Joulukalenteri – Luukku 20: Laktoositon Oreo-suklaafudge

 Fudgeja tulee tehtyä näin joulunalla varsin usein, mutta monesti helppouden vuoksi kondensoituun maitoon. Tällöin fudge ei ole laktoositonta ja moni joutuu herkusta kieltäytymään. Meillä on lähisuvussa paljon laktoosittomia herkuttelijoita, joten on mukava tehdä juhlatarjottavat niin, että mahdollisimman moni pystyy niillä herkuttelemaan. Tämä Oreo-fudge on onneksi löytänyt meidän juhlapöytäämme. Näin jokainen vieras pystyy näillä herkuttelemaan.

Laktoositon Oreo-suklaafudge

2 dl laktoositonta kuohukermaa

100 g maidotonta tummaa suklaata

150 g laktoositonta voita

2 1/2 dl sokeria

1/2 dl glukoosisiirappia

6 kpl Oreo-keksejä

Mittaa pinnoitettuun kattilaan kerma, tumma suklaa, 100g voita, sokeri ja glukoosisiirappi. Kuumenna seosta aluksi sekoitellen, niin että suklaa ja sokeri sulaa. Jatka keittelyä kansi kattilan päällä (ei haittaa vaikka kattilan kansi on hieman raollaan), kunnes seos saavuttaa 116 asteen lämpötilan. Sekoittele välillä. Pilko loput voit (50 g) vatkauskulhon pohjalle ja kaada kuuma fudge voin päälle. Anna jäähtyä noin viiden minuutin ajan. Vatkaa seosta hitaalla teholla sähkövatkaimella tai monitoimikoneella muutamien minuuttien ajan. Murskaa Oreo-keksit rouheasti vaikka käsin pakastepussin sisällä ja sekoita murska fudgen joukkoon. Voit jättää osan Oreo-kekseistä fudgen päälle ripoteltavaksi. Kaada jäähtynyt massa leivinpaperilla vuorattuun pieneen vuokaan ja nosta jääkaappiin jäähtymään. Leikkaa jäähtynyt fudge paloiksi ja pakkaa lahjaksi tai tarjoile herkkupalana vieraille. 

Lisäys 20.12.2015: Ainesosaluettelon mukaisesti Suomesta ostamani neljän keksin yksittäispakatut Oreo-keksit eivät sisällä maitotuotteita. Keksit olen ostanut Hong Kong-tavaratalosta. Kannattaa aina kuitenkin lukea keksipaketin tarkat ainesosat, jotta ei tule yllätyksiä. Maailmalla sattaa olla myynnissä joitakin Oreo-keksejä, jotka sisältävät myös maitotuotteita. 

Kommentoi

  1. Nimetön says:

    Kuulostaa herkulliselta, mutta onko nuo Oreot laktoosittomia? 😮
    Olen aina kuullut etteivät, mutta tämähän olisi kiva uutinen! 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Itse en ainakaan löytänyt Oreoiden ainesosalistasta maitotuotteita. Lukee "saattaa sisältää maitoa". Tämähän tarkoittaa, että samoissa tiloissa on käsitelty maitotuotteita, mutta itse valmistusreseptissä sitä ei ole. Näin ollen ei ole täysin maidotonta, mutta laktoosia tuskin löytyy. Tässä vielä nuo Oreon ainekset: "vehnäjauho, sokeri, palmuöljy, kaakaojauhe, vehnätärkkelys, glukoosisiirappi, nostatusaineet (kaliumkarbonaatti, ammoniumkarbonatti, ruokasooda), suola, emulgointiaineet (soijalesitiini, auringonkukkalesitiini). Saattaa sisältää maitoa."

  2. Memmu says:

    Näitä olisi ihana tehdä joulumyyjäisiin, mutta säilyvyyttä pohdin. Paikan päällä näitä ei ole mahdollista saada kylmään. Säilyvätkö hyvänä kolmisen tuntia huoneenlämmössä? Tietenkin jos kylmälaukun ottais mukaan..

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kyllä minä näitä söisin kolmen tunnin jälkeenkin, koska sokeria sisältävät ja massa on kiehautettu. Tuo kylmälaukku voisi olla järkevin myyntitilaisuudessa. Näin myös ostajat ymmärtäisivät säilyttää kotona nuo viileässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close