Minttuinen heinäsirkkapiirakka eli grasshopper pie



 Tämä piirakka on ollut pitkään suunnittelulistalla. Jotenkin näin kevään tullen se työntyi ajatuksiini uudestaan ja uudestaan. Niinpä päätin kokeilla piirakan valmistamista. Itsehän olen tunnustautunut jo monet kerrat minttufriikiksi eli fanitan lähestulkoon kaikkea mintunmakuista 🙂 Näin ollen myös tämä sai minulta hyvät arvosanat. Loppujen lopuksi tämä oli aika helppo valmistaakin. Tämän heinäsirkkapiirakan alkuperä on tuolla Amerikan mantereella, kuten aika usein muutoinkin nämä blogini leivonnaiset. Piirakan historia taitaa olla lähtöisin saman nimisestä drinkistä, jonka mausta on myöhemmin muodostettu tämä piirakka. Grasshopper tuo aina mieleen vuoden 1996, kun vietin kesän kokonaisuudessaan Amerikan itärannikolla, Mainessa. Tuolla oli saman niminen kauppa ja aina tämän piirakan nimen kuullessani muistan tuon kaupan ja kyseisen kesän. Sieltä onkin ihan mahtavia muistoja ja toiveissa olisikin päästä vierailemaan Mainessa taas jossain vaiheessa. Viimeisin kerta on pari vuoden takaa, joten ystäviä on jo ikävä! Onneksi nämä makumuistot vievät ystävien luokse 🙂





Heinäsirkkapiirakka eli Grasshopper pie


Pohja

360 g Domino-keksejä

60 g voita


Täyte

175 g vaahtokarkkeja (valkoisia)

1 dl maitoa

1 dl minttulikööriä

5 dl vispikermaa

(vihreää elintarvikeväriä)


Päälle

suklaakoristeita

kermavaahtoa


Sulata voi. Murskaa keksit monitoimikoneessa ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele seos noin 26-28 cm piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Nosta sivuun tai vaikka jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.

Mittaa pinnoitettuun kattilaan vaahtokarkit, maito sekä minttulikööri. Kuumenna seos kiehuvaksi ja sekoitte niin, että vaahtokarkit sulavat joukkoon. Kaada seos kulhoon ja viilennä jääkaapissa välillä sekoitellen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon halutessasi hieman vihreää elintarvikeväriä ja nostele kerma se jäähtyneen vaahtokarkkiseoksen joukkoon. Kaada seos keksipohjan päälle ja nosta jääkaappiin jäähtymään ainakin muutaman tunnin ajaksi. 

Koristele jäähtynyt piirakka suklaakoristeilla sekä kermavaahtopursotuksilla. Voit myös halutessasi levittää kermavaahdon koko piirakan päälle ja ripotella suklaakoristeet viimeisenä.


Vinkki! Jos et halua käyttää alkoholia, niin lisää maitoa hieman enemmän joukkoon ja jos taas haluat nimenomaan säilyttää alkoholin, niin lisää likööri vasta vaahtokarkkien sulatuksen jälkeen vaahtokarkkiseokseen.



Kommentoi

  1. Sanna says:

    Katsoin joku kerta televisiosta, kun Nigella teki tätä – tuli sellainen fiilis, että uskaltaako kokeilla – mutta sinun innoittamana taidan tehdä joku kerta 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Minäkin taisin joskus nähdä pätkän tuosta samaisesta ohjelmasta. Siitä on kyllä jo aikaa. Kiva, jos innostut kokeilemaan.

  2. Herkkuhovi says:

    Näyttää ainakin ihan törkeän hyvältä! 😀
    Yllätyin että aineksia ei tuon enempää tule, voisi joku kerta kokeillakin. 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tosiaan aineksia ei tule kovinkaan montaa. Ehkä hieman voisi vielä piparminttuöljyä lisäillä, jos haluaa minttuisempaa makua. Riippuu ehkä käytössä olevasta minttulikööristä.

    2. Nimetön says:

      Hienoa että joku kääntänyt reseptin suomeksi. Reseptistä on kuitenkin unohtunut vaalea kaakaolikööri, se on oleellinen osa tätä kakkua/piirasta. Ei kait mikään nyt "aito" ole, mutta pääsääntöisesti ko. raaka-aine grasshopperissa on. Vinkkivitosena.

    3. Pullahiiri/Taru says:

      Toki voisi tuota vaaleaa kaakaolikööriä lisäillä tuohon joukkoon. Tein tämän reseptin luettuani monia muita piirakkareseptejä. Aika vähän tällaiseen piirakkaan tuota kaakaolikööriä oli käytetty, joten minäkin sen tällä kertaa jätin pois. Drinkissähän se on kyllä mukana. Pitääkin tehdä joku kerta kaakaoliköörin kanssa ja maistella mikä on ero. Herkkua tämä oli joka tapauksessa, joten suosittelen kokeilemaan! Kiitokset vinkistä 🙂

  3. Dr.Sugar/Jinna says:

    Yksi lempparileivonnaisistani! Helppoa ja niiiiiin hyvää 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kyllä tuo maistuu 🙂 On vieläpä todella helppo tehdä. Hieman erilainen piirakka.

  4. Unknown says:

    Menee kokeilulistalle, kuulostaa ja näyttää niin hyvältä!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Mukava kuulla!

  5. Kati (Katin ploki) says:

    Ihan pakko kokeilla tätä. Niin upean näköinenkin on.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kokeile ihmeessä! Kerro sitten mitä olit mieltä.

  6. Tuo näyttää niin hyvältä, että pitäisi kyllä kokeilla:-)

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kokeile vaan! Tule sitten tänne blogiin kertomaan mitä olit reseptistä ja piirakasta mieltä! Kokemuksia on aina niin kiva kuulla.

  7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  8. Maarit says:

    Kiva vappuherkku 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tämä tosiaan sopisi vaikka vappuun todella hyvin!

  9. Nimetön says:

    Mitä vaahtokarkkeja käytit, entä likööriä?
    Vaahtokarkeista ei itselläni ole kokemusta, joten onko niissä eroja? Ihan ehdottomasti on kokeiltava!
    Anuliini

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Minä käytin itse Haribon valkoisia vaahtokarkkeja sekä Kissan minttu-likööriä. Luulen, että tuohon käy periaatteessa kaikki vaahtokarkit. Valkoiset tekevät massasta kauniimman värisen.

  10. kotiäiti says:

    Aivan ihanan kuuloinen ja näköinen herkku, kokeiluun menee 🙂
    Olen kysellyt kaikilta, mutta kukaan ei tiedä, joten kysyn sinultakin, että oletko koskaan pakastanut koristeltua kakkua? Jos, niin kuinka koristeiden kävi sulaessaan?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      En ole pakastanut koskaan koristeltua kakkua. Pitäisi ehdottamasti kokeilla, koska et ole aina, joka asiaa kyselee. Olen kuullut monia tarinoita tuosta kakun ulkonäöstä sulatuksen jälkeen. Osa on sanonut, että pinta pysyi hyvänä ja osa taas on sanonut, että oli kamala ja kiiltävä. Toki luulen, että lopputulokseen vaikuttaa niin käytetty massa kuin myös se kuinka rauhallisesti kakku on sulatettu. Pistä mieleeni ja kokeilen kyllä joku kerta tuota!

  11. Nimetön says:

    Jos ei voi käyttää alkoholia (vieraan raskauden takia) niin paljonko piparminttuöljyä tulisi laittaa? Entä missä vaiheessa, ja mistä tätä piparminttuöljyä saa 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Jos kiehautat tuon liköörin, niin alkoholi poistuu kyllä keittämällä. Jos käytät piarminttuöljyä, niin aloita noin 4 tipasta ja lisäile maun mukaan loppuvaiheessa lisää.

  12. Helmenvalkoinen maailma / Tiina says:

    Wau, upean näköinen kakku ja minttu on yksi suosikeistani! Tämä lisätään ehdottomasti To do -listalle – ja kiilaa heti kärkeen 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Hieno homma! Toivottavasti maistuu.

  13. mewii says:

    Onnistuin saamaan täytteen juoksettumaan. Mistä tämä voisi johtua? Huomasin sen jo ennen kuin olin täytteen laittanut, mutta ajattelin ettei se haittaisi, mutta nyt vuokan välistä valuu täytettä…

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Ikävä kuulla. Missä vaiheessa tuo seos juoksettui? Jäähdytitkö tuon vaahtokarkkiseoksen kylmäksi? Vatkasitko kerman kunnolla vaahdoksi? Laitoitko keksimurut myös vuoan reunoille, jos seos pääsee valumaan vuoasta pois? Monen monta kysymystä tarkemtamassa tuota tapahtunutta. Vastaile noihin kysymyksiin, niin mietitään yhdessä mistä voisi olla kysymys.

    2. mewii says:

      Seos juoksettui lopussa. Kerma oli vaahtoa, vaahtokarkkiseos oli ehkä hieman huoneenlämpöä lämpimämpää. Keksiseos on toki reunoilla, mutta se ei ollut kovin tasaista vaan osa kekseistä oli hieman isompina palaissa.

    3. Pullahiiri/Taru says:

      Nyt en muuta keksi, kun että tuo vaahtokarkkiseos on ollut liian lämmintä. En ole tuohon törmännyt itse, mutta olenkin tehnyt tämän piirakan vain kerran. Odotellaan, josko muilta tulee samankaltaisia kokemuksia. Minulla tuo seos sekoittui todella hyvin ja oli ihanan pehmeää, mutta hyvin kasassa pysyvää.

    4. Nimetön says:

      Minullakin täyteseos onnistui, tuli ihanan pehmeä koostumus, joka edelleen koostumukseltaan ja maultaan parani vielä seuraavana päivänä nautittaessa! Jäähdytin vaahtokarkkiseoksen selkeästi kylmäksi. Itse painelin pohjan ehkä turhankin tiiviiksi, oli hieman kovaa leikattavaa. Kaikilta maistaneilta lähipiiristämme tuli varauksttomasti kehuja, kiitos ihanasta ohjeesta 🙂
      t: Anuliini

    5. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos kommentistasi Anuliini! Mukava kuulla, että tuo onnistui. Luulen, että on oleellista jäähdyttää tuo vaahtokarkkiseos kunnolla kylmäksi.

    6. Divergenssi says:

      Meillä juoksettui kanssa yhdistettäessä kermaa ja vaahtokarkkiseosta. Vaahtokarkkiseos oli noin huoneenlämpöistä. Olisiko sitten likööri/vaahtokarkkivalinnalla vaikutusta? Meillä oli Väiski-vaahtokarkit ja likööreinä Helmi Kaakaolikööri 21% vol ja Creme de Menthe Gabriel Boudier Dijon 21 % vol. Vähän arvelutti tuossa vaahtokarkkiseoksen jäähdyttämisessä kovin kylmäksi se että sekoittuuko se sitten enää kermavaahtoon. Ilmeisesti turha huoli?

    7. Pullahiiri/Taru says:

      Lupaan nyt joku päivä kokeilla tätä piirakkaa uudestaan. Minulla mitään tuollaista juoksettumista tapahtunut tätä piirakkaa valmistaessani. Ilmoittelen blogissa kun saan piirakan kokeiltua. Kannattaa tosiaan jäähdyttää tuo vaahtokarkkiseos kylmäksi, jolloin ainakaan se ei vaikuta kerman "sulamiseen" tai juoksettumiseen. Mutta niin kuin tuossa lupasin, niin kokeilen reseptiä vielä uudestaan!

    8. Pullahiiri/Taru says:

      Kokeiltu on. Käytin kyllä eri likööriä, mutta ihan samalla tavoin tehty piirakka. Jäähdytin tuon vaahtokarkki-likööriseoksen erillisessä kulhossa hetken aikaa (noin 30-40 minuuttia) kylmässä ja siihen sekoitin ohjeen mukaan kermavaahdon. Ei juoksettunut vaan onnistui samaan tapaan kuin tämänkin reseptin vihreä piirakka. Luulen, että nyt on ollut niin, että tuo seos on ollut teillä liian lämmintä. Muuta en keksi. Toivottavasti innostutte kokeilemaan reseptiä vielä uudestaan. Laitan tuon uuden piirakan reseptin myös tänne blogiin vielä tammikuun aikana. Käytin itse Haribon vaahtokarkkeja ja kermapohjaista likööriä.

  14. Emilia says:

    Olin laittanut tuon vaahtokarkkiseoksen kylmentymään jääkaappiin, ja kun menin sen sitten hakemaan sieltä sekoittaakseni sen kermaan, oli likööri laskeutunut kulhon pohjalle, ja vaahto noussut pinnalle. Sain seoksen sekoitettua, mutta vaahto laskeutui aika paljon alkuperäisestä. Mistäköhän johtui?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Näin siinä käykin, joten ei syytä huoleen. Kermavaahto on se, joka tuon täytteen kuohkeuttaa. Sekoittelet vaan kermavaahdon tuon likööri-maito-vaahtokarkkiseoksen joukkoon. Makoisia hetkiä sinulle!

  15. Jenni says:

    Hei,

    Aivan ihana piirakka, mutta ongelmanani on tuon minttuliköörin puute. Voisikohan sen korvata kirkkaalla Mintulla? Laittaisi vain puolet tuosta liköörin määrästä? Vai meneekö metsään?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Nyt pitää sanoa, että en tiedä tuosta. Tuo kirkas Minttu ei ole minulle tuttu, joten en osaa sanoa sen mausta. Kuulostaa kyllä vahvalta :)Jos on piparminttuöljyä tai -aromia, niin niillä pärjää hyvin.

    2. Jenni says:

      Se on oikeastaan minttu vodkaa käsittääkseni, n 40% vahvuudeltaan. Taidanpa kokeilla kuinka käy 🙂

    3. Pullahiiri/Taru says:

      Mietin vaan, että tuleeko tuo alkoholin maku tuolta läpi liikoja. Jos tuota versiota kokeilet, niin tule ilmoittamaan minulle miltä maistui!

  16. Jenni says:

    Taidan kokeilla ensi viikonloppuna miehen synttäreille. Laitan hissukseen sitä kirkasta, ja maistan välillä ettei tule liian vahvaa 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Varsinkin noin voimakkaassa alkoholissa, suosittelen alkoholin keittämistä, jotta alkoholi poistuu täytemassasta.

    2. Jenni says:

      Tein kakun niin, että Minttu Koskenkorvaa tuli 0,5dl, Baileysiä 0,25dl, ja maitoa 1,25dl. Mielestäni ei maistunut liikaa alkoholille, vaikka tuoksui sille aika vahvasti. Itse pidin kakun koostumusta hieman liian kevyenä (pidän esim hyvin tiiviistä juustokakusta), ja mietinkin, että tästä voisi yrittää kehittää juuston kanssa tiiviimpää kakkua. Hyvin meni kyllä kakku kaupaksi, kiitos ohjeesta!

    3. Pullahiiri/Taru says:

      Mukava, kun jätit kommenttia! Tämä osiaan on hieman "höttöisempää" kuin tavallinen juustokakku. Esimerkiksi tuorejuustoa laittamalla täyte jämäköityy ja muuttuu "tanakammaksi". Pistetään tarkempi resepti kehittymään päähän 😉

  17. Elena says:

    Hei. Ajattelin kokeilla tuota piirakka, mutta ongelmana on minttulikööri, en voi nimittäin sietää sitä, enkä mintun makua yleensäkään:( Luuletko että sen voisi vaihtaa johonkin muuhun likööriin ja jos voi niin mitä suosittelisit?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Mitenköhän vastaukseni tähän ei ole koskaan tullut näkyviin. Olen kyllä sen jo syyskuussa kirjoittanut… No, kirjoitan nyt uudelleen vastauksen, josko siitä vielä hyötyä olisi. Voit toki vaihtaa tuon liköörin johonkin muuhun. Mietin, että toffee tai pähkinäliköörin kanssa voisi laittaa ripauksen kaakaojauhetta. Pitääkin kokeilla joku päivä itsekin.

  18. Nimetön says:

    Pinterest olis kiva! T. häitä suunnitteleva 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Laitetaan mietintään 🙂 Tsemppiä häihin!

  19. Moi Taru! Kokeilin tätä ja piirakka onnistui todella hyvin! Annoin vaahtokarkkimassan jäähtyä jääkaapissa niin, että se tuntui sormella ihan kylmältä. Kiitos hyvästä ohjeesta! 🙂
    http://taikakakut.blogspot.fi/2015/02/heinasirkkapiirakka-grasshopper-pie.html

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Mukava kuulla, että onnistui! Tämä on kyllä aika helppo ja mukava tehdä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close