Kesäjuhlien vadelmakakku

Vadelmatäytekakku

Vadelmat taitavat olla nyt pensaissa parhaimmillaan. Sain lähetyksenä sukulaiselta vadelmakakkua varten pensasvadelmia ja pakkohan niitä oli tässä kakussa käyttää niin paseerattuna kuin ihan kokonaisena marjanakin. Tämä oli ”makuraadin” mielestä erittäin herkullista. Täytyy sanoa, että kyllä maistui 🙂 

Kesäjuhlien vadelmakakku

Vadelmakakku
Pohja 
6 kananmunaa (L-koko)
240 g sokeria
120 g vehnäjauhoja
120 g perunajauhoja

Vatkaa kananmunat ja sokeri hyvin vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne siivilöiden muutamassa erässä muna-sokerivaahtoon. Sekoita massa hyvin sekaisin ja paista noin 25 cm vuoassa 160-175 asteessa (uunista riippuen) noin 30-40 minuutin ajan. Tarkista kakun kypsyys cocktailtikulla paiston loppuvaiheessa. Kumoa kypsä kakkupohja ritilälle jäähtymään leivinliinan päälle.

Vinkki! Käytä kananmunien ja sokerin vatkamiseen riittävästi aikaa, jotta saat kauniisti kohoavan kakkupohjan.

Vinkki! Jos käytät irtopohjavuokaa, niin suosittelen pingottamaan vuoan pohjalle leivinpaperin sekä mahdollisesti leikkaamaan myös leivinpaperista vuoan reunoille suikaleet. Suikaleet voi tarpeen mukaan
olla vuokaa korkeammatkin, jolloin kakkupohjan kohotessa hienosti, suikaleet pitävät taikinan kuitenkin vuoassa. Umpivuoka kannattaa voidella ja leivittää reunoilta, mutta pohjalle voi laittaa pohjan kokoisen leivinpaperin, jotta kakku irtoaa vuoasta kauniisti paiston jälkeen.

Vadelmamousse

5 dl vispikermaa
4 dl vadelmaa
3 tl vaniljasokeria
5 liivatelehteä
1/2 dl vettä

Lisäksi 
noin 2 dl vadelmia

Vatkaa kerma vaahdoksi. Laita liivatteet likoon runsaaseen kylmään veteen ainakin viiden minuutin ajaksi. Painele (eli paseeraa) 4 dl vadelmia siivilän läpi, jotta saat moussesta tasaista. Kuumenna 1/2 dl vettä kiehuvaksi ja sulata liotetut liivatelehdet kuumaan veteen. Muista puristaa ylimääräinen vesi pois lehdistä ennen sulatusta. Sekoita liivate seos vadelmasoseen sekaan. Nostele vadelmaliivateseos kermavaahdon joukkoon. Maista täytettä ja lisää tarvittaessa sokeria. Vadelmissa on suuria makueroja, joten sokerin määrää on hyvä muunnella tarpeen mukaan. Laitoin täytteen levittämisen jälkeen molempiin täytekerroksiin sattumiksi vielä yhteensä noin 2 dl kokonaisia tuoreita puutarhavadelmia, jotka näkyvät tuossa leikkauskuvassa kivasti. 


Vinkki! Täytä kakku vuokaan, mutta vuoraa vuoka ensin tuorekelmulla, jotta saat kakun kumottua kauniisti tarjoiluastialle ennen koristelua. Näin saat myös tasaisimman pinnalle kakun yläpinnaksi.

Vinkkiä täyttämiseen vaihekuvineen löydät täältä.

Koristeluun

4-5 dl vispikermaa
3 rkl tomusokeria 
2 tl vaniljasokeria
5 dl vadelmia

Vatkaa kerma sokereiden kanssa vaahdoksi ja pursottele tai levitä kermavaahto kakun reunoille. Nosta pursotus aina kakun päälle asti, niin kakun ylä reunaan ei tarvitse tehdä sen suurempia pursotuksia. Levitä tuoreet vadelmat kakun päälle. Jos haluat pursotukset vielä kakun reunalle, niin varaa pursotusta varten kermaa muutama desi enemmän.

Vinkki! Halutessasi voit laittaa marjojen päälle vielä hyytelösokerista kiilteen.

Kostutukseen appelsiinimehua tai muuta nestettä noin 2-2 1/2 dl. 

 

 

Kommentoi

  1. Anskuli says:

    nam, varmasti hyvää 😛 Mä söin vasta miehen isomummon tekemää kakkua, jossa oli pelkästään kostutettu ohut kakkupohja, päällä itsekeitettyä vadelmahilloa ja sitten noita vadelmia ja kiille, oli hyvää 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kuulostaa hyvältä – mummojen leivonnaiset ovat aina herkkuja. Niissä maistuu rakkaus ja taito. Itsetehty vadelmahillo on vieläpä niin herkullista!

  2. Taru says:

    Tosi kaunis kakku, tuoreilla marjoilla saa niin kauniin koristelun kakkuun. Ja varsinkin vadelmilla 🙂 Moussea täytyy kokeilla kyllä!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos! Marjoilla saa kyllä niin herkullisen näköisiä (ja makuisia) kakkuja 🙂

  3. Sinipellavainen says:

    Nam 😉

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kyllä 🙂

  4. Kirsti says:

    Ihana vadelmakakku.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos!

  5. Murska says:

    Näyttää niin täydelliseltä kakulta että morjes.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos! – Maistui myös 🙂

  6. Nimetön says:

    heips! Paljonko nuo täytekakkupohjan mitat on deseinä,täysmitat kyllä saa mutta ne loput on nii hankala määritellä 🙂 sopisikohan tämä kakku minun 24,5cm irtopohjavuokaan?

    1. Nimetön says:

      kysyisin vielä että tuleeko tästä hyvä jos korvaa vehnäjauhot samalla määrällä gluteenittomia jauhoja?

    2. Pullahiiri/Taru says:

      Nuo desimitat kannattaa katsoa käytettävien tuotteiden pakettien kyljestä. Niissä yleensä ilmoitetaan paljonko tuote deseinä ja grammoina. Voit hyvin korvata vehnäjauhojen määrän gluteenittomilla jauhoilla ja perunajauhojen määrän laittaa sellaisenaan. Kostutuksen kanssa saa olla tarkkana, koska mielestäni gluteeniton kakkupohja tulee helposti "ylikosteaksi". Muutoin tuo gluteeniton pohja on kyllä erittäin hyvä tällä reseptillä!

    3. Nimetön says:

      kiitos sinulle! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close