Äitienpäivä: Helppo täytekakku

Äitienpäivä lähestyy. Kerhoissa, hoitopaikoissa ja kouluissa on tehty ahkerasti niin kortteja kuin lahjoja äidille. Mikä onkaan ihanampaa kuin oman lapsen aamuherätys! Lahjoja ei varmasti äidit kaipaile, mutta jos lapset kuitekin haluavat yllättää makealla herkulla, niin täytekakku on siihen mitä parhain!


Kauppareissulla huomasin, että taas on nostettu esille erilaiset valmiit täytekakkupohjat ja torttupohjat. Nyt haastankin teidät kaikki äitienpäiväleipurit (isät, äidit, lapset) leipomaan täytekakkuun myös pohjan itse, niin saatte paljon maukkaamman ja herkullisemman täytekakun tarjolle. Näillä ohjeilla onnistut varmasti – ja helpolla! 


Vaniljainen vadelmatäytekakku

Pohja

4 kanamunaa (L-koko)

160 g (noin 1 1/2 dl) sokeria

90 g (noin1 1/2 dl) vehnäjauhoja

70 g (noin 1 dl) perunajauhoja/maissitärkkelystä/ohrakasta


Täyte

4 dl vispikermaa

200 g maustamatonta tuorejuustoa

300 g vadelmahilloa (Saarioisten)

2 rkl vaniljasokeria

(tomusokeria makeutukseen, jos tarvitsee)


Kostutus

noin 2 dl valeaa mehua (esimerkiksi appelsiini)


Päälle

5 dl vispikermaa

2 rkl tomusokeria

2 tl vaniljasokeria

(200 g sokerimassaa/marsipaania koristeisiin ja päälle)


Vaihekuvat täytekakun valmistukseen löydät täältä!


Vatkaa kananmunat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Sekoita jauhot keskenään ja siivilöi ne vaahdon joukkoon. (Voit siis valita perunajauhon, maissitärkkelyksen tai ohrakkaan vehnäjauhojen kanssa käytettäväksi.) Vuoraa noin 22-24 cm vuoka leivinpaperilla, pingottamalla leivinpaperi pohjan ja reunan väliin sekä leikkaamalla lopusta leivinpaperista suikaleet reunoja suojaamaan. Paista noin 160-170 asteessa 30 minuutin ajan. Kokeile kakkupohjan kypsyyttä cocktailtikulla. Jos tikkuun jää märkää taikinaa, paista kakkua vielä 5 minuuttia ja tarkista kakkupohjan kypsyys uudelleen. Kumoa kakkupohja leivinliinalla suojatun ritilän päälle. Anna jäähtyä.


Valmista täyte mittaamalla kaikki täytteen ainekset kulhoon, tomusokeria lukuunottamatta. Vatkaa täyte vaahdoksi ja makeuta lopuksi tarvittaessa tomusokerilla. Täytteen makeus riippuu käytetystä hillosta.


Irrota kakkupohja vuoasta ja leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Vuoraa kakkuvuoka tuorekelmulla ja nosta vuoan pohjalle kakkupohjan ensimmäinen kerros -> se osa mikä on ollut paiston aikana alimmaisena. Kostuta pohja mehulla, pullasutia apunakäyttäen. Levitä puolet täytteestä ja nosta seuraava kakkupohjakerros täytteen päälle. Kostuta ja levitä loput täytteestä. Nosta vielä viimeinen kakkupohjakerros täytteen päälle. Kostuta ylin pohjakerros, suojaa kakku ja nosta jääkaappiin tekeytymään mielellään yön yli, mutta nopeamminkin voit kakun tarvittaessa koristella ja herkutella.

Kumoa valmis kakku tarjoiluastialle ja poista sen ympäriltä kakkuvuoka sekä tuorekelmut. Vatkaa vispikerma yhdessä sokerin ja vaniljasokerin kanssa vaahdoksi. Levitä kermavaahtoa ohut kerros kakun ympärille. Kauli sokerimassasta tai marsipaanista ohut levy ja paina kakkuvuoalla sopivan kokoinen levy kakun päälle. Nosta levy kakun päälle ja pursota kakun reunat kermavaahdolla. 


Laita lopuksi haluamasi koristeet kakun päälle ja tarjoile äidille äitienpäivänä tai muuna tärkeänä päivänä! Voit myös hyvin sommitella koristeet kakun päälle jo ennen pursotuksia.

Vinkki! Tuo käyttämäni hillo oli aika kiinteää. Voi olla, että löysemmällä hillolla neste hieman vaikuttaa massan vaahtoutumiseen. 

Vinkki! Voit myös koristella kakun tuoreilla marjoilla, jos et halua käyttää kaulittavaa massaa. 

Tässä
alla vielä pari kuvasarjaa meidän kakun koristelusta. Pienillä avuilla
sekä sanallisilla ohjeilla meidän 5v. pärjäsi hienosti. Pursotukset
tehtii hyvässä yhteistyössä 🙂 

Muutama vinkki lasten kanssa leipomiseen:

* Ota leivonnalle hyvin aikaa. Kiireessä tulee hoputettua ja leivonnan ilo kärsii. 

* Ota raaka-aineet valmiiksi esille ennen lasten kutsumista keittiöön.

* Lasten mielipidettä leivonnaisesta kannattaa kuunnella, mutta kysele mielipiteet jo hyvissä ajoin. Näin ei tule pettymyksiä leivontahetkellä.

* Anna lasten tehdä omalla tavallaan ja anna heille aikaa. Jo varsin pienikin lapsi voi olla omilla taidoillaan leivonnassa mukana. 1-vuotias osaa hyvin sekoitella jauhot munavaahtoon ja avustaa taikinan kaatamisessa vuokaan. Koululainen osaa jo leipoa lähestulkoon ilman apuja, mutta silti on hyvä olla koko ajan tavoitettavissa/lähistöllä.

* Älä anna sotkun häiritä, koska sitä joka tapauksessa syntyy. Ota aikaa myös leivonnan jälkeen ja ota mahdollisuuksien mukaan pienet leipurit myös siivoustyöhön mukaan. 

* Nauttikaa yhdessä mukavasta leipomishetkestä! Unohtakaa arki ja maistelkaa yhdessä herkullisia leivonnaisia!

Tässä alla on vielä linkkivinkkejä muihin aika helppoihin ja todella herkullisiin leivonnaisiin. 

P.S. Äitienpäiväleivonnainen voi myös olla jotain muuta kuin täytekakku 🙂

http://www.pullahiiri.com/2013/08/riisimurotikkarit-ja-koristepohdintaa.html
http://www.pullahiiri.com/2013/09/leivontaintoilua-lasten-kanssa.html
http://www.pullahiiri.com/2012/05/vinkit-aitienpaivakakkuun.html

http://www.pullahiiri.com/2013/10/jattikeksi-giant-cookie.html
http://www.pullahiiri.com/2014/02/ystavanpaiva-suklaamuffinssit-ystavalle.html


http://www.pullahiiri.com/2013/11/isanpaivakakku-vinkit-ja-vaihekuvat.html

http://www.pullahiiri.com/2014/04/meheva-suklaakakku-tuoreilla-mansikoilla.html
http://www.pullahiiri.com/2014/03/mansikanmakuiset-jattimarengit-giant.html

Terveisin

Pullahiiri Taru

&

Pikku-Pullahiiri Topias



Kommentoi

  1. EiNi says:

    Ihana kakku!!!
    Ja kivoja vinkkejä, meillä on niille käyttöä! 🙂
    Hyvää äitienpäivää sinullekin! 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos! Mukava kuulla, että vinkeistä on hyötyä! Aika moneen kertaan on täälläkin lasten kanssa leivottu näiden reilun 11 kotiäitivuoden aikana 🙂

  2. Juulia says:

    Harmi että meillä on ostettu äitienpäiväksi suklaajuustokakkuun jo ainekset niin en voi tehdä tätä, täytyy kokeilla vähän myöhemmin koska tuo näyttää niiiiin herkulliselta!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Suklaajuustokakku kuulostaa todella herkulliselta. Tämä resepti on vain niin helppo, varsinkin täyte, että tästä helpommaksi ei itse tehtynä oikeastaan voi mennä 🙂

  3. Pullahiiri/Taru says:

    Vielä sen verran lisään kakun säilytyksestä, että kakku kannattaa koristella ja kuorruttaa tarjoilupäivänä. Kermasta saattaa tulla kosteutta kaulittavaan massaan, joten varsinkaan tiiviissä kakkukuvussa ei kakkua kannata pitkiä aikoja säilytellä. Muutoin pinta alkaa kiiltämään. Kannattaa siis säilyttää kakku "avoimesti" jääkaapissa kuorruttamisen jälkeen. Mukavia leivontahetkiä!

  4. Unknown says:

    Tuosta säilytyksestä vielä että vaikka sanoitkin että kakku kannattaa koristella vasta tarjoilupäivänä, niin onko ihan mahdoton ajatus pistää se jääkaappiin ja syödä vasta seuraavana päivänä? kun itselläni ei ole oikeen mahdollisuutta enää huomenna koristella ja pohja nyt kuitenkin on jo valmis…

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Ei se ole mahdoton ajatus. Tämäkin kakku säilyi ihan hyvin seuraavaan päivään, mutta halusin tuoda esille sen, että kakun kaulittavat pinnat saattavat ottaa kosteutta ja alkaa kiiltää jääkaapissa. Tuossa on kuitenkin eroja jopa jääkaappien välillä. Mukava, että innostuit leipomaan tämän kakun 🙂

  5. Olipas kiva inspiraatiopostaus! Itsekin aion äitiäni hemmotella huomenna kunnon aamiaisbrunssilla ja hyvällä ruoalla muutenkin, eiköhän se lahjasta mene 🙂

    Ja täytyy vielä sanoa että musta on ihanaa miten kannustat muitakin tekemään leipomisesta perheen laatuaikaa. Omallakin kohdalla mun äiti otti mut mukaan leipomiseen jo ihan vauvana ja siinä missä hän ei enää niin paljoa keittiössä touhua, itse olen suuntaamassa ruoka-alalle joten siitä se lähtee 😀

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Minä tosiaan toivon lukijoiden ymmärtävän reseptieni kautta kuinka ihanaa ja rentouttavaa leipominen voi olla. Myös lasten mukaan ottaminen on tärkeää, koska se luo taitoja tulevaisuuteen. Itse ainakin haluan, että lapsilla on perustaidot keittiöaskareissa, niin leivonnassa kuin myös ruoanlaitossa. Kiva kuulla, että teilläkin on juuri näin tehty ja se on innostanut sinut noin pitkälle!

  6. Heippa Taru!

    Teen ensimmäistä kertaa kokonaan itse suurelle joukolle täytekakkua ja tämä ohje tuntuu suhteellisen helpolta, joten uskallan kokeilla 🙂
    Kyseessä on siis meidän pikku-neidin 1-vuotis juhlat ja pohdinkin tässä, että kuinka monelle hengelle tämä kakku on mitoitettu?
    Meillä on niin, että juhlat on jaettu kahdelle päivälle ja ensimmäisenä päivänä vieraita tulee hurjat 19 (osa on pitkänmatkalaisia) ja toisena päivänä vain 7. Ensimmäisenä päivänä juhlijoista 5 on lapsia ja loput aikuisia, seuraavana päivänä kaikki ovat aikuisia.
    Riittäisikö tämä kakku tuolle ensimmäiselle päivälle? Ja olisiko mitään ehdotusta pienempää kakkua varten tuolle toiselle päivälle, voiko tämän ohjeen kokonaisuudessaan esim. puolittaa?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Hei! Jos käytät L-koon kananmunia, niin sanoisin tästä riittävän hyvin noin 12-14 henkilölle. Jos haluat tehdä hieman suuremman kakun, niin katso hieman suurempaan pohjaan vinkkiä täältä: http://www.pullahiiri.com/2014/01/vadelmataytekakku.html
      Voit hyvin käyttää tätä täytereseptiä kakkuun, tai vaikka lisäillä hieman kermaa ja hilloa täytteeseen. Näin ollen täyte ainakin riittää hyvin tuohon suurempaankin kakkuun. Kysele vain lisää, jos sinulla herää kysymyksiä. saat sitten onnistuneen kakun aikaiseksi! Muistat vaan vatkata huolella nuo kananmunat ja sokerit paksuksi vaahdoksi, niin hyvä tulee!

  7. Nimetön says:

    Hei, tässä innostuin kakun tekemistä kokeilemaan ja on jo tuo uunissa kun muistin, että leivinjauhe/sooda on unohtunut, mutta ei sitä näy tässä reseptissäkään joten tuleeko hyvä ilmankin?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Onnistuu ilman nostatusaineita. Itse en köytä sokerikakkupohjissa laisinkaan nostatusaineita vaan sokerin ja kananmunien hyvä vaahdottaminen on kuohkean pohjan tärkein asia. Näin onnistuu hyvin tuo pohja. Toivottavasti onnistui myös sinulla! Usein kursseilla osallistujat yllättyvät siitä kuinka paksuksi tuo vaahto pitää vatkata.

  8. Nimetön says:

    Vatkattu vispikerma 4dl ja täytteen aineet vai vatkaamaton 4dl ja siihen tuorejuusto ja hillo ja sitte sekoitellaan ja vatkataan vaahtoa?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Ihan kaikki täytteen ainekset vain kulhoon ja vatkataan sekaisin. Helppo täyte!

  9. Nimetön says:

    heippa! Jos tekee gluteenittoman täytekakku pohjan tällä ohjeella nii onnistuukohan jos korvaa nuo vehnäjauhot gluteenittomilla jauhoilla ja laittaa saman verran?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kyllä onnistuu. Näin olen itsekin tehnyt. Pohjasta tulee ihanan pehmoinen. Omaan makuuni gluteenitonta pohjaa voi kostuttaa hieman vähemmän, koska se on muutoinkin hieman pehmeämpi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close