Cronitsi – croisantti vai donitsi?

Sain tässä jo aikoja sitten eräältä ulkomailla asuvalta lukijalta vinkin Cronitseista. Itse en ole näihin herkkuihin missään törmännyt, mutta on ihana saada vinkkejä lukijoilta! Tämä saamani viesti jäi päähäni raksuttamaan, kunnes nyt päätin toteuttaa lukijan toiveen. Luin netistä paljon taustatietoa ja päädyin tekemään pullataikinan, joka käsiteltiin kuin voitaikina/croisanttitaikina eli voi kaulitaan tuonne taikinan joukkoon. Näin ollen tuloksena on lehtevä donitsin muotoinen leivonnainen.




Cronitsi

4 dl vettä

1 1/2 rkl kuivahiivaa

1/2 tl suolaa

2 dl sokeria

11 1/2- 12 dl vehnäjauhoja

250 g voita


Lisäksi

hilloa, vaniljakiisseliä

tai muuta täytettä

kaneli-sokeria

muutama tippa vettä ja tomusokeria


Paistoon

noin 1 litra öljyä


Lämmitä vesi +42 asteiseksi. Sekoita joukkoon hiiva ja sokeri. Sekoittele nestettä ja lisää joukkoon suola ja vehnäjauhot. Pehmennä noin 50 g voita ja lisää se taikinan joukkoon. Taikinaan ei tarvitse saada sitkoa aikaiseksi vaan sekoittaminen riittää. 

Annan taikinan nousta kulhossa kelmun alla noin tunnin verran. 

Kauli taikina suureksi levyksi ja leikkaa jääkaappikylmästä voista ohuita siivuja puolelle levystä. Nosta toinen taikinapuoli voin päälle ja nipistele taikinan reunat hyvin yhteen. Viikkaa taikina kolmin kerroin, kauli ja taita uudestaan. Toista taittelu muutaman kerran. Kääri taikina kelmuun ja nosta vähintään tunnin ajaksi kylmään. Kauli taikina suureksi levyksi ja ota pyöreällä muotilla donitseja taikinasta. 

Kuumenna öljy 160-170 asteeseen ja paista jokaista cronitsia noin 2 minuutin ajan, käännä paiston puolessavälissä. Nosta paiston jälkeen cronitsi talouspaperin päälle valumaan ja kierittele kaneli-sokerissa tai vain sokerissa. Jos haluat täyttää cronitsit, niin käytä pitkää täyttötyllaa, jolla saat täytteen laitettua cronitsin sisälle. Paina täyttötylla muutamasta eri kohtaa cronitsin sisälle, joko cronitsin päältä tai sivuilta. Voit laittaa täytteen joko ennen sokerointia tai sen jälkeen.

Sekoita vielä vesi ja tomusokeri keskenään. Tee seoksesta pursotettava ja koristele sillä cronitsit.

Herkuttele makoisilla cronitseilla!  

Vinkki! Noita ”reikiä” en nyt paistanut, koska kokeillessani, ne irtosivat täysin toisistaan ja tuli vain sotkua…



Tietoja tästä leivonnaisesta etsiessäni, törmäsin NYT-liitteessä tänä vuonna olleeseen juttuun. Kyseisessä artikkelissa kerrottiin Cronutintm (eli suomalaisittain cronitsin) historiasta ja suomeen rantautumisesta. Amerikassa on (ainakin ollut) pitkät, tuntien jonot,

Dominique Ansel Bakeryn ovella. Ehkä tämän tuoreen uutisenjälkeen ei enää niin pitkät jonot… (Uutisen mukaan hiiri oli siis juoksennellut pitkin lattialla kyseisessä leipomossa ja joku asiakas oli kuvannut hiiren. Nyt leipomo on suljetuna hetken aikaa.)



Kommentoi

  1. Pullahiiri/Taru says:

    Jos muuten olet cronitsia maailmalla tai täällä kotosuomessa maistellut tai olet jopa itse näitä tehnyt, niin jätä ihmeessä kommenttia. Olisi kiva kuulla miltä nuo ovat maailmalla tai kotona maistuneet!

  2. Jenni / Juhlahuuma says:

    Oi mikä idea!!!! Kiitos reseptistä, näistä on vinkattava anopille reseptin kera! ;D

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Toivottavasti anoppi innostuu 🙂 Minä tein hieman liikaa sitkoa taikinaan, mutta ulkomaisten ohjeiden mukaan sitkoton taikina olisi tähän paras.

  3. Vaaleanpunainen nonparelli says:

    Minäkin törmäsin näihin jossain netissä ja ovat kokeilulistalla!:)

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kannattaa kokeilla, vaikka aika suuri homma näissä on. Tuo paistovaihe oli kaikista haasteellisin, kun tutui, että nuo helposti hajoavat osiin.

  4. Nimetön says:

    Kävin juuri aamukahvin seuraksi hakemassa alakerran kahvilasta tuoreen cronutin postauksesi innostamana.
    On nämä vaan maanpäällinen pala taivasta! 🙂 Joku päivä kokeilen tehdä itsekin… 😉
    T: Ulkomaan elävä

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Pitää kyllä jostain leipomosta "metsästää" kotimaassa tai ulkomailla tuollainen leipomon valmistama versio 🙂

  5. Nimetön says:

    Ihan mahtavaa, että sulla on resepti näihin!! Pitääpä kokeilla!
    Luuletko muuten, että voisi onnistua gluteenittomalla jauhoseoksella?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Voisi onnistuakin, koska tässä hieman vältellään vieläpä tuota sitkon muodostumista. En ole kyllä itse kokeillut.

  6. Nimetön says:

    ja vielä unohtui kysyä, että monta cronitsia sulla tuli tästä taikinasta?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tästä taisi tulla noin kymmenkunta donitsia.

  7. Nimetön says:

    Ymmärsinkö ohjeesta oikein, että laitoit voita vain ensimmäiseen taitokseen? Ei siis jokaiseen väliin (vrt. lehtitaikina)?

    Oletko käynyt vertaamista näitä nyt Arnoldsissa myytäviin cronitseihin? Olen itse syönyt yhden sellaisen ja ne olivat hyviä. Tämä oma reseptisi vaikutti hyvältä ja ajattelin kokeilla.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      En ole käynyt vertaamassa, mutta pitääkin pistää se muistiin, jos ko. liike osuu kohdalle vaikka näin kesällä. Tuo tehdään samalla tavoin kuin lehtitaikina eli tuota kaulitaan ja taitellaan niin, että voi on lopulta noissa kaikissa väleissä. Hankalinta tuossa on tuo paistaminen, koska leivonnaiset lähtevät helposti hajoamaan osiin. Kuitenkin hitaasti edeten ja rauhassa tehden homma onnistuu 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close