Herkullinen Kinuskitäytekakku

 

Sain sähköpostiini toiveen eräältä lukijalta koskien kinuskikakku- ja suklaakakkureseptiä. Samalla kun etsin täältä blogista hänelle reseptejä, huomasin molempien kakkujen reseptien jääneen blogimuuton yhteydessä pari vuotta sitten vanhaan blogiin. Näin ollen päätin nyt korjata tilanteen ja laittaa tänne blogiin myös reseptin kinuskikakkuun. Itse käytän kinuskikakussa vanilja-kinuskitäytettä, joka toimii mielestäni oikein hyvin. Toki kinuskitäytekakkuun voi laittaa myös marjoja täytteen joukkoon, jos niin haluaa. Kuitenkin tällaisenaan tämä on minun makuuni juuri sopivaa!

 

Kinuskikakku

(noin 20 henkilölle)

Sokerikakkupohja

6 kananmunaa (L-koko)
240 g sokeria
120 g vehnäjauhoja
120 g perunajauhoja

Kostutukseen

2-3 dl sekahedelmä virvoitusjuomaa

Vaniljatäyte

4 liivatelehteä
5 dl maitoa

3 rkl maizenaa
3 rkl sokeria
4 keltuaista
4 tl vaniljasokeria/1 vaniljatanko
4 dl kermaa vaahdotettuna

Kinuski

Täytteeseen ja kuorrutukseen

4 dl Kuohukermaa
2 dl sokeria
2 dl fariinisokeria
3 tl vaniljasokeria
2 rkl voita 

Pursotukset
noin 6 dl vispikermaa

(tomusokeria ja vaniljasokeria maun mukaan) 

Vatkaa kananmunat ja sokeri keskenään paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Mittaa jauhot ja sekoita ne keskenään. Siivilöi jauhot vaahdon joukkoon parissa erässä ja sekoittele lastalla hyvin sekaisin. Valmistele irtopohjavuoka
pingottamalla leivinpaperi vuoan pohjalle sekä leivinpaperisuikaleet reunoille. Jos käytät esimerkiksi säädettävää irtoreunaa, voit voidella reunuksen öljyllä ja laittaa sen suoraan leivinpaperin päälle uunipellille.

Kaada massa noin 24-26 cm irtopohjavuokaan. Paista noin 160-170 asteessa noin 30-40 minuuttia. Tarkista kakkupohjan kypsyys cocktailtikulla. Jos tikkuun jää märkää taikinaa, annan kakkupohjan olla uunissa vielä noin viiden minuutin ajan ja tarkista tilanne uudestaan. Kumoa kypsä kakkupohja ritilälle, jonka päällä on leivinliina. Anna kakkupohjan jäähtyä. Täältä löydät vaihekuvat täytekakun pohjan valmistamisesta.

Valmista vaniljatäyte liottamalla liivatelehtiä kylmässä vedessä ainakin viiden minuutin ajan. Mittaa kattilaan maito, maizena, keltuaiset ja sokeri. Jos käytät vaniljatankoa, niin halkaise tanko ja raaputa siemenet. Laita maidon joukkoon vaniljan siemenet sekä tanko. Poista tanko kuitenkin kiisselistä, kun kiisseli on valmis. Kiehauta ainekset niin, että seos sakenee. Purista liivatelehdistä ylimääräiset vedet pois ja laita liivatelehdet vaniljakiisselin joukkoon. Anna vaniljakiisselin jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita kermavaahto yhdessä vaniljasokerin kanssa jäähtyneen kiisselin joukkoon. Anna täytteen hyytyä jääkaapissa hetken aikaa ennen kakun täyttämistä. Jos täytät irtopohjavuokaan (alla olevan ohjeen mukaisesti), niin voit täyttää kakun ilman tuota kylmässä hyydyttämistäkin.

Valmista viimeiseksi kinuski kakun täytettä ja kuorrutusta varten. Sekoita kattilassa kerma ja sokerit, vaniljasokeria lukuun ottamatta. Keitä seosta hiljalleen, kunnes seos sakenee kinuskiksi. Voit kokeilla kinuskin paksuutta tipauttamalla kylmän veden joukkoon tipan kinuskia. Jos kinuski tippa pysyy kasassa on kinuski valmista. isää joukkoon vaniljasokeri ja rasva. Kinuski on valmista käytettäväksi.

Ohjeet kakun täyttämiseen: Leikkaa kakku kolmeen osaan. Laita alin pohjaosa tarjoiluastialle, mielellään irtopohjavuoan reunoja tukena käyttäen. Kostuta kakkupohja pullasutia apunakäyttäen. Kaada kinuskia ohuena nauhana kostutetun kakkupohjan päälle ohut kerros (ei edes tarvitse olla ihan umpinainen kerros, vähempikin riittää). Levitä kinuskin päälle vaniljatäytettä ja valmista seuraava kerros samalla tavoin. Kostuta ylin kakkupohjakerros ja kaada loput kinuskit kakun päälle. Käytän tässä usein hieman kakkua pienempää irtopohjavuoan reunusta, johon kinuskin kaadan. Tällöin saat siistin ja hieman paksumman kinuskikerroksen kakun päälle. Vatkaa vispikerma vaahdoksi yhdessä tomusokerin ja vaniljasokerin kanssa. Pursota kauniisti kakun reunoille. Tässä kakussa on käytetty koripunostyllaa, lehtityllaa sekä tähtityllaa.

Kuvan kakussa koristeet ovat sokerimassaa ja kinuskin päällä suklaapritsaukset.

Vinkki! Liian vähän keitetty kinuski saattaa upota kakkupohjaan. Liian kauan keitetty kinuski kovettuu likaa. Molemmista muodoista on kokemusta…

Perinteisempi suklaatäytekakkuresepti on myös tulossa. Ennen sitä voit katsella erilaisia suklaakakkureseptejä täältä

Kommentoi

  1. Merja says:

    Tuon pienemmän irtopohjavuoan käyttö apuna oli tosi hyvä idea! 🙂 ja kinuskin keittämistä juurikin tänä iltana pohdittiin ja mietittiin, mikä mennyt väärin jos uppoaa kakkuun eli kiitos! Tätä täytyy joskus kokeilla, mutta onko maizena gluteeniton?? Itse ajattelin tehdä kinuskikakun päärynäkinuski täytteellä (Valion rahka) pojan kastejuhlaan 🙂 onko huono ajatus? 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiva kuulla, että päivityksestä oli hyötyä! Maissitärkkelyksen pitäisi kyllä olla ihan gluteenitonta, mutta tarkista vielä tuoteselosteet kunnolla. En ole tuota päärynäkinuskirahkaa maistanut, mutta luulisi sen sopivan.

  2. Jonsku says:

    Hei!
    Olen ajatellut kokeilla kinuskikakun täytteenä tuollaista vanilja-kinuskitäytettä, mutta mietityttää se, että voiko sekä täytteen että kuorrutteen kinuskin keittää samaan aikaan? Jos niin tekee, eikö kuorrutteen osuus ehdi jämähtää kattilassa (sillä välin kun kakkua täyttää) niin, että se ei enää levity kunnolla?
    Toinen kinuskiin liittyvä kysymys: Luin jostain postauksestasi, että olet mittaillut, että kinuski kannatta keitellä 130 asteeseen (jos muistan oikein). Yritin tuota, mutta sain kinuskin lämpötilan hädin tuskin yli 100 asteen, olisiko ollut korkeimmillaan n. 110 astetta. Mistähän voisi johtua? Onko tuo lämpötilaan perustuva keittäminen erilaista kuin perinteinen, jossa kiehutellaan hiljakseen? Yritin nimittäin myös ihan kovilla tehoilla nostaa lämpöä, mutta jossain vaiheessa pelkäsin, että menee yli. (Kinuskista tuli lopulta ihan ok, ehkä vähän turhan venyvää leikattavaa.)

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kyllä tuon on voinut samalla kertaa tehdä, kun tuo kakku on jo valmiiksi leikattuna ja täyte tehtynä, niin ei kerkeä kattilassa kinuski liikoja jäähtyä. Toki kannattaa pitää siinä kuumassa kattilassa se kinuski.
      Täällä muistelen noista kiuskin lämpötiloista puhuneeni: http://www.pullahiiri.com/2011/12/joulukalenterin-luukku-10-onnistunut.html 110 astetta on minullakin tuo kinuskin lämpötila. Pitääkin tarkistaa tuo sinun sanomasi lämpötila. Voisiko olla, että kyseessä on ollut jokin kinuski/toffee karamelli, jonka lämpötilan muistat? Siinäkin lämpötilan nosto on 125 asteeseen. Kinuskin keittelyn kanssa kannattaa olla varovainen myös siinä mielessä, että kinuski kristalisoituu helposti, jos siihen pääsee sekaan sokerikiteitä kattilan reunalta.

  3. Helinäkeiju says:

    Ihanan oloinen kinuskikakku! Menee testiin! Voiko valmiiksi täytetyn kakun pakastaa? Kuinka kauan ennen pitäisi ottaa sulamaan? Sulattaisitko ilmavasti kannen alla vai kelmun sisällä? Voiko kuorrutuksen tehdä jo edellisenä päivänä? Kiitos neuvoista 🙂

    1. Hei, Minä säilöisin kakkupohjan pakastettaessa esimerkiksi suureen muovipussiin. Sulattaisin pohjan myös samaisessa pussissa. Kakkupohjan voi hyvin leikata haluamiinsa osiin vielä hieman kohmeisena. Tarkkaa aikaa sulatuksesta en osaa antaa, mutta ehkäpä illalla ottaisin sulamaan, jos aamulla/aamupäivällä täyttäisin kakun. Itse olen hyvin vähän pakastanut kakkupohjia tai käyttänyt niitä pakastamisen jälkeen. Kuorrutuksesta sen verran, että kinuskin laittaisin samalla kuin täyttäisin kakun, mutta kermavaahdot laittaisin (jos mahdollista) vasta tarjoilupäivänä. Kerman maku pysyy parempana näin.

  4. Paula says:

    Hei,
    Lapsi haluaisi tämmöisen kakun, mutta myös mansikkaa, miten olisi järkevin yhdistää kinuski ja (pakaste)mansikka täytteessä?

    1. Mitä, jos mansikan soseuttaisi ja lisäisi ehkä hieman makeutta. Levittäisi sitten pohjan päälle. Voisi toimia samalla kostutuksenakin. Toki sitä ei paljon kannata lisätä, että pohja kostu liikaa.

      1. Paula says:

        Tätä myöskin mietin, että laittaisi sen ensimmäiseksi pohjan päälle. Kun kerran 5-v itse osaa sanoa, millaisen kakun haluaa, onhan se toteutettava😍 kiitos Sinulle! 🙏

        1. Hieno juttu! Toki aina kannattaa kuunnella sankarin toiveita, kun kerta sellaisia esitetään! Toinen vaihtoehto voisi olla, että koristelee kakun mansikoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close