Vappuleivontaa: Gluteenittomat sitruunaiset pikamunkit

Olen saanut teiltä lukijoilta ihanasti palautetta gluteenittomien reseptien löytämisen helppoudesta sekä niiden ihanista mauista. Myös näin vapun aikaan gluteenittomat munkkireseptit ovat kiinnostaneet montaa lukijaa ja olenkin saanut munkkireseptistä kyselyitä. Nyt päätin kokeilla vielä pikamunkkien reseptiä gluteenittomana ja maustoin ne ihanasti sitruunalla. Suosittelen kokeilemaan näitä munkkeja, jotta myös keliaakikot ja muut gluteenitonta ruokavaliota noudattavat saisivat herkutella ihanan makuisilla sokerimunkeilla!

Gluteenittomat sitruunaiset pikamunkit

(10 -12 kpl) 

4 dl gluteenitonta jauhoseosta

1/2 tl leivinjauhetta

1/3 tl ruokasoodaa 

1 dl sokeria

50 g voita

1 sitruunan kuori raastettuna

2 rkl sitruunamehua

150 g maitorahkaa

2 kananmunaa

1/2 dl maitoa

noin 1-2 dl erikoishienoa sokeria munkkien kierittelyyn

Paistoon

1-2 litra ruokaöljyä

 Mittaa kaikki kuivat aineet kulhoon. Sulata voi. Pese sitruuna hyvin ja raasta kuori sekä purista mehu. Sekoita keskenään maitorahka, kananmunat ja maito. Lisää ne kuivien aineiden joukkoon ja sekoita kevyesti lastalla tai nuolijalla. Lisää lopuksi sitruunan kuoriraaste, 2 rkl sitruunan mehua sekä voi ja sekoita taikina hyvin sekaisin.

Kuumenna paistoöljy pienessä kattilassa noin 170 asteiseksi. Nosta jäätelökauhalla tai parilla lusikalla munkkitaikinaa kuuman öljyn joukkoon ja paista noin 2-3 minuuttia per puoli (munkkien koosta riippuen). Nosta valmiit munkit hetkeksi talouspaperin päälle valumaan esimerkiksi reikäkauhan avulla (kts. vinkki alta). Ensimmäinen munkki kannattaa halkaista ja katsoa, että se on kypsä. Näin pystyy hyvin arvioimaan munkkien tarkemman paistoajan. 

Kierittele sen jälkeen sokerissa. Herkuttele tuoreilla ja ihanan pehmeillä pikamunkeilla. 

Vinkki! Halutessasi laita hilloa pursotuspussiin, jossa on täyttötylla (pursotusterä). Paina tylla munkin sisään ja purista hieman hilloa jokaisen munkin sisälle. Voit käyttää maustamiseen myös esimerkiksi kardemummaa tai vaniljaa. 

Huom! Muistathan, että käytät aina uutta öljyä gluteenittomien munkkien paistoon tai ainakin sellaista öljyä, jossa ei ole paistettu gluteenia sisältäviä ruokia tai leivonnaisia. Muista myös käyttää vain puhtaita mitta-astioita sekä lämpömittaria öljyn lämpöä mitattaessa.

Tässä vielä vinkki, jos kotoa ei löydy reikäkauhaa. Tavallinen vispilä toimii hyvin reikäkauhan asemasta munkkien nostamisessa kuumasta öljystä. 

Herkutellaan gluteenittomasti vappunakin! 

Kommentoi

  1. Elisa LPP says:

    Kiitos ohjeesta <3
    Onko sinulla vinkkejä, miten korvaisi vielä rahkan ja munat, että ohjeesta saisi yhteensä siis viljattoman, maidottoman ja munattoman. Myöskään soija ei sovi 😀

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tuo pitää laittaa nyt "mietintämyssyyn". Miten olisi jokin maidoton joguetti ja vaikka banaani muussattuna? En tiedä toimiiko, mutta ensimmäisenä tuli tuollainen versio mieleeni.

  2. Emman äiti says:

    Maidottomana ainakin onnistunee, mies on sekä gluteeniton että maidoton. Saako Suomesta kaupasta kananmunankorviketta jostain? Kiitos ohjeesta, pitäisköhän näitäkin vielä testata, kolmas munkkisatsi vapun tekee 😀

    Eevi

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Hei! Mukava lukea kommenttisi. Jonkinlaista kananmunakorviketta on olemassa, mutta itse olen niihin todella vähän tutustunut. Pitäisi kyllä tutustua enemmän. Olisiko sellainen kuin No egg? Testaa ihmeessä – voiko munkkeja koskaan olla liikaa? 🙂

  3. Aino Ritala-Koskinen says:

    Kiitos mainiosta reseptistä! Tämä ja seuraavat vappuni ovat pelastettuja!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Ihana lukea kommenttisi <3

  4. mutsikka says:

    Nää oli vapun parhaat munkit kaikkien mielestä! Kiitos ohjeesta!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Ihana juttu 🙂 Lämmittää mieltä!

  5. anni says:

    Erinomainen ohje. Laitoin sitruunarahkaa, kun sattui kaapissa olemaan vain sitä. Tuli kyllä maukkaita! Tein vähän löysemmän taikinan, tiputtelin äidin vanhalla munkinpaistolaitteella öljyyn, ja sain rinkilämunkkeja. Kiitos ohjeesta!

  6. Maria says:

    Hei mitä glut. jauhoseosta oot käyttäny näissä? Kysyn, kun niitten koostumuksissa on paljon eroja ja olis kiva saada onnistumaan ekalla kerralla ?

    1. Voi ei! Nyt en taida enää muistaa, mitä jauhoseosta olen käyttänyt. Veikkaisin kyllä, että Semperin fin mix-seosta. Toivottavasti sillä onnistuu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close