Herkullinen yhden kulhon marjapiirakka gluteenittomana

Eikö olekin hienoa, että nykyään voi leipoa gluteenittomista raaka-aineista ihania herkkuja, jotka maistuvat kaikille syöjille. Enää ei tarvitse miettiä, että gluteeniton leivonnainen on jokin kuivunut ja huonosti leivottu, vaan se voikin olla se juhlapöydän herkullisin tarjottava. Koska gluteenittomia reseptejä kaivataan paljon, olenkin päättänyt kerätä blogin gluteenittomat leivonnaiset nyt kokonaan omaan kategoriaansa. Löydät kaikkien gluteenittomien leivonnaisten reseptit yhdellä klikkauksella täältä

Tähän alle päätin muokata teille lukijoille yhden kulhon marjapiirakasta gluteenittoman version, jotta myös keliaakikot ja muut gluteenitonta ruokavaliota noudattavat saisivat herkutella tällä hyvin nopeasti ja pienellä tiskillä valmistuvalla marjapiirakalla! Saat marjapiirakasta laktoosittoman käyttämällä laktoositonta voita ja kermaa.


Herkullinen yhden kulhon marjapiirakka 

gluteeniton

(pellillinen)


Pohja

200 g voita

8 dl gluteenitonta jauhoseosta

2 tl leivinjauhetta

4 1/2 dl sokeria

4 1/2 dl kermaa 

2 kananmunaa

1 l marjoja (mustikoita, vadelmia, mansikoita)


Murukerros

60 g voita 

2 dl gluteeniton jauhoseosta

1 dl sokeria

Sulata pohjaan tarkoitettu voi. Sekoita kaikki pohjan kuivat aineet kulhossa keskenään ja lisää kulhoon kerma, munat sekä voisula. Sekoita taikina kunnolla sekaisin ja levitä uunipellille (noin 30×40 cm) leivinpaperin päälle. 

Ripottele valitut marjat piirakkapohjan päälle. Jos käytät mansikoita, pilko niitä hieman ennen piirakka pohjan päälle levittämistä. Valmista murukerros mittaamalla kulhoon sulatettu voi, gluteeniton jauhoseos sekä sokeri. Nypi ainekset käsin tasaiseksi muruksi. Ripottele muru marjojen päälle. Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia. Vahdi paistotulosta paiston aikana. 

Tämä marjapiirakka on helppo valmistaa ja lopputulos on herkullinen ja mehevä. 

Keliakialiiton sivustolta löydät hyvin tietoa, mitkä raaka-aineet sopivat gluteenittomaan ruokavalioon. 

Huomioi gluteenittomassa leivonnassa:


  • Tarkista aina, että käyttämäsi elintarvike on todellakin gluteeniton. Huomioi myös, ettei leivonnan aikana tapahdu kontaminaatiota eli raaka-aineiden kontaktia gluteeniin. Käytä siis aina puhtaita mittoja, kulhoja, vispilöitä ja muita tarvikkeita. 
  • Leivo gluteenittomat leivonnaiset aina ensimmäisenä, jos leivot  samassa keittiössä myös gluteenia sisältäviä leivonnaisia. 
  • Muista kertoa jos keittiössä leivotaan myös gluteenia sisältäviä leivonnaisia, koska osa gluteenitonta ruokavaliota noudattavista henkilöistä on hyvin herkkiä gluteenille.

Kommentoi

  1. Nimetön says:

    Hei, oma kategoria gluteenittomille on iloinen yllätys. Pitkään olen seurannut blogiasi ja joitakin ohjeita soveltanut itsekin, mutta aina parempi näin. Ohjeisiisi voi luottaa. En osaa tehdä yhtä kauniita koristuksia tai hyydykekakun reunuksia, mutta maku on silti aina kohdillaan. Kiitos siitä. Oletko ajatellut tehdä gluteenittomista ohjeista kirjaa? Keliakialiiton julkaisema kirja minulla on käytössä, mutta muut ostamani gluteenittomat leivontakirjat olen vienyt kierrätykseen. Ohjeissa on ollut aina jotakin epämääräistä, eikä leivonnaisten ulkonäköön ole kukaan panostanut. Tilausta hyvälle kirjalle olisi siis ainakin minulla.
    Hyvää kevään jatkoa sinulle. Anneli

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Voi kuinka mukava olikaan lukea kommenttisi! Sitähän ei koskaan tiedä mitä kaikkea tulevaisuus tuo tullessaan. Olen kyllä huomannut tuon gluteenittomien reseptien "kaipuun", joten ihana vastata kysyntään herkullisilla resepteillä!

  2. Nimetön says:

    Marjapiirakkaa tulee varmasti leivottua.
    Muistan ajan jolloin keliakiaa sairastava ei löytänyt kaupasta juuri mitään
    gluteenitonta.
    Kirjalle olisi käyttöä.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Olen ihan samaa mieltä, että nykyään myös gluteenittomista leivonnaisista voi saada ihania ja koko juhlaväelle tarjottavia herkkuja – niin suolaisia kuin makeitakin. Koko ajan elintarviketeollisuus kehittyy ja uusia käytettävissä olevia raaka-aineita tulee markkinoille. Ihan sama oli joskus vuosia sitten laktoosittomien tuotteiden kanssa. Nykyään laktoosittomuus ei ole mikään ongelma. Toki on tuotteita, joita ei laktoosittomina saa, mutta aika pitkälle voi soveltaa.

  3. Nimetön says:

    Moi! Kuvien perusteella näyttäisit käyttäneen tuoreita marjoja? Onnistuuko tämä yhtä hyvin, jos käyttää pakastettuja marjoja, tarvitseeko silloin tehdä jotain erityistä? Leivon niin harvoin, että haluan varmuuden vuoksi kysyä. 😀 Näyttää tosi hyvältä piirakalta! 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Hei, Kyllä tämä on tehty pakastemarjoista, vaikka näyttävätkin niin tuoreilta kuvissa. Ei tarvitse siis mitään erikoista tehdä, muuta kuin levittää tuohon taikinan päälle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close