Vappuleivonta: Sima, Churrot ja Suklaa-karamellidippi

Mansikkasima fariinisokerilla

Vappu tulee ja kannattaakin jo hyvissä ajoin valmistautua siman valmistukseen. Joka vuosi laitan siman vapuksi, mutta liian usein sen kanssa on kiire ja siman valmistaminen jää viimeisiin päiviin…  Tänä vuonna sain yhteistyössä Suomen Sokerin kanssa valmistaa siman jo hyvissä ajoin, joten pääsimme vapputunnelmiin kerrankin ajoissa. Ehkä tämä on myös se vuosi, kun meillä on myös kaikki vapputavara ja – suunnitelmat hyvissä ajoin suunniteltuna. Siltä nyt vaikuttaa!

 Minä teen siman aina aika perinteisesti, äitini oppien mukaan ja fariinisokeripakettia apuna käyttäen 🙂 Äitini neuvo on ollut se, että sitruunat pestään ja kuori kuoritaan ohuelti sokerin joukkoon. Valkoinen, kitkerä osa sitruunan kuoren alta poistetaan kokonaan ja sen jälkeen sitruuna siivutetaan sokerin joukkoon ennen veden lisäämistä. Myös jokaiseen simapulloon lisätään teelusikallinen sokeria, käymistä vahvistamaan. Tällä kertaa lisäilin joukkoon kokeeksi vielä mansikoita. Mansikat toivat punakkuutta väriin ja toki hieman makuakin.

Vapun perinteinen sima mansikoilla tuunattuna

Simat kuoharilasissa ja churro

Sima tuoreilla mansikoilla

250 g Dansukker fariinisokeria
250 g Dansukker taloussokeria
2 sitruunaa
500 g mansikoita
4 litraa vettä 
1/5 tl hiivaa
Lisäksi sokeria, rusinoita

Mittaa suureen astiaan sokerit. Pese sitruunat hyvin ja kuori ohuelti sitruunan kuori sokerien joukkoon. Poista sitruunoista valkoinen osa ja siivuta sitruuna. Pese myös mansikat ja siivuta ne.

Siman valmistusvaiheet
Siman valmistaminen

 Lisää mansikat ja sitruunat sokerien joukkoon. Kuumenna puolet vedestä kiehuvaksi. Lisää kiehuva vesi sokerien päälle ja sekoittele. Lisää vielä loput vedet kylmänä joukkoon. Kun vesi on noin +37asteista, lisää hiiva joukkoon. Suojaa astia esimerkiksi pyyhkeellä. Anna käydä huoneenlämmössä vuorokauden ajan. 

Pullota sima samalla siivilöiden simasta sitruunan ja mansikan palat pois. Lisää pullotuksessa jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria sekä pullotuksen jälkeen vielä muutama rusina. Sima valmistuu huoneenlämmössä noin 3 vuorokaudessa ja kylmässä noin viikossa. Rusinat nousevat valmiissa simassa pintaan. 

Siman pullotus helposti
Rusinat simapulloihin

Vinkki! Säilytä sima viileässä ja älä käytä liian tiivitä pulloja. Paine pullossa kasvaa siman käydessä.

Vinkki! Voit kiehauttaa nesteen sokerin ja mansikoiden lisäämisen jälkeen juoman paremman säilyvyyden takaamiseksi. 

Simajuomat laseissa

*****

Tämän simaerän ylimääräisistä fariinisokereista leivoin herkulliset espanjalaiset churrot suklaa-karemellidippillä siman kaveriksi. Reseptin alla on muuten vielä vinkki, jolla selätät paketissa kovettuneen fariinisokerin.

churrot ja suklaadippi

Churrot

2 1/2 dl vettä
125 g voita
1/4 tl suolaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa

Paistamiseen ja sokerointiin
noin 1l öljyä
erikoishienoa sokeria
(kanelia)

Suklaa-karamellidippi

2 dl fariinisokeria
2 dl kermaa
50 g tummaa suklaata
(2 rkl kaakaojauhetta)

Mittaa kattilaan vesi ja voi. Kuumenna kiehuvaksi niin, että voi sulaa. Sekoita suola vehnäjauhojen joukkoon ja lisää vehnäjauhot kerralla kattilaan. Sekoita voimakkaasti puuhaarukalla. Kun seos alkaa kiinteytyä (muodostaa pallon), niin se on valmis. Anna seoksen jäähtyä noin 10 minuttia ja lisää kananmunat joukkoon yksitellen. Vatkaa voimakkaasti koko ajan joko puuhaarukalla tai sähkövatkaimella. Kun massa on tasaista ja kiiltävää se on valmis. Lusikoi massa pursotuspussiin, jossa on valmiina pieni tähtitylla.

Kuumenna kattilassa öljy noin 170-180 asteiseksi ja pursota öljyn joukkoon churro-massaa. Leikkaa aina saksilla massa poikki. Anna kypsentyä öljyssä noin 1-2 minuuttia per puoli ja käännä churro ympäri. Nosta kypsäksi paistettu churro pois öljystä reikäkauhalla ja anna valua hetken talouspaperin päällä. Laita erikoishienoa sokeria joko pakaste- tai paperipussiin tai vaihtoehtoisesti isolle lautaselle. Voit lisätä vielä pienen määrän kanelia sokerin joukkoon, jolloin churojen pintaan tulee herkullinen kanelin maku. Pyöräytä lämpimät churrot sokerissa.

churrojen valmistaminen vaihekuvat

Mittaa suklaa-karamellidipin fariinisokeri sekä kerma kattilaan ja kiehauta sekoitellen. Anna seoksen kiehua noin 5-10 minuuttia, kunnes se on noin 110 asteista. Nosta kattila pois liedeltä ja jäähdyttele niin, että kiehuminen loppuu. Paloittele joukkoon suklaa. Sekoittele niin, että suklaa sulaa.  Lisää halutessasi vielä kaksi ruokalusikallista tummaa kaakaojauhetta kastikkeen joukkoon tuomaan tummaa väriä sekä taittamaan makeutta. Kastike on parhaimmillaan kuumana, joten tarjoile se mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi fondue pannusta herkullisten churrojen kanssa.

Vinkki! Pursotusterä kannattaa olla pieni, koska churrot turpoavat paistettaessa.

Vinkki! Tuo suklaa-karamellidippi sopii myös todella hyvin donitsien ja munkkien kuorrutteeksi, koska se jähmettyy jäähtyessä kiiltäväksi ja hyvän makuiseksi kuorrutteeksi!

Lisäys: Jos churro-taikina jää kovin löysäksi, niin voit lisätä taikinan joukkoon hieman jauhoja ennen paistamista. 

Suklaadipissä dipatut churrot

Fariinisokerin pehmennys vinkki:

Fariinisokeri on valmistettu sokerista ja elintarvikemelassista. Elintarvikemelassi on sama asia kuin ruokosokerisiirappi. Jos haluat esimerkiksi todella tummaa ja vahva-aromista kinuskia, niin kannattaa laittaa koko sokerimäärä fariinisokerista, kuten yllä olevien churrojen dippissä.

Säilytä fariinisokeripaketti tiiviisti pakattuna. Sulje pussi esimerkiksi pussinsulkijalla tai laita avattu pussi tiiviiseen rasiaan. Jos kuitenkin fariinisokeri pääsee kovettumaan, kannattaa käyttää alla olevaa vinkkiä:

Laita 1 tl vettä/500 g fariinisokeripakettiin. Laita paketti tiiviisti kiinni. Näin fariinisokeri pehmenee 1-2 päivässä taas käyttövalmiiksi.

Simat ja churrot
Vapun simatarjotin
Herkullinen mansikkasima
Mahtava vappusima



Tuliko jo vappufiilis?

Yhteistyössä 

Suomen sokeri 

Kommentoi

  1. Tuli ihan sellainen fiilis, että pitäisi pitää jotkut pienet vappujuhlaset ja tarjoilla näitä.
    Nämä lähtee siis kaikki kokeiluun 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      No, tottahan vapujuhlaset pitää järjestää 🙂 Churrot ja sima käyttöön vaan!

  2. Nimetön says:

    Hei mahtava vinkki tuon kovettuneen fariinisokerin pehmentämiseen 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tuo on tosiaan hyvä vinkki, koska fariinisokeri jos jää aukinaisena kaappiin, niin se on kyllä sitten kelvotonta käyttöön ilman pehmennystä. Muistan joskus vuosia vuosia sitten (ihana) tv-kokki Alex kertoi tuosta vinkistä. Se kyllä löytyy monilta eri nettisivuilta – Dansukkerin sivut mukaan lukien 🙂

  3. terhi says:

    Juu, niin paljon fiilistä että churrot tehdään jo nyt ja heti ?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiva kuulla, että nämä innostivat leipomaan vappufiiliksellä!

  4. Nimetön says:

    Millainen maku noista mansikoista tuli simaan? Väri ainakin on kaunis.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tuo perinteisen siman perusmaku on tietysti jo itsessään sen verran voimakas, ettei mansikka ihan kamalasti sieltä maistu. Tuo kuitenkin pienen makean mansikka vivahteen makuunkin, mutta värissä sen kyllä huomaa.

  5. Janina says:

    Kiitos ihanasta churro-ohjeesta! Ohje on nyt testattu ja hyväksi todettu. Jännää muuten, en tiennyt aiemmin, että churrot tehdään tuulihattutaikinasta. Myös ohjeen koko yllätti, meidän neljän hengen perhe ei jaksanut syödä kaikkia churroja 😀 Mutta aivan mahtavia olivat ja todella helppoja tehdä!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Mukava kuulla että maistui ja riittäisi vaikka suuremmallekin porukalle 🙂 Tuo churrojen taikina tosiaan muistuttaa paljolti tuulihattutaikina, vain öljyssä paistettuna. Itsekin mietin, että saisiko näistä täytettäviä, jos nostelisi lusikalla "kökköjä" öljyn joukkoon.

  6. Nimetön says:

    Voiko churrotaikinan tehdä valmiiksi edellisenä iltana?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      En ehkä lähtisi tekemään valmiiksi edellisenä iltana. Lähinnä sen vuoksi, että taikina sisältää voita. Taikina siis muuttuu "kovemmaksi" kylmässä. Näin ollen se pitäisi saada lämmitettyä ennen churrojen valmistamista. Suosittelen tekemään taikinan samana päivänä kuin paistat churrot.

    2. Kiitos vastauksesta ? pitää vaan koittaa keretä tekemään kaikki tarjoilut samana päivänä ? laitan huomenna siis testiin.

    3. Pullahiiri/Taru says:

      Parempi niin. Onneksi nuo valmistuvat nopeasti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close