Täytekakku ylioppilasjuhliin

Tässä yksi ylioppilaskakkuidea heti näin äitienpäivän jälkeen. Tuntuu, että tämä alkuvuosi on ollut juhlista toiseen valmistautumista ja nyt seuraavana ennen kesälomia on vielä valmistujaisjuhlat. Sain leivontatarvikeliike Confetista kokeiluun päärynähyydykejauhetta, jolla täytekakun täyttäminen sujui nopeasti. Olen vain kerran aikaisemmin kokeillut hyydykejauheita, joten lähdin avoimin mielin testaamaan tuotetta. Tällaisen hyydykejauheesta valmistetun täytteen valmistamiseen ei tarvita jauheen lisäksi kuin kermaa ja hieman vettä. Täyte valmistuu helposti ja soveltuu valmistettavaksi myös kesämökkiolosuhteissa. 

Kaakaoinen kakkupohja ja päärynätäyte saivat kuorrutteeksi vaahtokarkinmakuista kaulintamassaa (sokerimassaa) ja koristeiksi valkoisen rusetin, ylioppilaslakin sekä kauniin pinkin ruusun. Kaikki koristeet – ”vesipisaroita” lukuunottamatta – valmistuivat tuosta samasta kuorrutemassasta. ”Vesipisarat” on valmistettu isomaltoosista. Sulatin isomaltoosirouhetta 180 asteisessa uunissa leivinpaperin päällä niin kauan, että isomaltoosi suli. Jäähdytyksen jälkeen pisarat pysyvät kiinteinä ja kiiltävinä. 

Päärynätäytteinen täytekakku

(noin 15 henkilölle)

Pohja

5 kananmunaa (M-koko)

150 g sokeria

75 g vehnäjauhoja

75 g perunajauhoja

3 rkl kaakaojauhetta

Kostutus

2-2 1/2 dl päärynämehua

Täyte

5 dl vispikermaa

1 prk (150 g) päärynähyydykejauhetta

1 dl vettä

Kuorrutus

Sokerikreemi

150 g vähäsuolaista voita

1 1/2 dl tomusokeria

2 rkl nestettä (maitoa, mehua, kermaa)

2 tl vaniljasokeria

500 g vaahtokarkin makuista kaulintamassaa

vihreää elintarvikeväriä

Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi ja paksuksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne joukkoon parissa erässä. Sekoita nuolijalla tai lastalla taikina hyvin sekaisin. Kaada taikina hyvin voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan/säädettävään irtoreunukseen (noin 20-22 cm halkaisija) ja paista 160-175 asteessa noin 30 minuuttia. Vuoan koolla voit vaikuttaa kakkupohjan korkeuteen. Valitsemalla suuremman vuoan saat matalamman kakkupohjan. Kumoa kakku paiston jälkeen leivinliinan ja ritilän päälle ja anna jäähtyä. Kuvalliset ohjeet kakkupohjan valmistamiseen löydät täältä.

Valmista täyte vatkaamalla kerma kevyesti vaahdoksi. Sekoita hyydykejauhepurkin sisältö 1 desilitraan kylmää vettä. Sekoita hyvin ja lisää seos kermavaahdon joukkoon. Vatkaa vielä hyvin sekaisin ja täyte on valmis kakkua varten.


Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan ja täytä kakku vuokaan. Kelmuta kakkuvuoka ja laita pohjalle ensimmäinen kakkupohjakerros. Kostuta päärynämehulla, levitä puolet täytteestä ja nosta päälle keskimmäinen kakkupohjakerros. Tee sama kostutus ja täyttäminen tällekin kerrokselle ja nosta lopuksi viimeinen kakkupohjakerros täytteen päälle. Kostuta vielä kakkupohja päältä, kääri koko kakku kelmun sisään ja nosta jääkaappiin vähintään neljän tunnin ajaksi. Kuvalliset ohjeet kakkupohjan täyttämiseen löydät täältä.

Kumoa täytetty kakku tarjoiluastialle. Valmista sokerikreemi vatkaamalla huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri muutaman minuutin ajan keskenään. Lisää joukkoon neste ja vaniljasokeri. Vatkaa vielä hyvin ja levitä sokerikreemi tasaisesti kakun pintaan. Voit halutessasi levittää sokerikreemin kahdessa osassa. Levitä ensin ohut murukerros, joka pitää murut kakun pinnassa kiinni. Nosta kakku sen jälkeen hetkeksi jääkaappiin ja lisää vielä viimeistelykerros murukerroksen päälle. Nosta kakku jääkaappiin kuorrutteen värjäämisen ja kaulimisen ajaksi. 

Värjää valkoinen vaahtokarkin makuinen kaulintamassa vihreällä elintarvikevärillä. Kauli massa hieman kakkua suuremmaksi levyksi. Ota kakku pois jääkaapista ja nosta kuorrute kaulimen avulla kakun päälle. Tasoittele massa kakun pintaan ja leikkaa ylimääräiset massat pois. Kauli pala valkoista massaa kapeaksi nauhaksi. Siisti nauhan reunat leikkaamalla ne suoriksi. Nosta nauha kakun alareunaan. Halutessasi voit valmistaa lopusta valkoisesta massasta vielä kauniin rusetin kakun reunaan. 

Vinkki! Täyte maistuu makealle päärynäjäätelölle. Jos haluat taittaa täytteen makeutta, voi joukkoon kokeilla pientä määrää maustamatonta tuorejuustoa tai lisätä kerman määrää 1 desilitralla.  

Koristele kakku sokerimassakoristeilla, esimerkiksi nimellä, ylioppilaslakilla ja sokerimassaruusulla. 

Kirjaimet

Kirjaimet tein näillä (pienet kirjaimet ja isot kirjaimet) tekstausmuoteilla. Alla vielä vinkit kirjainmuottien käyttöön:

1) Kauli massa hyvin ohueksi levyksi. 

2) Paina muotti massaan ja hiero muottia kevyesti alustaa vasten, jotta kirjaimen reunat siistiytyvät. 

3) Napauta muottia kevyesti pöydän pintaa vasten (taivuta muottia kevyesti ylöspäin ja päästä irti pöydän pintaa vasten), niin että kirjain putoaa muotista. Jos kirjain ei irtoa ensimmäisellä kerralla, niin napauta uudestaan. Voit myös irrottaa kirjaimia varovasti esimerkiksi cocktailtikulla. 

Vinkki! Voit tarvittaessa lisätä CMC-jauhetta massan joukkoon, jos kirjainten irrottaminen tuntuu hankalalta. 

Yhteistyössä 

Kommentoi

  1. Nimetön says:

    mitä on päärynähyydykejauhe ja mistä sitä voi hankkia?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Se on jauhe, josta voi helposti valmistaa täytteen kakkuun, piirakkaan tai vaikka kääretorttuun. Hyvin helppoa ja nopeaa. Sopii hyvin ihan kotikeittiöihin kuin esimerkiksi mökin kuiva-ainevarastoon kesän juhlapäiviä odottamaan. Pienellä tiskillä ja todella helposti valmistuva päärynänmakuinen täyte. Hyydykejauhetta myyvät Confetti-liikkeet ja -verkkokauppa. Tuossa yllä (tekstissä) on linkki tuotteeseen.

  2. Nimetön says:

    en kerkeä hankkimaan päärynähyydykejauhetta niin voiko sitä korvata jollain muulla tai onko muita täyte ehdotuksia?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Täytevaihtoehtoja täytekakkuun on monia, joten ei kun etsimään itselle sopivaa. Täältä löydät lisää reseptejä: http://www.pullahiiri.com/search/label/Täytekakut%3A%20Kermakakut

  3. Unknown says:

    Hei! Tilaisn päärynähyydykejauhetta, mutta olen tekemässä melko suuren kakun. Mikä on maksimi kakun koossa, laittaisin sitä molempiin kakun väleihin, jotta sitä on riittävästi? Jos totean että se riittääkin vain toiseen väliin, mikä olisi sopiva toinen täyte tämän päärynän kanssa, teen kaakaokakkupohjan. Kiitos!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tässä kakussa minusta tuo täytteenja kakkupohjan määrä oli oikein hyvä. Sanoisin siis, että 5-6 munan kakkuun menee ihan hyvin yksi purkki. Mikäköhän tuohon nyt sitten sopisi, se on niin makuasia. Itse en ole päärynän kanssa yhdistänyt muita makuja, mutta olisiko jokin marhatäyte?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close