Mandariinihyydykekakku isänpäiväksi


Meillä on isän- ja äitinpäivänä tapana leipoa aina lasten kanssa kakku tarjolle. Äitienpäivänä minä saan (tai joudun) pysyä pois keittiöstä ja taas isänpäivän alla miehelläni on sama keittiökielto, kun ”salaa” valmistamme kakkua. Hyydykekakku on ehkä hieman vähävaiheisempi ja meidän makuumme sopiva kakkumuoto, kun lasten kanssa leivotaan. Tuon saa leivottua yhdellä kertaa koristelua vaille valmiiksi, joten se on ainakin meillä ollut se helpompi tapa kakun valmistuksessa.


Tänä vuonna meidän kakkumauksi valikoitui monesta mausta lopulta mandariini, pitkän miettimisen jälkeen. Ja olikin hyvä valinta. Teimme tällä kertaa kakun laktoosittomana ja gluteenittomana, niin se sopi kaikkien syöjien ruokavalioihin. Meillä oli nimittäin mieheni ja minun sukulaisten kanssa yhteinen isänpäiväkahvitilaisuus meillä, nyyttäriperiaatteella. Me teimme tarjolle tämän kakun sekä kinkkuvoileipäkakun. Lisäksi oli tuoretta, aamulla kalastettua savukuhaa, salaattia, suppilovahveropiirakkaa, marjapiirakkaa sekä patonkia ja leivitteitä. Kyllä maistui!



Mandariinihyydykekakku

(laktoositon/gluteeniton)

(noin 20 henkilölle)



Pohja

2 kananmunaa (M-koko)

60 g sokeria

60 g perunajauhoja


Täyte

3 prk (á 312 g/175g) mandariineja

2 dl tomusokeria

400 g maustamatonta tuorejuustoa (laktoositon/gluteeniton)

6 dl vispikermaa (laktoositon)

10 liivatelehteä

1 dl sitruunamehua


Koristeluun

1-2 prk (á 312 g/175g) mandariineja

1/2 dl hyytelösokeria

1 dl vettä

kermavaahtoa (laktoositon)


Vatkaa pohjaa varten kananmunat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Mittaa perunajauhot ja siivilöi ne joukkoon. Kääntele hyvin sekaisin lastalla ja levitä taikina noin 24 cm irtopohjavuoan pohjalle. Vuoan pohjalle kannattaa pingottaa leivinpaperi ja öljytä kevyesti myös vuoan reunat. Paista 170 asteessa noin 8 -10 minuutin ajan. 


Valmista täyte laittamalla liivatteet likoon runsaaseen kylmään veteen ainakin viiden minuutin ajaksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Notkista tuorejuusto yhdessä tomusokerin kanssa. Soseuta valutetut mandariinit. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja lisää kylmästä vedestä puristetut liivatelehdet mehun joukkoon. Jäähdytä sekoitellen hetken aikaa. Lisää liivateneste mandariinisoseen joukkoon koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi mandariinisose tuorejuuston joukkoon ja nostele viimeiseksi sekaan vielä kermaaahto. Sekoita massa kevyesti tasaiseksi.


Laita jäähtynyt kakkupohja 26 cm kakkureunuksen tai irtopohjavuoan reunan sisään, keskelle. Vuoan reuna kannattaa öljytä ja tomusokeroida ennakkoon, niin reunasta tulee sileä ja kaunis. Kaada täyte pohjan päälle ja nosta kakku jääkaappiin hyytymään ainakin noin neljän tunnin ajaksi, mielellään yön yli.


Irrota hyytyneen kakun ympäriltä reunus ja levitä päälle valutetut mandariinit. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää hyytelösokeri veden joukkoon. Kiehauta vielä ja lusikoi mandariinilohkojen päälle. Tarkista vielä kiilteen ohje käyttämästäsi hyytelösokeri/kiillepaketista. Pursota reunat kermavaahdolla. 

 

Kakunleipomisen ja koristelu pursotuksineen hoiti tänä vuonna kaksi nuorempaa lasta (8 v. ja 5 v.), äiti toimitti avustajan virkaa 🙂


Muistathan käydä osallistumassa omalla kommentillasi Pullahiiren leivontanurkan blogiarvontaan. Mukava leivonta-aiheinen palkinto on luvassa ja ehkäpä mukaan eksyy jotain Amerikan tuliaisiakin 🙂 

Kommentoi

  1. Mari [onnenapiloita.blogspot.fi] says:

    Voi ompa ihanan näköistä kakkua ja varmasti oli hyvääkin 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kyllä oli. Maku vain parani vielä kun pieni palanen säilyi pari päivää juhlien jälkeen.

  2. Nimetön says:

    Todella hyvän näköistä!

    Itse teimme siskon kanssa marjamousse kakkua, joka myös oli hyydykekakku:)

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos! Mukava kuulla, että teilläkin leivottiin 🙂 Leipominen on vaan niin hauskaa puuhaa!

    2. Nimetön says:

      Niin on, leipominen on ollut minusta mukavaa jo pienestä pitäen 🙂

  3. Heidi says:

    Tämä voisi olla hyvä kakku pääsiäiseksi. Voiko tuon pohjan tehdä samalla määrällä tattarijauhoista?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Minun pitää nyt sanoa, että tattarijauhot eivät ole kovinkaan tuttuja minulle. Näin ollen en osaa niiden käyttäytymisestä sanoa. Tattarin maku taitaa olla aika voimakas.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close