Pehmeät donitsit ja kolme vinkkiä donitsien kuorruttamiseen

Huhtikuu alkaa olla jo pitkällä. Vappu lähestyy… 

Nopeasti on aika vierähtänyt. Olen miettinyt jo kovasti tulevaa vappua ja varsinkin tänne blogiin tulevia erilaisia vappureseptejä. Ensimmäinen blogin vappuresepti tulee tässä – Donitsit. Donitsit ovat herättäneet kiinnostusta monilla internetin leivontapalstoilla. Toki donitsit sopivat vuoden jokaiseen päivään, mutta eritoten juuri vapunaikaan!

Tässä yhtenä kauniina päivänä päätin kokeilla donitsien valmistamista ja kuorruttamista. Kauniina päivänä sitä varten, että nykyään paistan munkit ja donitsit mahdollisuuksien mukaan ulkona. Näin ollen ei ihan koko talo ”tuoksu” munkinpaistolle 🙂 Toki, kun ajoittain ovesta juokseen sisään ja ulos, niin myös tuoksut hieman tulee mukana. Sehän on toisaalta vaan hyvä juttu ettei tule ihan sellainen olo, että leivonnaiset olisivat ostettu kaupasta… 🙂

Olen itse aina ollut enemmän hillomunkki-ihmisiä, mutta kyllä nämä kuorrutetut donitsit ovat niin kauniita, herkullisia ja joka juhlaan sopivia. 

No, nyt niiden herkkudonitsien pariin… Minun mielestäni donitsit tulee paistaa öljyssä. Toki donitseja voi tehdä donitsipellillä uunissa, mutta tällöin donitsi on hyvin kakkumainen. Kauniita ja ehkäpä hieman terveellisempiähän nuo kyllä ovat 🙂

Herkkudonitsit 

Munkkirinkilät

(30- 35 kpl – riippuen donitsien koosta)

2 dl sokeria

1/2 tl suolaa

noin 13-14 dl vehnäjauhoja

5 dl maitoa

30 g hiivaa

2 kananmunaa

2 keltuaista

100 g voita huoneenlämpöisenä

Paistoon

noin 2 l rypsiöljyä/munkipaistorasvaa

Kuorrute 

(noin 12 donitsiin)

4 rkl vettä

20 g voita

noin 3 1/2 dl tomusokeria

elintarvikeväriä

(makuaromia tai -esanssia)

(koristeeksi strösseleitä, nonparelleja)

Mittaa vatkauskulhoon sokeri, suola ja noin 10 dl vehnäjauhoja. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maidon joukkoon. Lisää maito jauhojen joukkoon sekoitellen. Lisää vielä kananmunat sekä keltuaiset. Alusta taikinaa noin 10 minuuttia koneella tai käsin. Lisäile tarvittaessa alustuksen ainaka vehnäjauhoja (noin 2-3 dl) vehnäjauhoja. Mielummin alusta taikinaa kauemmin ja lisäile vähemmän jauhoja. Näin saat ihanan pehmoisia donitseja. Lisää joukkoon pehmeä voi alustamisen loppuvaiheessa. Nostata donitsitaikina lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin tunnin ajan.

Kumoa nostatettu taikina hyvin jauhoitetulle (noin 1 dl) alustalle ja vaivaa vielä taikinaa. Jos taikina on tässä vaiheessa kovin löysää, voit vaivata jauhoja lisää taikinan joukkoon. Kauli taikina suureksi levyksi (noin 30×45 cm). Ota lasilla tai pyöreällä muotilla pyörylöitä taikinasta. Nosta ne öljytyn leivinpaperin päälle. Tee vielä pienemmällä muotilla (lasi/tylla) keskelle reikä. Reiät voi paistaa sellaisenaan pikkumunkkeina tai lisätä taikinan joukkoon ja kaulia uudelleen. Donitsien määrä riippuu käytetyn muotin/lasin koosta. Minulla tuli kolme pellillistä. Kohota donitseja vielä noin 30 minuuttia ennen paistamista. Voit siis hyvin kaulia taikinan lopun moneen kertaan, jotta saat hyödynnettyä koko taikinan. 

Kuumenna paistoöljy noin 170-180 asteiseksi. Paista 3-4 donitsia kerrallaan, koosta riippuen 1 1/2 -2 minuuttia/puoli. Käännä donitsit aina paiston puolivälissä. Nosta kypsät donitsit talouspaperin päälle valumaan. Jos haluat sokeroida donitsin, niin kääntele lämmin donitsi erikoishienossa sokerissa. 

Jos taas haluat kuorruttaa donitsin värikkäällä kuorrutteella, niin kuumenna kuorrutteen vesi ja voi yhdessä niin, että voi sulaa. Sekoita joukkoon elintarvikeväri sekä tomusokeria sen verran, että kuorrute on vielä levittyvää, mutta ei kuitenkaan kovin valuvaa. Halutessasi voit vielä lisätä kuorrutteen joukkoon makuaromia oman maun mukaan. 

Kun seos on valmis, dippaa jokaisen donitsin päällipuoli kuorrutteeseen. Jos haluat koristeita päälle, niin kiinnitä tai ripottele ne donitsin päälle ennen kuin kuorrute kovettuu. Jätä donitsit valumaan ritilän päälle. 

Vinkki! Paistoon voi käyttää paistorasvaa/-öljyä oman maun mukaan. Itse käytän tuota rypsiöljyä. 

Kolme vinkkiä donitsien kuorruttamiseen

1) Donitsien kuorruttamiseen voi käyttää hyvin esimerkiksi suklaata, kinuskia tai vesi-tomusokeriseosta. Käytettäessä vesi-tomusokeriseosta, lisää kuorrutteen joukkoon pieni määrä voita, joka kovettaa kuorrutteen mukavasti donitsin pintaan. Näin kuorrute pysyy siistinä niin donitsia käsitellessä, kuljetettaessa kuin syödessäkin.

2) Donitsit kannattaa kuorruttaa upottamalla päällipinta hieman lämpimään kuorrutteeseen. Näin saa parhaimman pinnan donitsille. Jos kuorrute jäähtyy kuorruttamisen aikana, niin lämmitä sitä hetki esimerkiksi mikrossa. Jätä donitsit ritilän päälle valumaan ennen tarjoilua.

3) Ripottele koristeet donitsien päälle nopeasti kuorruttamisen jälkeen, jotta kuorrute ei kerkeä jähmettyä. Jos kuorrute ehtii jähmettyä, voit koristella donitsit pursottamalla esimerkiksi suklaata pienestä pakastepussin aukosta donitsien päälle. 

Donitseja voi tehdä myös leivinjauheella kohotettuna, jolloin nuo hiivan vaatimat kohotusajat jäävät pois. Tuo on siis paljon nopeampi leivontaprosessi. Voit kurkata aikaisemmin käyttämääni pikamunkkireseptiä täältä jo ennen pikadonitsireseptiä. Pikadonitsit ovat tulossa tänne blogiin vielä ennen vappua 🙂

Kommentoi

  1. Mallaspulla says:

    Tein tänään munkkeja, jotka kuorrutin tällä ohjeella. Onkohan mittasuhteet varmasti oikein, sillä jouduin laittamaan tomusokeria aivan valtavan määrän, jotta kuorrutteesta tuli tarpeeksi paksua? Sokeria meni ainakin tuplasti ellei jopa 8 desiä. Voin ja veden määrä oli oikea, ja elintarvikeväriä laitoin pari tippaa. Onko sinulle käynyt näin koskaan? Lopulta sain munkit kuorrutettua ja päällys kovettui nopsaan ja nätisti. ?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Erikoista… Olen itse kokeillut tuota muutamaan otteeseen ja tuolla määrällä olen saanut oikein hyvän seoksen aikaiseksi. 4 rkl nestettä/ 3 1/2 dl tomusokeria/ 20 g voita + väriäineet pitäisi tulla oikein hyvä kuorrute.

  2. Nimetön says:

    Moikka!

    Tulipa vappuna tehtyä näitä ja sitruunaisia pikadonitseja puolikkaat taikinat. Molemmat oli eritavalla hyviä: miehen mielestä pikadonitsit olivat rakenteeltaan niitä autoja donitseja ja toki säilyivät hyvinä myös seuraavaan päivään. Nämä donitsit (oma suosikkini) olivat niin pumpulipilven pehmeitä ja täyteläisiä, että mun ei välttämättä tarvi enää ikinä edes muita donitsireseptejä kokeilla. Ja taidan tehdä munkkejakin jatkossa tällä taikinalla lisäten vähän kardemummaa. Eli siis iso kiitos resepteistä, kyllä oli makoisa vappu! 🙂 t. Anni

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Teillä on ollut oikein makuraati koossa 🙂 Hyvä niin. Aina on mukava saada palautetta resepteistä. Ihan mahtava myös kuulla, että suosikkireseptisi löytyi täältä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close