Valkosipulisolmut / Garlic knots

Valkosipulisolmut eli garlic knots ovat Amerikan matkoilta jääneet herkullisina makupaloina mieleen. Varsinkin New Yorkin pizzapaikoissa on usein pizzataikinasta tehtyjä valkosipulisolmuja myynnissä. Usein päälle on ripoteltu vielä parmesania, mozzarellaa tai erilaisia yrttejä, joten variaatioita on monia. Wikipedian mukaan nämä ovat muuten jopa lähtöisin tuolta New Yorkin pizzapaikoista. 


Nyt vihdoin sain valmistettua näitä myös kotosalla. Voin sanoa, että yhtä herkkuja ovat nämä itse tehdytkin! Toki ulkomailla näissä on oma fiiliksensä, mutta kyllä näiden maku vie takaisin noihin tunnelmiin. Usein näitä tarjoillaan vielä mausteisen tomaattidipin – tai oikeammin tomaattikastikkeen kanssa (marinara sauce). Nämä sopivat hyvin esimerkiksi grilli-illan tarjottaviksi tai vaikka jääkiekko-ottelun tuoksinassa herkuteltaviksi.




Valkosipulisolmut

Garlic knots

(noin 14-15 kpl)


2 dl vettä

2 tl kuivahiivaa

1 tl suolaa

1 tl sokeria

4 rkl ruokaöljyä

4-4 1/2 dl vehnäjauhoja


Voiteluun

50 g voita

2-3 valkosipulin kynttä

noin 3 rkl persiljaa silputtuna


Lämmitä vesi +42 asteiseksi. Lisää joukkoon hiiva, suola, sokeri sekä 2 rkl öljyä. Lisäile vehnäjauhoja taikinan joukkoon ja alusta taikina joko käsin tai koneella niin kauan, että taikina irtoaa kulhon reunoista. Jätä taikina kulhoon nousemaan noin tunnin ajaksi.

Laita taikina leivonta-alustalle ja kauli siitä noin 1 1/2 cm paksu levy. Leikkaa levy kapeiksi suikaleiksi (noin 14-15 kpl) ja kieritä ne solmuiksi. Nosta solmut uunipellille leivinpaperin päälle. Voitele solmut kevyesti lopulla öljyllä ja anna vielä nousta reilun puolen tunnin ajan kevyesti peiteltynä joko tuorekelmulla tai leivinliinalla. 

Paista 225 asteessa, noin 10-12 minuutin ajan – kunnes pohja ja pinta on kauniin ruskeita. Sillä aikaa, sulata voi kattilassa. Pilko valkosipuli ja persilja. Lisää valkosipuli voin joukkoon ja kuumenna hetken aikaan. Lisää lopuksi joukkoon persilja. 



Voitele paistetut solmut valkosipulivoilla ja nauti lämpiminä tomaattikastikkeen kanssa. 

Vinkki! Voit hyvin käyttää esimerkiksi tämän reseptin tomaattikastiketta.


Vinkki! Voit myös hyvin valmistaa solmut jo etukäteen ja lämmittää ne juuri ennen tarjoilua. 






Kommentoi

  1. Kikka says:

    Hyviä oli! :p Oli pakko testata.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Mukava kuulla, että näin nopeasti innostuit reseptiä kokeilemaan! Nämä ovat ihan superhyviä 🙂

    2. Kikka says:

      Huomenta!
      Tein välittömästi tuplasatsin. Ja tuosta pelliltä ne hävisi aika nopeasti. Tänään on tehtävä lisää, että teini saa huomenna evääksi koulun retkelle. Ajattelin hieman saada lisää makua, joten kokeilen laittaa valkosipulia ja persiljaa taikinaan ja sitten vielä voidella maustevoilla paistamisen jälkeen.
      Tällaiset helpot reseptit on niin hyviä, et on pakko testata välittömästi. Kiitos Taru! 🙂

    3. Pullahiiri/Taru says:

      Tosiaan, jos koko perhe näitä innostuu syömään, niin yksi satsi loppuu aika nopeasti! Kiva, että olivat niin maistuvia, että tulee toistekin tehtyä 🙂 Minäkin ajattelin, että näitä voisi tarjota kesän grillijuhlissa ja lämmittää vaikka grillin ylätasolla.

    4. Kikka says:

      🙂 Tänään oli kyllä uuden tuplasatsin vuoro. Ja laitoin valkosipulia ja persiljaa taikinaan. Nämä olivat mausteisempia ja enemmän mun makuun. Taidan olla ilkeä naapuri, kun useasti viikossa rapussa tuoksuu hyvältä.

    5. Pullahiiri/Taru says:

      Kuulostat aika hyvältä naapurilta 🙂 Kiva, kun annoit hieman variointi-ideaa!

  2. Nimetön says:

    Hyvä ohje sekä erinomaisen maistuva lopputulos. Kiitos !

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Mukava kuulla, kiva kun jätit kommentin!

  3. Nimetön says:

    Ihan mahtavaa! Vastaavia tuli losissa syötyä ihanassa italialaisessa, jossa uusia tuotiin sitä mukaan kun vanhat loppuivat, juurikin nuo solmut siis. Taisin syödä niitä enemmän kuin varsinaista salaattiani 😉

    Joten kiitos! 🙂

    -Ruu

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tiedän tunteen! Nämä ovat niin ihania 🙂 Kannattaa kokeilla myös kotosalla!

  4. Nimetön says:

    Hei! Nämä voi varmaan pakastaa? Voitelu kannattanee jättää sulatuksen ja lämmityksen jälkeen? Kuulostaa niin hyviltä, että pakko varmasti testata 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kyllä nämä voi varmasti myös pakastaa. Itse en ole sitä testaillut, mutta en keksi syytä miksi se ei onnistuisi. Nämä kannataa vaan uudelleen lämmittää, koska ovat parhaimmillaan juuri hieman lämpiminä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close