Mango-passionhedelmäkakku



Kun tuolla aikaisemmin tuolle passionhedelmälinjalle lähdettiin, niin nyt suunnittelin herkullisen hedelmätäytteen passionhedelmästä yhdistettynä mangoon. Tuo on aika usein käytetty pari hedelmäkakuissa.  Tein alla olevan täytteen 7 munan täytekakkuun. Tämäkin täyte on helppo soveltaa erilaisiin hedelmiin ja marjoihi. Kun on hyvä perustäyteohje, saa siitä ”makua” muuttamalla erilaisia versioita. Kakun koiristeet ovat sokerimassaa ja reunan pursotukset vispikermaa. Vispikerman värjäsin vielä täytteen väriseksi keltaisella elintarvikevärillä.




Sokerikakkupohja


7 kananmunaa (L-koko)

280 g sokeria

140 g vehnäjauhoja

140 g perunajauhoja


Vatkaa kananmunat ja sokeri hyvin vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne siivilöiden muutamassa erässä muna-sokerivaahtoon. Sekoita massa hyvin sekaisin ja paista noin 26 cm vuoassa noin 40 minuutin ajan. Tarkista kakun kypsyys cocktailtikulla paiston loppuvaiheessa. Kumoa kypsä kakkupohja ritilälle jäähtymään.


Vinkki! Käytä kananmunien ja sokerin vatkamiseen riittävästi aikaa, jotta saat kauniisti kohoavan kakkupohjan.


Vinkki! Jos käytät säädettävää irtoreunusta, niin reunuksen kevyt öljyäminen riittää. Jos taas käytät irtopohjavuokaa, niin suosittelen pingottamaan vuoan pohjalle leivinpaperin sekä mahdollisesti leikkaamaan myös leivinpaperista vuoan reunoille suikaleet. Suikaleet voi tarpeen mukaan olla vuokaa korkeammatkin, jolloin kakkupohjan kohotessa hienosti, suikaleet pitävät taikinan kuitenkin vuoassa. Umpivuoka kannattaa voidella ja leivittää reunoilta, mutta pohjalle voi laittaa pohjan kokoisen leivinpaperin, jotta kakku irtoaa vuoasta kauniisti paiston jälkeen.


Mango-passiontäyte


6 dl vispikermaa

200 g maustamatonta tuorejuustoa

2 dl tomusokeria

2 tl vaniljasokeria

1 dl passionhedelmää (paseerattuna)

1 prk (425g/230g) säilykemangoviipaleita

6 liivatelehteä

1/2 dl vettä/hedelmämehua


Laita liivatteet likoon kylmään veteen noin 5 minuutin ajaksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Notkista toisessa kulhossa tuorejuusto ja lisää joukkoon tomusokeri sekä vaniljasokeri. Soseuta hedelmät ja sekoita keskenään. Kuumenna vesi tai mehu kiehuvaksi ja lisää liotetut liivatteet nesteen joukkoon. Kaada hieman jäähtynyt liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen hedelmäsoseen joukkoon. Lisää hedelmäsose lopuksi tuorejuuston joukkoon ja sekoita hyvin. Nostele vielä kermavaahto täytteen sekaan ja täytä kakku tavalliseen tapaan. 

Vinkki! Tuo määrä paseerattua passionhedelmää saadaan noin 10 passionhedelmästä. Paseeramisella tarkoitetaan hedelmän lihan siivilöimistä, jotta siemenet saadaan poistettua. 




Vielä hieman kuvaa kakun pursotuksista.


 

Kommentoi

  1. Herkkuhovi says:

    Kyllä kuulostaa erittäin herkulliselta kakuntäytteeltä! Saako paseerattua passionhedelmää ihan kaupoista?
    Kivannäköinen on koristelukin! 🙂

    Onko Ohrakas sinulle tuttu? Sillä saa myös oikein pehmeän ja kuohkean pohjan. Esimerkiksi kääretorttupohjan kun tekee 1½-kertaisena ja käyttää Ohrakasta, tulee aivan älyttömän herkullinen ja ennenkaikkea pehmeä pohja kakkuun/leivoksiin. 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos! Tosiaan tarkoituksena on käyttää tuoretta hedelmää tuon 1 dl verran eli noin kymmenkunta hedelmää. Laitoin tuon määrän sitä varten, että joku voi haluta käyttää valmista pyrettä ja joku tuoretta hedelmää. Määrä on siis sama kumpaa tahansa käyttää. Pyre nopeuttaa hommaa, mutta ei tuo hedelmän paseeraaminen eli siivilöiminen lusikan avulla niin suuri töistä ole. Hieman hedelmien koosta ja mehukkuudesta riippuen 1 hedelmä on noin 1 ruokalusikallinen paseerattua hedelmänlihaa. Nuo passionhedelmän siemenet eivät ole niin kauniita ja mukavia sattumia täytteessä. Joissakin kaupoissa ja/tai tukuissa myydään tuota mainitsemaani passionhedelmä pyrettä, joka toimii tuolla määrällä myös hyvin. Hyvä kun kysyit, koska tuota viitteellistä hedelmien määrää ei ole tuossa reseptissä merkittynä.

      Ohrakas toimii tosiaan perunajauhojen tilalla samoin maissitärkkelys. Kaikki kolme hyviä ja toimivia kavereita vehnäjauhojen seuraksi. Itse yleensä käytän tuota perunajauhoa, mutta olen käyttänyt myös muita edellä mainittuja myöskin.

  2. Liisa says:

    Ihana kakku, Puuha-Peteä ei olekaan näkynyt aikoihin. Ihana että vielä on päässyt kakkuun tuokin suloinen hahmo. Täyte kuulostaa ihanalta.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos!

  3. Nimetön says:

    Täyte oli taivaallista. Kiitos ohjeesta!

    * jaana

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Voi, kun oli mukava lukea kommenttisi. Olen saanut tästä täytteestä paljon positiivista palautetta 🙂

  4. Nimetön says:

    Heippa! Jos käytän valmista mangososetta, niin paljon sitä tulisi että vastaisi tuota soseutettavaa määrää mangoa?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Valmista mangososetta on siis 230 g tuossa kakussa.

    2. Nimetön says:

      Äh, luinpas ohjeen huonosti kun en tajunnut. Kiitos 🙂 Tämä testiin huomenissa sitten. Kaikkea ihanaa on sivustosi tulvillaan 🙂

    3. Pullahiiri/Taru says:

      Eipä siinä mitään 🙂 Hyvä, jos pystyin auttamaan! Toivottavasti maistuu. Paljon olen saanut tästä reseptistä positiivista palautetta.

    4. Nimetön says:

      Olen unohtanut tulla kommentoimaan; täyte oli todella herkullista ja sitä kehuttiin kovasti! Kiitos 🙂

    5. Pullahiiri/Taru says:

      On aina mukava kuulla onnistumistarinoita 🙂

  5. Nimetön says:

    Hei! Täyte vaikuttaa ihanalta! Olen kauan etsinyt raikasta täytettä ja lapsen makuun sopivaa täytettä kakkuun. Mitä luulisit, mitä tapahtuisi jos korvaisin tuorejuuston maitorahkalla? 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tämä oli kahden pienen pojan synttärikakku ja nimenomaan myös pienten makuus sopiva. Voit varmasti hyvin vaihtaa tuorejuuston maitorahkaan. Maistele vain sokerin määrä kohdilleen!

  6. Nimetön says:

    Hei, kostutaanko pohjaa mitenkään vai onko täyte sen verran kosteaa että ei tarvitse? Omiin silmiin tietoa ei tästä löydy.. 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Oman maun mukaisesti tuo kostutus. Minä kyllä kostutan kakkupohjat yleensä. Tämän kokoiseen kakkuun menee noin 3-3 1/2 dl esimerkiksi hedelmämehua.

  7. Anna says:

    Moi!
    Oon aika aloittelija näiden kakkujen kanssa, mutta siis meneekö tuon kokoinen kakku normi-irtopohjavuokaan? Voiko kakun päällystää kokonaan sokerimassalla, ja tehdäänkö siihen massan alle voikreemi? Kiitos jos vastaat! 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Hei Anna! Kysele vain kysymyksiä, jotta saat parhaimman mahdollisen lopputuloksen. Kannattaa mitata oman kakkuvuoan halkaisija ja katsoa siitä onko tämä sopiva. Hyvä perussääntö käyttämässäni kakkupohja reseptissä on että 1 (M-koko) kananmuna = 30 g sokeria ja 30 g jauhoja. Jauhot jaan vielä puoliksi vehnäjauhoihin ja puoliksi perunajauhoihin tai maissitärkkelykseen. Myös ohrakas käy. Näin voit mitottaa kakkupohjan koon sopivaksi. Jos vuokasi on pienempi, niin pienennä vaikka kahdella munalla tuota pohjaa (5 munaa, 150 g sokeria, 75 g perunajauhoja, 75 g vehnäjauhoja). Täältä löydät kuvalliset ohjeet kakkupohjan leivontaan: http://www.pullahiiri.com/2012/05/vinkit-aitienpaivakakkuun.html
      Kakun voit hyvin päällystää kokonaan sokerimassalla tai marsipaanilla, mutta sinne alle suosittelen sokerikreemiä/voikreemiä. Näin ollen kosteus pysyy pois kakun kuorrutteesta. Jos sokerikreemi ei levity kunnolla kakun päälle, niin lämmitä ihan hetki (huom! todellakin muutama sekunti vain) mikrossa. Seos saa olla kuin pehmeää voita. Laita sen jälkeen kakku kylmään, jotta pinta jähmettyy. Näin kaulittavalla massalla (sokerimassa, marsipaani tms.) kuorruttaminen on helpompaa ja pinnasta tulee siistimpi! Kysele lisää, jos sinulla herää kysymyksiä. Autan mielelläni! Jos koristeet ja muu leivonta kiinnostaa, niin syksyllä on tulossa lisää kursseja niin koristeiden, leivonnaisten kuin myös kakkujen osalta. Ilmoittelen niistä täällä blogissa lisää, kunhan aikataulut lyödään tarkasti lukkoon.

  8. Nimetön says:

    Haluaisin kovasti tehdä tällaista, mutta mango pitäisi jättää pois.. Onnistuukohan ihan pelkällä passionhedelmällä?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Voit lisätä tuota passionhedelmän makua, koska mangossakin on makua aika paljon. Näin ollen maku ei jää liian laimeaksi.

  9. Merja says:

    Hei! En ole aiemmin käyttänyt passionhedelmää, joten kysyn ihan perus asiaa 🙂 miten valitsen hedelmät kaupassa? Millainen on kypsä hedelmä? Saako hedelmän halkaistua helposti (onko pehmeä kuori?) kiitos vastauksesta etukäteen!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Hei, Passionhedelmän eli vanhalta nimeltään kärsimyshedelmän olen itse oppinut valitsemaan niin, että mitä ryppysempi ja "rumempi" hedelmä on, niin sen parempi. Tällä tavoin itse valitsen hedelmän. Tuo passionhedelmä on helppo puolittaa ja kaapia hedelmänliha pois kuoren sisältä. Herkullinen ja kirpsakka hedelmävaihtoehto. Tutustu ihmeessä tuohonkin hedelmään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close