Joulukalenteri – Luukku 17: Leipäkranssi pestolla

  

Joulukalenterin 17. luukusta löytyy ei niin perinteinen ja jouluinen leivonnainen. Tällainen ihana pestoleipä tuli vastaani, kun eräänä syksyisenä päivänä metsästelin jotain kivoja pullaideoita. Tämä piti heti napata ajatuksiin ja tehdä se tänne omaankin blogiin. Itse olisin ainaikin todella tyytyväinen, jos saisin tällaisen tuomisen joltain kyläilijältä, joten eiköhän moni muukin olisi. Tätä samaa ideaa oli käytetty myös pullassa eli korvapuustin täytteet, mutta uusi muoto!


Tein tähän leipään peston itse, kun se kuitenkin on niin nopea ja helppo valmistaa. Laitan reseptin tuohon alle, mutta ihan tarkkoja määriä minulla ei olle antaa, kun hieman mittattomasti tuon valmistin. Kourallinen sitä ja toinen tätä…Myös kaupan valmispestokin käy, mutta onhan vaan omatekemässä se tuore maku!




Leipäkranssi pestolla

5 dl vettä

25 g tuorehiivaa

1 rkl sokeria

1 tl suolaa

3 rkl oliiviöljyä

noin 9-10 dl hiivaleipäjauhoja

1/2 dl parmesaniraastetta

Pestoöljy

1 tl pestoa

2-3 rkl oliiviöljyä

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva joukkoon. Lisää suola, sokeri sekä oliiviöljy. Sekoita hetken aikaa ja lisää hiivaleipäjauhoja joukkoon noin puolet reseptin määrästä. Vaivaa taikinaa jo tässä vaiheessa muutaman minuutin ajan. Lisää jauhoja vielä vähitellen ja jatka taikinan vaivaamista. Jätä loput (noin 1 dl) hiivaleipäjauhoja leivontavaiheeseen. Kun taikinaan on saatu hyvä sitko, jätä taikina vedottomaan ja lämpimään paikkaan nousemaan noin tunnin ajaksi. Taikinan tulee irrota ennen nostatusta hyvin kulhon reunoista. Jos näin ei hyvällä vaivauksellakaan tapahdu, niin lisäile jauhoja vähitellen joukkoon, jotta koostumuksesta tulee hyvä. Sitkoa ei kannata korvata suurella määrällä jauhoja, koska tällöin leivästä tulee vain liian tiivistä. Sitko on tärkeä saada taikinaan.


Kauli nostatettu taikina suureksi levyksi. Levitä pesto taikinalevyn päälle ja pyöräytä levy rullalle. Leikkaa rulla kahtia keskeltä ja käännä palat niin, että leikkauspinta on ylöspäin. Kierrä päädyistä tai ”letitä” pötköt. Nosta leipä uunipellille leivinpaperin päälle ja kierrä leipäkranssiksi. ”Solmi” päädyt yhteen. Jätä leipä nousemaan leivinliinan tai tuorekelmun alle noin puoleksi tunniksi. Ripottele parmesaniraastetta juuri ennen paistoa leivän päälle.


Paista leipä 200 asteessa noin 25 minuutin ajan. Sekoita keskenään pesto sekä oliiviöljy ja voitele leivän pinta vielä paiston loppuvaiheessa kevyesti pestoöljyllä. Nauti tuoreeltaan lämpimänä tai lämmitä leipä ainakin ennen tarjoilua. Tämä leipä on  parhaimmillaan lämpimänä.


Nopea pesto*)


1 iso puntti basilikaa

50 g pinjansiemeniä

2 rkl sitruunamehu

1 tl suolaa

noin 1 dl oliiviöljyä

2 dl parmesaaniraastetta


*)Kaikki Pesto-ohjeen mitat ovat noin mittoja, koska tein tämän näppituntumalla. 


Mittaa basilika, pinjansiemenet, sitruunamehu ja suola leikkuuterällä varustettuun monitoimikoneeseen. Pyöräytä hyvin sekaisin ja lisää oliiviöljyä niin, että koostumuksesta tulee sopiva. Raasta parmesaanijuusto joukkoon ja pyöräytä vielä muutaman kerran leikkuuterän kanssa seos sekaisin. 

Kommentoi

  1. Nimetön says:

    Pitäskö näitä leipiä siis tulla kaksi tällä ohjeella vai miten nuo kaksi toisistaan irrotettua pötköä yhdistetään ??

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close