Äitienpäivän hyydykekakku – Mango-mandariinikakku

Nyt on vappu herkuteltu munkeilla ja muilla herkuilla. Seuraavaksi juhlitaan äitienpäivää. Meillä 9-vuotias tytär on jo tehnyt koekakkuja äitienpäiväkakkua varten, joten nyt jännätään mikä tulee olemaan tuo lopullinen äitienpäiväkakku meidän perheessä. Meillä on tultu siihen pisteeseen, että kakun leipomisen voi siirtää äitienpäivän osalta kokonaan lapsille. Tähän asti äitienpäiväkakun ovat leiponeet lapset yhdessä mieheni kanssa. Joka vuosi on kakku ollut hienosti tarjolla.

Tässä pienessä hedelmäisessä hyydykekakussa tai juustokakussa (mitä nimitystä nyt kakusta halutaankaan käyttää) maistuvat mango ja mandariini. Kakku on hyvin raikas ja hedelmäinen. Raikkautta lisää sitruunamehu, jota on käytetty nesteenä. Käytin hedelminä säilykehedelmiä, koska varsinkin herkullisen mangon löytäminen Suomesta on ollut pienoinen haaste. Mansikka sopii hyvin hedelmäisiin kakkuihin koristeeksi, koska se täydentää raikkaita makuja. Löydät täältä blogista myös reseptin gluteenittomaan hedelmähyydykekakkuun, jonka tuolloinkin koristelin tuoreilla marjoilla. Kannattaa ehdottomasti kurkata! 

Äitienpäivän mango-mandariinikakku

(noin 8-10 henkilölle)

Pohja

1 kananmuna (L-koko)

40 g sokeria

20 g vehnäjauhoja

20 g perunajauhoja

Täyte

1 tkl (425g/230g) säilykemangoa

1 tlk (312g/175g) säilykemandariinia

5 liivatelehteä

3 dl vispikermaa

100 g maustamatonta tuorejuustoa

1 sitruuna

1 dl tomusokeria

3 tl vaniljasokeria

Päälle/koristeluun

2 dl vispikermaa

3 tl vaniljasokeria

mansikoita

(koristeita)

Vatkaa kananmuna ja sokeri keskenään vahvaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne vaahdon joukkoon. Nostele sekaisin nuolijalla tai lastalla. Levitä sokerikakkutaikina kerrokseksi leivinpaperin päälle niin, että sen koko riittää valittuun vuokaan. Kakussa käytetty vuoka voi olla noin 18-22 cm halkaisijaltaan. Paista noin 10-12 minuuttia 160-170 asteessa, kunnes pohja on kypsä. Kumoa paistettu kakkupohja pöydälle leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä. 

Valmista täyte soseuttamalla valutetut mangot ja mandariinit. Laita liivatteet likoon kylmään veteen noin 5-10 minuutin ajaksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Notkista toisessa kulhossa tuorejuusto yhdessä tomusokerin ja vaniljasokerin kanssa. Purista sitruunasta mehu ja kuumenna se kiehuvaksi. Purista liotetuista liivatteista ylimääräinen neste pois ja sulata ne kuuman sitruunamehun joukkoon. Kaada liivateneste hedelmäsoseen joukkoon koko ajan sekoittaen ja lisää hedelmäsose sen jälkeen tuorejuuston joukkoon. Vatkaa seos tasaiseksi ja nostele lopuksi kermavaahto joukkoon. 

Irrota leivinpaperi sokerikakkupohjasta. Ota kakkupohjasta vuoan reunalla sopivan kokoinen pala ja laita se tarjoiluastialle. Laita vuoan reunoille joko reunakalvo tai öljyä vuoan reuna ohuesti ja ripottele öljyn päälle tomusokeria. Laita vuoan reunus kakkupohjan ympärille. Kaada täyte pohjan päälle ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään neljän tunnin ajaksi, mielellään seuraavaan päivään. 

Irrota vuoan reunus kakun ympäriltä. Vatkaa koristeluun tarkoitettu kerma vaahdoksi yhdessä vaniljasokerin kanssa. Pursota kerma haluamallasi tavalla kakun päälle (minä käytin tähtityllaa). Pese mansikat ja laita ne koristeeksi kakun päälle. 

Täältä löydät vielä lisää tietoa tuosta kakkuvuoan esivalmistelusta hyydytettäviä kakkuja varten.

Vinkki! Kakkuvuoan koko vaikuttaa hyydykekakun korkeuteen. Valitse vuoan koko siis sen mukaisesti (noin 18-22 cm väliltä).

Alla olevassa kuvassa näkyy kakusta leikattu pala. Mango-mandariinikakun pala on tuo lautasen vasemmalla puolella oleva. Muut kakut ovat sitruunainen mansikkamoussekakku sekä minttusuklainen Pätkis-kakku. Näidenkin kakkujen reseptit tulevat vielä kevään aikana tänne blogiin esille. 

Vinkit äitienpäiväkakun leivontaan löydät vaihekuvien kanssa näistä aikaisemmista reseptipäivityksistä. Helppo kinuskikakku valmistuu näillä ohjeilla ja helppo vadelmakakku näillä ohjeilla

Lisäksi ohjeet täydelliseen täytekakkuun löytyy täältä. Tuo on kolme osainen sarja, jossa on käyty läpi niin kakkupohjan leipominen, täyttäminen, kostutus ja koristelu. Kannattaa siis ehdottomasti kurkata ennen leivonnan aloittamista! 

Kommentoi

  1. Nimetön says:

    Voisiko tuon kakun tehdä "keikauskakkuna" eli täyte pyöreäpohjaiseen kulhoon ja pohjalevy kanneksi; ja sitten kumotaan hyytyneenä oikeinpäin? Jos kulhon vuoraa tuorekelmulla, kannattaisiko kelmu vielä öljytä ja tomusokeroida?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Voit varmasti tehdä voinkin. Kelmu varmaan irtoaa ilman öljyä, mutta kannattaa muistaa, että pintaan jää kelmun jäljet.

  2. Nimetön says:

    Kiitos taas kerran hyvästä ohjeesta! Tuli todella raikas ja hyvänmakuinen äitienpäiväkakku 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Ihana lukea kommenttisi!

  3. Nimetön says:

    Mitähän teen aina väärin kermavaahdon kanssa kun en ikinä saa oikeasti kiinteää ja kaunista kuorrutusta vaan kerma jää aina jotenkin löysäksi. Olen kokeillut lisätä tomusokeria ja valkosuklaata ja vatkata kermaa hieman liikaakin että pysyisi kiinteänä mutta silti aina se jotenkin löystyy pursottaessa vaikka yritän pitää pussia niin ettei se lämpene käsissä. Osaisitko antaa jonkun vinkin miten sen saisi onnistumaan paremmin? 😀

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Hei! Ensin lähtisin liikkeelle siitä, että mitä kermaa käytät? Vispikerma on paras kerma kermavaahtoon. Makeutukseen itse käytän tomusokeria ja vaniljasokeria. Parasta olisi, jos koristelun voisi tehdä viileässä paikassa. Mielestäni paras kermavaahto tulee siis vispikermasta, joka vatkataan jämäkäksi ja makeutetaan maun mukaan. Mitään muuta joukoon ei tarvita. Tärkeää on myös hyvät pursotusvälineet eli metalliset tyllat sekä hyvä pursotinpussi. Kertakäyttöpussit käyvät myös oikein hyvin. Pussi kannattaa sulkea vaikka pussinsulkijalla, jolloin kerma pysyy hyvin pursotuspussin sisällä, eikä lähde valumaan "yläkautta" pois. Kannattaa myös laittaa vähän kerrassaan kermaa pussiin ja pitää ylimääräinen kermavaahto kylmässä. Varsinkin kesäaikaan tuo yleinen lämpötila vaikeuttaa pursottamista. Auttoivatkohan nämä neuvot yhtään? 🙂

    2. Nimetön says:

      Hei, kyllä auttoivat. Minulla on ollut muoviset tyllat käytössä ja aika paljon olen käyttänyt kuohukermaa eli voi olla että on noista johtunut. Kiitos vinkeistä! 🙂

    3. Pullahiiri/Taru says:

      Kokeile ihmeessä jatkossa vispikermalla ja metallityllilla. Tule myös kertomaan miten kävi. Jatketaan yhdessä pähkäilyä, jos ei nuo keinot auta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close