Onnistunut täytekakku: osa 1. – Täytekakkupohjan valmistaminen

Kevään ja kesän juhlakausi lähestyy. Kalentereihin mahtuu niin valmistujaisjuhlia, rippijuhlia, syntymäpäiviä, häitä ja erilaisia kesäjuhlia. Nyt jos koska on hyvä aika harjoitella täytekakun valmistamista jo ennakkoon. 

Kaikkihan täytekakussa lähtee herkullisesta, ”vamppumaisesta” kakkupohjasta. Itse ainakin pidän siitä, että kakkupohja on pehmeä ja vaahtomainen. Tämän vuoksi valmistankin täytekakkupohjat alla olevan ohjeen mukaisesti. Tämä ohje on myös helppo muunnella tarpeen mukaan, koska alla on suhteutettu resepti yhteen kananmunaan. Näin ollen muiden aineiden määrä kerrotaan kananmunien määrällä. 

Sokerikakkupohja / Täytekakkupohja

4 kananmuna (M-koko)                          4 kananmuna (L-koko)
120 g sokeria                                           160 g sokeria
60 g vehnäjauhoja                                   80 g vehnäjauhoja
60 g perunajauhoja                           80 g perunajauhoja

1 kananmuna (M-koko) = 30 g sokeria + 30 g jauhoja
1 kanamuna (L-koko) = 40 g sokeria + 40 g jauhoja

Vatkaa kananmunat ja sokeri hyvin vaaleaksi ja paksuksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne joukkoon parissa erässä. Sekoita nuolijalla tai lastalla taikina hyvin sekaisin. Kaada taikina hyvin voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan (noin 20-22 cm halkaisija) ja paista noin 160-175 asteessa noin 30 minuuttia. Vuoan koolla voit vaikuttaa kakkupohjan korkeuteen. Valitsemalla pienen vuoan saat korkeamman kakkupohjan. Näin voit jakaa kakkupohjan vaikka neljään osaan. 

Vinkki! Voit paistaa tällä ohjeella tehdyn kakkupohjan myös uunipellillä levykakkukerrokseksi tai vaikka kääretortuksi. 

Lue vielä alta vinkit ja katso vaihekuvat onnistuneeseen täytekakkupohjaan!

Kakkupohjan valmistaminen: 

– Vatkaa kananmunat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Tämä on yksi onnistuneen kakkupohjan tärkeimmistä asioista! Kursseilla olen usein kuullut sanottava, että en tiennyt että tämä pitää näin hyvin vaahdottaa. Käytä tähän aikaa, niin yllätyt lopputuloksessa. 

– Käytä aina huoneenlämpöisiä raaka-aineita. Huoneenlämpöiset kananmunat vaahtoutuvat huomattavasti paremmin kuin kylmät kananmunat. 

– Tarkista aina kananmunien koko. Näin saat onnistuneimman kakkupohjan!

Käytä jauhoina puolet vehnäjauhoja ja puolet perunajauhoja / maissitärkkelystä / ohratärkkelys. Näin saat ihanan pehmeän pohjan, joka kuitenkin pysyy hyvin kasassa. 

Siivilöi kuivat aineet muna-sokerivaahdon joukkoon.

– Et tarvitse kakkupohjaan leivinjauhetta, kun vatkaat muna-sokerivaahdon kunnolla, kohdan 1. mukaisesti.

– Jos käytössäsi on irtopohjavuoka, niin suojaa vuoka leivinpaperilla. Pingoita pohjalle leivinpaperi ja leikkaa korkeat suikaleet leivinpaperista reunoille. Leivinpaperit tukevat myös kakkutaikinaa paistonaikana, jos kakkupohja kohoaa paistossa yli vuoan reunojen. Voit kiinnittää leivinpaperit vuoan reunaan pienellä määrällä rasvaa. Jos et käytä leivinpaperia, voit rasvata vuoan reunat sekä tarvittaessa myös leivittää ne esimerkiksi korppujauhoilla. Tämä riippuu käytössä olevasta vuoasta. 

Kakkupohjan paistaminen:  

– Paista kakkupohja aina miedolla lämmöllä. Itse käytän omassa uunissa kiertoilmalla noin 160 astetta, mutta tärkeintä on löytää sopiva paistolämpötila omasta uunista. Paistolämpötila voi olla 160-175 asteen välillä. Matalampi paistolämpötila lisää hieman paistoaikaa, mutta pitää pohjan ihanan mehevänä. 

– Pienten kakkujen paistamiseen menee noin 30 minuuttia, isompien (26 cm ->) 45-60 minuuttia. 

Tarkista aina kakkupohjan kypsyys paiston loppuvaiheessa puisella tikulla. Jos tikkuun jää märkää taikinaa, niin jatka paistamista vielä noin viiden minuutin ajana ja tarkista uudestaan. Jos tikku on kuiva, on pohja valmis. 

– Kumoa kakkupohja heti paiston jälkeen ritilän ja leivinliinan päälle ja jätä jäähtymään. 

Jos sinulla on hyviä vinkkejä täytekakkupohjan valmistamiseen ja paistamiseen, niin jätä ihmeessä kommenttia tuonne alle kommenttilaatikkoon! 

Innolla luen teidän vinkit ja kokemukset. Onko kakkupohjan paistaminen aiheuttanut ongelmia? Jätä siitäkin kommenttia, niin voimme yhdessä miettiä asiaa!

Katso blogista myös Onnistunut täytekakku-sarjan muut osat:

Onnistunut täytekakku osa 2: Täyttäminen ja kostutus
Onnistunut täytekakku osa 3: Täytekakun kuorruttaminen

Kommentoi

  1. Sirpa says:

    Oon tuskastuneena ettinyt uuninpellille osavaa kakkupohja reseptiä. Ei siis sellaista et 3krt saa paistaa yhden levyn. Vaan et kerralla saisi paksun pohjan. Lämmöt ja aika?
    Ja sama mutta ei perus sokerimunavaahtopohjana.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tuo on vähän haasteellinen juttu, koska uunipellillä ei reunat riitä leikattavaan kakkupohjaan. Jos sinulla on esimerkisi säädettävä irtoreunus neliskanttisena, niin se toimii oikein hyvin. Tällöin kannattaa tosiaan tehdä vaan todella iso, noin 10 munan sokerikakkupohja – toki uunipellin koosta riippuen. Sama juttu paiston kanssa eli matala lämpö, paistoaika noin 45-60 minuuttia uunista riippuen.

  2. No tämäpä tuli kuin tilauksesta! Juhlitaan pojan synttäreitä kuukauden päästä ja kakkupohja on se mun kompastuskiveni. Pitääpä tehdä koekakku tällä ohjeella, jos vaikka sattuisi onnistumaan 🙂

    Mun ongelmani on siis aina se, että kakku ei nouse kunnolla ja saan leikattua pohjan vain kahteen osaan. Omistan kolme eri kokoista irtopohjavuokaa (20, 24 ja 26cm) ja kaikissa käy sama ilmiö, joten luultavastikin vika on leipurissa 😀

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Siinä voi olla kaksi kompastuskiveä, jotka on helppo hypätä yli – kompastumatta… 🙂 Eli vatkaa se muna-sokerivaahto todella hyvin, paksuksi ja vaaleaksi vaahdoksi. Toinen on se että valitset oikean kokoisen vuoan. Katso tuota yllä olevaa ohjetta (4 kananmunaa – 20-22cm vuoka). Vertaa siihen aina omaa vuokaa. Kannattaa myös mitata oman vuon oikea mitta. Välillä voi olla, että vuoka ei olekaan painetun koon kokoinen.

  3. Jenni says:

    Mun ongelma taas meinaa olla se, että kakkupohja nousee taas ihan liiankin hyvin 😀 täytyypä kokeilla jättää tuo leivinjauhe pois, josko se helpottais asiaa.

  4. Nimetön says:

    Teen kakkupohjan tuolla tavalla, täytyy jättää leivinjauhe pois, moni pohja on kuohunut yli.
    Kun olen vatkannut muna-sokeri vaahdon sekoitan jauhot taikinaan puhtaalla kädellä, vaahto säilyy hyvänä.

    1. Hei!
      Mikähän mahtaa olla vikana, kun kakkuni usein ns. Lässähtää keskeltä paistamisen jälkeen? Kakku kohoaa kauniisti mutta uunista otettaessa hitaasti painuu keskeltä. Pitäisikö vain paistaa kauemmin vai onko jotain temppua?

      1. Hei, Minä usein kumoan kakun jäähtymään leivinliinan ja ritilän päälle ylösalaisin. Toki, jos kakkupohja on raaka, niin silloin se voi lässähtää keskeltä. Onhan noita temppujakin olemassa… Joku tykkää nimittäin pudottaa kakun heti paiston jälkeen noin 20-30 cm korkeudelta vuokineen uunipellille tai pöydälle. Tällä täräyttämisellä on sanottu olevan myös vaikutus siihen, ettei kakku lässähdä paiston jälkeen.

  5. Wiiks says:

    Kiitos ohjeesta! Tälläkin hetkellä kakkupohja uunissa 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Nyt vaan peukut pystyyn että onnistuu 🙂

    2. Wiiks says:

      Hyvin on onnistuneet 🙂

    3. Pullahiiri/Taru says:

      Mukava kuulla onnistuneesta kokemuksesta!

  6. Nimetön says:

    Moi! Paras sokerikakkupohja ikinä. Ja ensimmäistä kertaa ymmärsin todella sen huolellisen vatkauksen arvon. Eipä tarvinnut tosiaan leivinjauhetta laittaa ja koskaan ei oo mun kakut kohonneet näin. Kiitos jälleen kerran ja tästälähtien vain tällä ohjeella. Paljon muuten kaakaojauhetta laitetaan ja kummista jauhoista vähennetään? Heh varman päälle 🙂 t. Anni

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Voi kuinka mukava kuulla, että ohjeista on ollut hyötyä! Voit vähentää tuon kaakaojauheen ihan jommasta kummasta jauhosta ja periaatteessa sitä laitetaan niin vähän, ettei se lopputulokseen kamalasti vaikuta vaikka lisäisit sen kuivien aineiden lisäksi. Pari ruokalusikallista riittää oikein hyvin keskikokoiseen kakkupohjaan.
      Hyvä muuten, että huomasit tuon vaahdotuksen vaikutuksen. Se on kyllä niin tärkeä asia onnistuneessa lopputuloksessa!

  7. MinttuMaaria says:

    Miten tämä ohje käyttäytyy korkeassa alumiinivuoassa? Olen saanut niissä normi kakkutaikinan lässähtämään uunista oton jälkeen. Ainoastaan lasitekniikalla on onnistunut.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Uskon, että toimii ihan samalla tavoin kuin muissakin. Tämä on oma suosikkini!

    2. MinttuMaaria says:

      Onnistui tosi hyvin ? Hyvä ohje!

    3. Pullahiiri/Taru says:

      Mahtava juttu! Kiva, kun jätit kommentin tänne blogiin reseptikokeilustasi!

  8. Hei! Mikähän mahtaa olla vialla, kun tekemäni kakku lässähtää paiston jälkeen keskeltä? Liian lyhyt paistoaika? Ohje on muutoin loistava! Kiitos!

    1. Hei, Tuohon voi olla monia syitä.

      Kananmunien vatkaaminen on hyvin tärkeä vaihe. Muna-sokerivaahdon tulisi olla hyvin paksua ja vaaleaa siinä vaiheessa, kun jauhot sekoitetaan joukkoon varovasti ja siivilöiden. Käytä aina huoneenlämpöisiä raaka-aineita. Paistoaika ja uuninlämpötila ovat myös oleellisia onnistuneeseen kakkupohjaan. Uunin lämpötilaa voi mitata erilaisilla mittareilla. Niissä on suuriakin yksilöllisiä vaihteluita. Myöskään uunin luukkua ei tulisi availla kesken paiston. Toki paiston loppuvaiheessa, kun epäilee kakun olevan kypsä, on pakko tarkistaa tilanne ja jatkaa tarvittaessa vielä paistamista. Myös käytössä oleva kakkuvuoka voi vaikuttaa lopputulokseen. Itse kumoan kakun leivinliinan ja ritilän päälle jäähtymään paiston jälkeen. Olen myös lukenut pudotustekniikasta, jossa kakkuvuoka ”pudotetaan” pöydälle heti paiston jälkeen. Näin jotkut estävät kakkupohjan lässähtämistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close