Hedelmäinen hyydykekakku mansikoilla (gluteeniton, laktoositon)

Äitienpäivänä herkutelimme tällä tyttäreni kanssa yhdessä valmistamallamme hedelmäisellä hyydykekakulla. Tämä kakku soveltuu raikkaana tarjottavana moneen juhlaan. Mansikat tuovat kauniisti väriä kakkuun ja sopivat hyvänä makuparina täytteen hedelmille.

Valmistin kakun Städterin kukan/tähdenmalliseen irtoreunukseen, jossa ei ole lainkaan pohjaa. Tuo irtoreunus toimii varsin hyvin juuri hyydykekakkujen valmistamisessa. Tämän minun käyttämäni irtoreunuksen koko on noin 30 cm sakarasta sakaraan. Jos valmistat kakun pyöreään vuokaan, niin itse valitsisin reseptiä varten noin 26-28 cm vuoan. Voit hyvin käyttää irtoreunuksen tilalla esimerkiksi irtopohjavuoan reunaa. 

Alla oleva resepti on tehty gluteenittomaksi ja laktoosittomaksi, mutta korvaamalla gluteenittomat jauhot vehnäjauhoilla, saat kakkupohjan muutettua perinteiseksi vehnää sisältäväksi sokerikakkupohjaksi. Maussa eroa ei juuri huomaa. Jos tarvitset gluteenitonta ja laktoositonta tarjottavaa juhliin, niin tämä kakku on oiva valinta!

Hedelmäinen hyydykekakku mansikoilla

(gluteeniton, laktoositon)

Pohja

2 kananmunaa (L-koko)

80 g sokeria

40 g gluteenittomia jauhoja

40 g perunajauhoja

Täyte

6 dl laktoositonta vispikermaa 

7 liivatelehteä

400 g laktoositonta maustamatonta tuorejuustoa 

2 dl tomusokeria

4 tl vaniljasokeria

1 prk (820 g/480 g) persikoita (säilyke)

1 prk ( 425 g/230 g) mangoa (säilyke)

1 dl vettä/hedelmämehua

Koristelu

noin 400 g mansikoita

3 dl laktoositonta vispikermaa 

noin 3 rkl tomusokeria

sitruunamelissan lehtiä

Vatkaa kananmunat ja sokeri hyvin keskenään, paksuksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi vaahdon joukkoon. Sekoittele varovasti massa tasaiseksi. Kaada massa leivinpaperin päälle uunipellille ja tee pohjasta hieman vuokaa suurempi. Paista 160-175 asteessa noin 12-15 minuuttia. Kumoa kypsä kakkupohja leivinpaperin päälle ja kuori paiston aikana ollut leivinpaperi pois kakkupohjan päältä. Leikkaa vuoalla jäähtyneestä kakkupohjasta sopivan kokoinen pala ja nosta tarjoiluastialle. 

Valmista täyte vatkaamalla kerma vaahdoksi. Laita liivatteet likoon runsaaseen kylmään veteen noin viiden minuutin ajaksi. Notkista tuorejuusto yhdessä tomusokerin ja vaniljasokerin kanssa. Soseuta hedelmät. Kuumenna neste liivatteita varten kiehuvaksi ja nosta liotetut liivatelehdet joukkoon, purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ennen kiehuvaan veteen sulattamista. Sekoita liivateseos hyvin ja kaada se ohuena nauhana hedelmäsoseen joukkoon, koko ajan sosetta sekoitellen. Lisää hedelmäsose vielä tuorejuuston joukkoon hyvin sekoittaen. Vatkaa tasaiseksi. Nostele lopuksi kermavaahto joukkoon ja sekoita massa tasaiseksi.

Öljyä vuoan reunukset kevyesti ja levitä öljyn päälle tomusokeria. Laita vuoka kakkupohjan ympärille ja kaada täytemassa pohjan päälle. Tasoita kakun pinta ja suojaa kakku esimerkiksi kelmulla tai foliolla. Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään neljän tunnin ajan, mutta mielellään yön yli. 

Nosta reunus pois hyytyneen kakun ympäriltä. Vatkaa koristelua varten kerma vaahdoksi tomusokerin kanssa. Pese mansikat ja leikkaa ne siivuiksi. Pursota kaunis kermapursotus kakun reunoille ja levitä mansikkasiivut kakun päälle. Viimeistele koristelu vielä sitruunamelissan lehdillä.

Vinkki! Öljyämällä ja tomusokeroimalla vuoan reunat saat kakun reunoista kauniin tasaiset. Myös irtoreunus irtoaa kauniisti nostamalla kakun reunasta irti. 

Vinkki! Tarkista aina erikoisruokavalion leivonnaisia leipoessasi käyttämiesi tuotteiden paketeista, että tuote on varmasti ruokavalioon sopivaa. Myös monien yritysten nettisivustot auttavat tässä asiassa. Käytin itse reseptissä Valion Viola tuorejuustoa ja ihan vielä varmuudeksi tarkistin tuotteen gluteenittomuuden vielä Valion nettisivuilta. 

Malja viikonlopulle!

Kommentoi

  1. Reija Laitinen says:

    Näyttääpä hyvältä! Kyselin fb leivontaryhmässä mangojuustokakun ohjetta ja linkkasit tämän. Kokeiluun menee! 🙂 sovellan tosiaan ohjetta pelkäksi mangoksi ja teen digestivepohjalla 🙂 nam

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Hieno homma, jos tämä resepti innoittaa leipomaan! Tämä on kyllä hyvää ja toisaan kiilteen voi tehdä mangosta, joka sitten vielä korostaa mangon makua. Nuo mansikat sopivat kyllä myös todella hyvin kakun makumaailmaan. Pohjan voi tehdä myös vehnäjauhoilla, korvaamalla gluteenittomat jauhot vehnäjauhoilla. Itse pidän enemmän näistä kakkupohjaisista kakuista, koska kakku on silloin ihanan pehmeää syödä. Nämä on näitä makuasioita, joista ei kiistellä 😉 Keksipohja sopii tähän myös hyvin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close