Joulukalenteri – Luukku 12: Jouluinen taatelikakku kolmella tapaa

Taatelikakku on perinteinen joululeivonnainen, joka kuuluu monessa perheessä jouluun jopa niin vahvasti, ettei joulutunnelmaa saada ilman taatelikakkua. Minun pitää tunnustaa, että olen jo aikoja sitten hankkinut ensimmäiset taatelit taatelikakkua varten kaappiin, mutta niistä leipominen on vain jäänyt. Taateli on ollut minulle aika tuntematon raaka-aine leivonnassa, mutta nyt olen tätä reseptiä varten kokeillut muutamaa erilaista versiota. Leivoin taatelikakun tällä alla olevalla herkullisella taatelikakkureseptillä, jotta minäkin saan maistaa palan tätä ihanaa jouluista herkkua. 

Käytin taatelikakkuun tavallisen sokerin sijaan fariinisokeria tuomaan herkullista makua taateleiden maun rinnalle. Se olikin todella hyvä valinta. Fariinisokeri tuo kakkuun tummuutta sekä hieman siirappisen ja maun. Kurkkaa kuitenkin alta myös vaaleampi versio kakusta. Siinä maku on hieman pehmeämpi, mutta molemmille kakuille on varmasti omat kannattajansa.  

Pohdin myös taatelikakun maustamista lakritsijauheella ja päätin kokeilla myös tätä lakritsiversiota. Siitäkin voit lukea tuolta reseptin alta tarkemmin. Lakritsi antaa mukavaa lisämakua kakkuun. Jos olet suuri lakritsin ystävä, voisi lakritsia lisätä kakkuun jopa himpun verran enemmän. Olen joskus aikaisemmin maistanut lakritsijauheella päällystettyjä taateleita ja ne maistuivat herkullisilta. Niistä taisi tulla mieleeni tähänkin kakkuun tuo lakritsijauheen lisääminen. 

Jouluinen taatelikakku

250 g kuivattuja taateleita (kivettömiä)

2 1/2 dl vettä

3 dl fariinisokeria

170 g voita

1 tl ruokasoodaa

3 kananmunaa

3 dl vehnäjauhoja

(tomusokeria)

Mittaa kattilaan taatelit, vesi ja fariinisokeri. Keittele seosta niin, että taatelit pehmenevät ja soseutuvat. Soseuta seos tasaiseksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Lisää joukkoon voi pieninä paloina, samalla sauvasekoittimella sekoitellen. Lisää joukkoon vielä ruokasooda ja sekoita. Anna seoksen jäähtyä hetki ja lisää sen jälkeen joukkoon kananmunat yksitellen, koko ajan hyvin vatkaten käsivispilällä tai sähkövatkaimella. Lisää lopuksi vehnäjauhot nuolijalla tai lastalla nostellen joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi. 

Kaada taikina noin 2 litraiseen voideltuun kahvikakkuvuokaan. Leivitä vuoka tarvittaessa korppujauholla ennen taikinan kaatamista vuokaan. Paista kakkua 175 asteessa noin 45 minuutin ajan, kunnes kakku on kypsä. Voit tarkistaa kakun kypsyyden cocktailtikkutestillä. Työnnä kakkuun cocktailtikku ja ota se pois. Jos tikkuun ei tartu märkää taikinaa, on kakku kypsä. Jos tikkuun tarttuu märkää taikinaa, jatka paistamista noin viiden minuutin jaksoissa. Tarkista kypsyystilanne aina välissä. 

Ota kypsä kakku pois uunista. Anna kakun jäähtyä muutama minuutti paiston jälkeen ja kumoa kakku sen jälkeen tarjoiluastialle. Koristele kakku esimerkiksi tomusokerihunnulla.

Kaksi versiota taatelikakusta

Vaaleampi taatelikakku: Korvaa 1 dl fariinisokeria tavallisella kidesokerilla. Käytä tällöin 2 dl fariinisokeria ja 1 dl kidesokeria. Tämä kakku on maultaan hieman pehmeämpi ja väriltään vaaleampi kuin tumma taatelikakku. 

Lakritsi-taatelikakku: Lisää taikinaan kolme teelusikallista lakritsijauhetta. Lakritsi antaa mukavaa lisämakua kakkuun. 

Vinkki! Käytin näihin leipomiini kakkuihin eri merkkisiä taateleita ja huomasin taateleissa hieman eroja. Toiset taatelit soseutuivat ja saostuivat keitettäessä todella nopeasti, toisia sai keittää aika pitkään, jotta ne pehmenivät. Parhaiten soseutuivat tiukkaan pakatut kuivatut taatelit. Hieman löysemmässä paketissa olleita kuivattuja taateleita sai keittää huomattavasti kauemmin. Maussakin oli eroa. Kannattaa kokeilla mikä taateli on omaan makuun se sopivin. 

Minä paistoin tämän kuvan kakun tällä kertaa silikonisessa kahvikakkuvuoassa. Kannattaa muistaa, että myös kakkuvuoalla on suuri merkitys paistotulokseen. Itse pidän enemmän teflon-pinnoitetun kakkuvuoan paistotuloksesta. Tämä minun silikoninen heritage-kakkuvuokani on vaan niin kaunis muodoltaa, että halusin käyttää juuri sitä vuokaa tähän kakkuun.  




*****

Olethan katsonut aikaisemmat tämän vuoden joulukalenterin jo tähän mennessä avatut luukut? 

Jos et, niin avautuneet joulukalenterin luukut löydät täältä

Pysy mukana myös Facebookissa ja Instagramissa!  


Kommentoi

  1. Musto Maarit says:

    Hei.
    Etsin hyvaa ohjetta taatelikakusta ja tama on paras
    Voiko tuon veden korvata kahvilla,kun olen nahnyt
    ohjeen kahvi-taatelikakusta

    1. Veden voit varmasti korvata myös kahvilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close