Marjaisat aamiaismuffinssit terveellisemmällä tavalla

 

Terveellisempiä leivonnaisia kysellään minulta usein. Viime talvena teinkin erääseen lehteen muutaman aukeamallisen terveellisempiä herkkureseptejä. Kaapissa on ollut jo varmaan toukokuusta lähtien kylmäpuristettua kookosöljyä. Tuon ostin jonkin terveysohjelman perusteella kokeeksi, mutta kaappiin se oli kuitenkin jäänyt – avaamattomana. Nyt vihdoin tuon purkin taas näin ja päätin ottaa sen leivontakokeiluun.


Tässä reseptissä on sokeri korvattu hieman terveellisemmällä sokerilla, rasva kylmäpuristetulla kookosöljyllä ja osa jauhoista täysjyväjauhoilla. Myös nesteeksi käytin vettä, jolloin nämä ovat myös täysin maidottomia. Paiston aikana taloon huokui uunista aivan ihana tuoksu. 



Marjaisat aamiaismuffinssit

(noin 12 kpl)


2 kananmunaa

2 dl ruokosokeria

2 1/2 dl vettä

1 1/2 dl kylmäpuristettua kookosöljyä

5 dl vehnäjauhoja

2 1/2 dl täysjyvävehnäjauhoja

1/2 tl suolaa

2 tl leivinjauhetta
noin 2 1/2 dl metsävadelmia ja -mustikoita

noin 1/2 dl hasselpähkinärouhetta


Vatkaa munat ja sokeri keskenään vaahdoksi. Laita vesi ja kylmäpuristettu kookosöljy kattilaan ja kuumenna sen verran, että öljy muuttuu nestemäiseksi. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenää hyvin sekaisin. Lisää neste ja kuivat aineet muna-sokerivaahtoon vuorotellen sekoitellen. Lisää lopuksi marjat ja sekoita vielä hyvin. Voitele muffinssipelti ja nostele taikina 12 vuokaan. Ripottele päälle vielä hieman hasselpähkinärouhetta. Vuoat saavat tulla aika täyteen, jotta muffinsseista tulee kauniin korkeita. 

Paista ensin noin viiden minuutin ajan 250 asteessa ja laske sen jälkeen paistolämpötilaa 175 asteeseen. Paista vielä matalammalla lämmöllä noin 20 minuutin ajan tai niin kauan kun painaessasi cocktailtikun muffinssiin, siihen ei jää märkää taikinaa kiinni. Tarjoile heti tuoreeltaa. 



Vinkki! Jos käytät pakastemarjoja, niin voit sekoittaa marjojen sekaan noin 2-3 rkl jauhoseosta. Näin marjat eivät valuta nestettä sotkien taikinaa. Lisää pakastemarjat jäisinä taikinan joukkoon.



Vinkki! Tuon ruokosokerin voi varmasti korvata vielä terveellisemmällä sokeriversiolla eli täysruokosokerilla.



Tämä kylmäpuristettu kookosöljy taitaa olla taas yksi mielipiteitä jakava juttu. Olen tutkinut tuotetta tuon terveysohjelman jälkeen netistä, löytäen niin puolesta kuin vastaankin olevia ihmisiä. Moni lääkäri ja ravitsemustieteilijä hehkuttaa tuotetta ja toiset taas ovat täysin eri mieltä. Ota nyt sitten selvää tavallisena kuluttajana, onko tuote terveellinen vai ei. Yle on tehnyt asiasta keväällä artikkelin nettiin. Tässä marjaisat aamiaismuffinssit-reseptissä tuo rasva toimi hyvin myös makua antamassa. Kookoksen maku ei ole kuitenkaan liian voimakas. Itse en nimittäin ole kookoksen ylimpiä ystäviä, mutta tässä tuo toimi oikein hyvin.

Jättäkää ihmeessä kommenttia, jos teillä on kokemuksia tai tarkempaa tietoa kookosöljyn käytöstä ja sen ravitsemuksellisista puolista! 

Mielelläni kuulen asiasta käyttäjien kokemuksia ja mielipiteitä. 

Kommentoi

  1. Nimetön says:

    Vaikka tykkään kookoksen mausta, niin en ole käyttänyt kylmäpuristettua öljyä keittiössä. Ihorasvana se on aivan loistava, naamasta kantapäihin.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Olenkin kuullut ja taitoi tuossa purkissakin lukea kookosöljyn sopimisesta hiuksiin ja iholle sellaisenaan. Ruoanlaitossakin tuota voisi kokeilla hyvin. Tuo öljy antoi kivan hennon kookoksen maun näihin muffinsseihin, joten sopivat varmasti kookoksesta pitäville kuin myös hieman sen makua aristavillekin. Kiva, kun jätit kommenttia omista kokemuksista. Pitää ottaa tuo purkin sisältö seuraavaksi ulkoiseen käyttöön 🙂

  2. Nimetön says:

    Ihan vaan sivuhuomautuksena, että kookosöljy (samoin kookosmaito ja -rasva)sisältää pääasiassa tyydyttyneitä rasvoja. Se ei siis ole sen terveellisempi vaihtoehto kuin esim. voi.

    -Milli

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tämä onkin juuri se juttu, joka jakaa ammattilaisetkin kahteen "leiriin". Kuitenkin monessa lähteessä tuon rasvan hyviä ominaisuuksia kehuttiin niin, että sitä tulisi joidenkin ohjeiden mukaan sitä tulisi syödä suoraan lusikalla purkista. En ota tuohon sen enempää kantaa. Hyvää makua se ainakin toi tähän leivonnaiseen.

    2. Syy kookosöljyn terveellisyyteen löytyy mm. ainakin siitä, että se on ainoita rasvoja, joka ei muutu kuumennettaessa ns. transrasvoiksi, toisin kuin monet muut yleisesti käytetyt rasvat. Tyydyttymättömyys/tyydyttyneisyys on vain yksi puoli asiasta – ravitsemustiede ei ole ihan niin simppeliä loppupeleissä, kun tälle tasolle mennään. Toki arjessa pitäisi minusta riittää järki: ei mitään määräänsä enempää ja turha mennä äärimmäisyyksiin missään suhteessa.

    3. Pullahiiri/Taru says:

      Ihan totta Anna! Minäkin kyllä olen sitä mieltä, että kohtuudella kaikkea. Jos lukee erilaisia tutkimuksia, niin tuntuu että terveysasioissa on aina monta puolta. Tällä ajatuksella mennään täällä 🙂

  3. Onpa kerrassaan herkullisen näköisiä! 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos Essi!

  4. Petra says:

    Jos tekee näistä epäterveellisen vaihtoehdon, niin voiko kookosrasvan korvata suoraan jollain voilla tai öljyllä? Ajattelin vaan, että nämä kuulostavat tosi ihanille, mutta kannattaako ostaa kokeilun takia kookosöljyä..

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Luulen, että tuon rasvan voi korvata vaikka voilla. En ole tuolla tavoin kokeillut, mutta epäilen että ihan hyvin onnistuu. Jos kokeilet, niin tule ihmeessä jakamaan kokemuksesi tänne blogiin. Muistaakseni tuo purkki kookosöljyä oli aika tyyris, joten ehkä voit kokeilla hieman soveltaa 🙂

  5. MinnaT says:

    Pienin muutoksin tuli viikonloppuna tehtyä ja hyviä olivat! 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Mukava kuulla! Kiva, että tulit kertomaan kokemuksesi 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close