puolita ne. Sekoita kulhosssa kerma, kananmunat ja juustoraaste. Lisää joukkoon ripaus suolaa ja valkopippuria. 

Levitä pohjan päälle pinaatti-sipuliseosta noin 2/3 koko seoksen määrästä ja lisää loput muna-kermaseokseen. Levitä myös kylmäsavulohipalat piirakkapohjan päälle ja kaada munakermaseos päälle tasaisesti. Lisää lopuksi puolitetut tomaatit piirakan päälle. Paista noin 45-60 minuuttia 175 asteessa. Jos et halua piirakkaan kovasti väriä, niin laita paiston ajaksi folio piirakan päälle. Näin punaisen ja vihreän sävyt tulevat kauniisti esille täytteestä. Koristele piirakka esimerkiksi hereenversoilla tai vaikka rucolalla.

Vinkki! Voi kannattaa kuitenkin olla kylmää, mutta ei täysin kovaa. Muuten on todella raskasta työstää pohjataikina käsin. Piko voi ainakin pieniksi kuutioiksi, niin pohjan valmistaminen on helpompaa. Jos käytät pehmeämpää voita taikinassa, niin nosta taikina jääkaappiin hetkeksi ennen vuokaan painelemista.

 

suolainen piirakka resepti

Pullahiiren leivonta- ja koristelukurssittulevat huomenna tiistaina 26.2.2013 esille tänne blogiin. Kannattaa käydä kurkkaamassa, varsinkin jos on tulossa kevään ja kesän aikana juhlia. Juhlakoristeet voi valmistaa jo valmiiksi juhlia odottelemaan. Pölyltä ja valolta suojattuna koristeet säilyvät pitkiäkin aikoja. Myös hyvin kuivuneet koristeet pysyvät parempina pidempään juhlaleivonnaisten päällä!

Kommentoi

  1. Nimetön says:

    Voi nam, varmaan ihanaa 🙂 Mulla olis pakastepinaattia, toimiskohan se tässä…? :)Jos harjoitusversion tekisi sillä ja tuleville synttäreille tuoreesta pinaatista 🙂

    Mari S

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Voisi tuo toimiakin. Monessa pinaattireseptissä tuo pakastepinaatti on toisena vaihtoehtona. Voi olla, että on hieman vetisempää. Jos innostut kokeilemaan, niin jätä ihmeessä kokeilusta viestiä 🙂

  2. Nimetön says:

    eikö pohjaa esipaisteta?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Ei tarvitse minun makuuni esipaistaa, mutta jos itse sen haluaa tehdä, niin kyllähän sen pohjan voi esipaistaa. Itse kyllä harvemmin esipaista ja paljon olen pohjasta kehuja saanut 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close