Joulukalenteri – Luukku 11: Brigadeiro – herkkupallot

Kohta ollaan jo joulukalenterin puolessavälissä. Aika menee vaan niin nopeasti.

 Tänään kalenterista paljastuu uusi makeisresepti. Tämä on todella herkullinen makeinen – Brigadeiro. Nämä valmistuvat tavallisesta kaupasta löytyvistä raaka-aineista, ilman ihmeempiä välineitä, vaikka nimi kuulostaakin aika eksoottiselta. Reseptiä varten et tarvitse edes lämpömittaria tai ruokalusikkaa ihmeellisempää mittausvälinettä. Tämän makeisen keittoaika arvioidaan silmämääräisesti.

Brigadeiro-makeisen alkuperä on Brasiliassa. Se on paikallinen herkku, jota valmistetaan erilaisiin juhliin. Näin internetin maailman minulle kertoi. Näitä maustetaan eri makuihin, juhlan tyylin mukaisesti. Nämä minun versiot ovat ihan perinteisiä. 

Brigadeiro

(noin 20 kpl)

1 prk (397 g) kondensoitua maitoa

3 rkl kaakaojauhetta

3 rkl voita

Koristeeksi

suklaaströsseleitä

tai

strösseleitä, nonparelleja

mantelirouhetta/suklaakoristeita

kookoshiutaleita/kaakaojauhetta

Mittaa ainekset pinnoitettuun kattilaan ja keitä seosta niin että se sakenee (minulla meni noin neljä minuuttia kiehumisen alkamisesta). Kaada massa kulhoon ja nosta kylmään jäähtymään. Pyörittele jäähtynyt massa palloiksi ja pyörittele haluamassasi kuorrutteessa esimerkiksi nonparelleissa, strösseleissä, mantelirouheessa, suklaahipuissa, kookoshiutaleissa tai muussa syötävässä koristeessa.  

Meillä haluttiin tehdä hyvin erilaisia, joten käytimme montaa eri koristeluvaihtoehtoa. Nosta koristellut pallot vielä jääkaappiin hetkeksi. 

Vinkki! Suosittelen tekemään pallot vaikka vuorokautta ennen tarjoiluajakohtaa, niin ne ovat parhaimmillaan. Nämä pysyvät hyvin kasassa, mutta ovat suoraan jääkaapistakin otettuna pehmeitä syötäviä. 

Vinkki! Kondensoitu maito (eli makeutettu maitotiiviste) on nykyään jo monen ihan tavallisen ruokakaupankin valikoimassa. Yleensä se löytyy leivontahyllystä tai hyllystä mistä löytyy myös huoneenlämmössä säilyvät maidot. Kannattaa kysellä neuvoa kaupan myyjiltä.

Nämä brigadeirot ovat niin ihanan värikkäitä ja näistä saa tehtyä juuri oman maun mukaisia kuorruttamalla ne haluamallaan tavalla. Perinteisesti nämä kuorrutetaan suklaaströsseleillä, mutta meillä haluttiin hieman väriä pimeisiin päiviin. 

Voit paketoida nämä herkut pieneen karkkipussiin tai vaikka makeisrasiaan ja viedä lahjaksi ystäville. 

Kommentoi

  1. Nimetön says:

    Ihania!! Juuri mietin mitähän noilla kohta vanhentuvilla strösseleillä ja muilla koristerakeilla tekisi että saisi pois kaapista tilaa viemästä. Tässäpä oiva idea, kiitos Pullahiiri!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      No, mutta hyvä että niille tuli nyt käyttöä. Nämä ovat ihania, kun voi olla monta kokkia ja saada ihanan väriloiston aikaiseksi 🙂

  2. ihania! niin värikkäitä, piristysruiske pimeään aikaan 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos Raita! Juuri näin 🙂 Kyllä tähän pimeyteen kaipaakin vähän lisäväriä.

  3. Nimetön says:

    Jes, lisää makeisohjeita ja viel noin yksinkertasista raaka-aineista! Näitäki pitää päästä kokeileen!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tulossa on – lupaan sen 🙂 Jopa jo huomenna. Luvassa monen hyvin odottama resepti, nimittäin herkullinen laktoositon fudge!

  4. Nimetön says:

    Hei! Olisi menossa kokeiluun tämä resepti, mutta tuo kondensoitu maito on vielä uusi tuttavuus niin siitä kysymys. Eli tarkoitetaan tässä ohjeessa perus kondensoitua maitoa vai karamellisoitua versiota? 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Hei! Ihan tavallista makeutettua tiivistemaitoa eli EI kinuskiksi keitettyä. Itse käytän resepteissä tuosta kinuskiversiosta nimitystä karamellisoitu kondensoitu maito ja tästä tavallisesta nimitystä kondensoitu maito. Näin voi helposti tietää kumpi versio on kyseessä.

  5. Nimetön says:

    Voiskohan näitä tehdä valmiiksi keitetystä kondensoidusta maidosta?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Nyt en osaa sanoa, kun sehän on rakenteeltaan jo muutoinkin paksumpaa. Siinä ainakin keittelyaika on vielä lyhyempi. Oikestaan varmasti vain sen verran, että voi sulaa joukkoon.

  6. Unknown says:

    Tein näitä eilen ja on kyllä ihania herkkusia. 🙂 Ja todella helppoja tehdä. toki pyörittely tovin otti, mutta hauskaa puuhaa sekin. 🙂 Tänään vielä yksi satsi niin saa vietyä palleroita ystäville. Kiitos taas jälleen kerran kivasta reseptistä!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiva lukea kommenttisi! Nämä on kivoja herkkuja vaikka ympäri vuoden, kun voi koristella haluamallaan tavalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close