Joulukalenteri – Luukku 12: Laktoositon suklaafudge kolmella eri tavalla

Laktoositonta fudgea on kysytty minulta moneen otteeseen, joten tätä reseptiä ovat monet blogilukijat odottaneet. Laktoosittoman fudgen reseptejä on ollut todella niukasti tarjolla. Yleensä fudgeen käytetään kondensoitua maitoa, jonka laktoosipitoisuus on suuri. Itse en ole aikaisemmin törmännyt yhteenkään täysin toimivaan ja hyvä rakenteiseen laktoosittomaan fudgereseptiin. Tämän reseptin tein monen kokeilun ja erehdyksen kautta. Lopputuloksena on tämä herkullinen suklaamakeinen, joten kaikki erehdykset kannatti tehdä. Tämä on rakenteeltaan sileää ja pehmoista, ei yhtään rakeista tai jauhoista. Tätä reseptiä kannattaa kokeilla, jos perheessä tai ystäväpiirissä on laktoositonta ruokavaliota noudattavia henkilöitä. Kannattaa tätä toki kokeilla muutenkin, niin saa aikaiseksi herkullista fudgea ilman kondensoitua maitoa. Tässäkin kaikki raaka-aineet löytyvät tavallista ruokakaupasta, jos ei ihan pienimmästä löydy tuota glukoosisiirappia, niin ainakin isommista marketeista löytyy. Kannattaa kurkata sokerihyllystä.

Jos mietit mitä on fudge, niin se on täyteläinen ja makea suklaaherkku, joka on varsin yleinen makeinen Amerikassa ja myös Englannissa. Usein sen valmistukseen käytetään juuri tuota aikaisemmin mainitsemaani kondensoitua maitoa, koska sen kanssa fudge on helppo tehdä ja rakenne pysyy hyvänä ilman suurempia lämpötilavahtailuja. Kuitenkin tuo kondensoidun maidon laktoosipitoisuus on este monen fudgeherkutteluille – mutta ei enää! 

Laktoositon suklaafudge

2 dl laktoositonta kuohukermaa

100 g maidotonta tummaa suklaata

150 g laktoositonta voita

2 1/2 dl sokeria

1/2 dl glukoosisiirappia

Mittaa pinnoitettuun kattilaan kerma, tumma suklaa, 100g voita, sokeri ja glukoosisiirappi. Kuumenna seosta aluksi sekoitellen, niin että suklaa ja sokeri sulaa. Jatka keittelyä kansi kattilan päällä (ei haittaa vaikka kattilan kansi on hieman raollaan), kunnes seos saavuttaa 116 asteen lämpötilan. Pilko loput voit (50 g) vatkauskulhon pohjalle ja kaada kuuma fudge voin päälle. Anna jäähtyä noin viiden minuutin ajan. Vatkaa seosta hitaalla teholla sähkövatkaimella tai monitoimikoneella muutamien minuuttien ajan. Levitä massa joko pieneen vuokaan leivinpaperin päälle tai pursota muotteihin pursotuspussia apuna käyttäen. Nosta valmiit fudget jääkaapiin jähmettymään. Leikkaa levy sopiviksi annospaloiksi tai tarjoile alla olevien vinkkien mukaisesti.

 Tässä alla muutama erilainen tapa fudgejen valmistukseen.

Kolme erilaista tapaa valmistaa fudgeherkku

”Konvehtifudget”

Pursota fudgemassa pursotuspussilla kevyesti voideltuun silikoniseen makeismuottiin. Anna jäähtyä jääkaapissa noin 1-2 tuntia. Venytä muottia hieman ja paina fudget pois muotista. Fudgeen jää kiiltävä pinta muotista ja sen öljystä. Se on siis ulkonäöllisesti hieman erinäköistä kuin nuo muut alla olevat versiot.

Pienet fudget makeismuoteissa

Pursota massa pieniin foliosta valmistettuihin makeiskuppeihin. Ripottele nonparelleja heti pursottamisen jälkeen fudgen päälle. 

Piparmintunmakuiset muffinssifudget

Pursota fudgemassa silikonisiin minimuffinssivuokiin. Murskaa fudgen päälle piparminttukepejä makua tuomaan sekä koristeeksi. Halutessasi voit lisätä myös piparminttuaromia fudgemassan joukkoon.

Lupaan, että ainakin yksi erilainen variaatio tästä laktoosittomasta versiosta on vielä tulossa tänne joulukalenteriin! 

Kommentoi

  1. Nimetön says:

    Kiitos, tämä pelasti joulunami mietinnät..Herkullista joulun odotusta.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Mukava lukea kommenttisi! Olen kyllä kuullut, että moni on kaipaillut juuri tällaista laktoositonta reseptiä.

  2. Nimetön says:

    Kiitos tästäki ohjeesta! Kaikki reseptit, mihin saan käytettyä piparminttuaromit, on tervetulleita!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Jee! Hyvä niin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close