Lakritsi-sitruunahyydykekakku herkullisella karkkikoristelulla

Lakritsin ja sitruunan makuyhdistelmä on kiehtonut minua jo pidemmän aikaa. Ihana keltainen sitruuna innostaa aina keväällä leipomaan raikkaita leivonnaisia auringon paisteeseen. Tällä kertaa sitruunan makupariksi valikoitui lakritsi. Tässä kakussa raikas sitruuna sai kaverikseen herkullista lakritsia, juuri sopivassa suhteessa. Maut tasapainottavat toisiaan niin hyvin, että tätä meillä tullaan tekemään monta kertaa tulevaisuudessakin. Kannattaa siis kokeilla ihanaa keltaisen ja mustan yhdistelmää. Koristelu on tehty kakussa helposti, mutta niin hyvin kakun makuun sopivaksi! 

Lakritsi-sitruunahyydykekakku

(noin 12 henkilölle)

Pohja

noin 100 g savoiardi-keksejä

noin 1/2 dl sitruunalimonadia

Täyte

4 dl vispikermaa

350 g maustamatonta tuorejuustoa

1 prk (340 g) lemon curd-tahnaa

6 liivatelehteä

5 rkl sitruunamehua

1 dl lakritsikastiketta

(keltaista elintarvikeväriä)

Koristelu

lakritsikarkkeja

noin 1 dl vispikermaa

2 rkl tomusokeria

(keltaista elintarvikeväriä)

Öljyä irtopohjavuoan reunus (noin 22 cm) kevyesti ja ripotele päälle tomusokeria. Laita reunus tarjoiluastialle ja leikkaa keksit sopivan kokoisiksi, jotta saat laitettua keksit mahdollisimman lähekkäin toisiansa, kakun pohjaksi. Kostuta keksit sitruunalimonadilla. Voit käyttää pullasutia apuna kostutuksessa. 

Valmista täyte laittamalla liivatteet likoon runsaaseen kylmään veteen noin 5-10 minuutin ajaksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Nosta kermavaahto sivuun hetkeksi ja notkista tuorejuusto vatkaamalla sähkövatkaimella tai monitoimikoneessa. Lisää tuorejuuston joukkoon lemon curd ja sekoita hyvin. Kuumenna 3 ruokalusikallista sitruunamehua kiehuvaksi ja nosta viisi liivatelehteä pois kylmästä vedestä. Purista ylimäärinen vesi pois ja sulata liivatteet kuuman sitruunamehun joukkoon. Jäähdytä seosta hetki sekoitellen ja kaada se sen jälkeen ohuena nauhana tuorejuustoseoksen joukkoon, koko ajan seosta sekoitellen. Lisää halutessasi tässä vaiheessa keltaista elintarvikeväriä tuorejuustoseoksen joukkoon. Nostele lopuksi kermavaahto joukkoon.

Kuumenna loput sitruunamehu kiehuvaksi ja nosta viimeinen liotettu liivatelehti pois vedestä. Sulata liivatelehti kuuman sitruunamehun joukkoon ja sekoittele lakritsikastikkeen joukkoon. 

Levitä noin puolet sitruunatäytteestä pohjan päälle. Kaiverra pienellä lusikalla spiraali täytteeseen ja lusikoi spiraaliin lakritsikastiketta, mutta älä ylitä spiraalin reunoja lakritsikastikkeella, jotta lakritsi pysyisi kivana sattumana kakussa. Levitä varovasti loput sitruunatäytteet päälle ja tasoita pinta. Voit kaataa ja levittää loput lakritsikastikkeet kakun päälle ohueksi kerrokseksi. Nosta kakku kylmään vähintään neljän tunnin ajaksi, mielellään yön yli. 

Irroita vuoan reunus kakun ympäriltä. Vatkaa kerma vaahdoksi yhdessä tomusokerin ja keltaisen elintarvikevärin kanssa. Pursota kakun reunalle kaunis kermapursotus ja täytä kakun keskiosa erilaisilla lakritsikarkeilla. 

Kakku on valmis herkuteltavaksi! Tämä on ihan superhyvä kakku!

Vinkki! Lakritsi ei jähmety hyytelöksi tuolla yhdellä liivatelehdellä, joten se saattaa olla niin kakun sisällä kuin päälläkin ihanan valuvaa. Maku on todella hyvä.

Vinkki! Huomioi, ettet vie spiraalia liian lähelle kakun reunaan, jotta lakritsi pysyisi hyvin kakun sisällä, eikä valuisi reunasta ulos. 

Lisäys 28.5.2016: Olen saanut nyt muutaman palautteen, että Pirkka-lakritsikastike ei ole tässä toiminut, vaan seoksesta on tullut erottunutta litkua. Minä käytin reseptiin Lidlin lakritsikastiketta, joka toimi hyvin, kuvien kaltaisesti. 

Tässä vielä maistiaispala 🙂 

Kommentoi

  1. Johanna says:

    Nämä kaksi on mun suosikki makua. Tää on takuuvarmasti herkkua. Menee ehdottomasti kokeiluun.
    Kiitos ohjeesta! -Johanna-

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tämä oli kyllä ihana yhdistelmä! Ihana, jos resepti menee kokeiluun!

  2. Katarina says:

    Wow, todella hieno ja maukas kakku!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos 🙂

  3. Pullahiiri/Taru says:

    Tämä kakku on saanut mahtavasti ihastuneita kommentteja somessa! Muillekin maistuu tämä herkullinen yhdistelmä. Kannattaa kokeilla ja jättäkäähän ihmeessä viestiä, kun reseptiä kokeilette!

  4. Sarin kotona says:

    Ihanalta näyttää! Kyllä maistuisi!?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiva juttu, että maistuisi 🙂 Kiitos!

  5. Nimetön says:

    Piti oikein googlettaa nuo pohjan keksit. Ikinä kuullukkaan saati nähnyt. Mitä ehdotat tilalle jos täällä maalaiskunnan pikkukaupoissa ei kyseisiä ole? Lähinnä että minkä makuisia ovat :). Täytyy tätä kyllä testata!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Nuo on makeita (kovia) keksejä, joita käytetään tiramisuun. Tiramisussa keksit usein upotetaan kahvi-likööriseokseen. Pohjaksi voisi hyvin käyttää esimerkiksi sokerikakkupohjaa. Se toimisi oikein hyvin myös. Ei tarvitse yhtä paljon kostutusta, kuin nuo keksit.

  6. Nimetön says:

    Ihanan kuuloinen ohje, kokeilen varmasti. Mistä löytyy noin nätin värisiä lakuja?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Nuo lakut ovat all sorts black and white-lakuja, jotka löysin K-marketin karkkihyllyltä. Sopi aika hyvin tähän kakkuun.

  7. Henna says:

    Tää menee ehdottomasti kokeiluun!!! Vaikuttaa tosi herkulta! Kiitos ohjeesta!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiva juttu Henna! Toivottavasti maistuu!

  8. Merja says:

    Wau!! Pakko kokeilla, miehen 40v kakku tais juuri löytyä 😉

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Jee! Hienoa 🙂

  9. Kaura says:

    Nam, mitkä maut, tää menee testiin. Ihastuttavat kuvat.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tässä on kyllä herkullinen makupari 🙂 Monen mieleen!

  10. Metta says:

    Voi vitsit ku näyttää ja kuulostaa hyvältä! Tätä on ehdottomasti pakko kokeilla, kiitos reseptistä ja inspiraatiosta! 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos sinulle kommentista! Jos kokeilet, niin jätä ihmeessä kommenttia.

  11. Nannas says:

    Tein lakritsikastikkeen Pirkka lakritsikatikkeesta (jäätelön kanssa tarkoitettu) kastike herottui ikävästi liivate-sitruuna liemen lisäyksen jälkeen. Kokeilin sitä lämmitettyynkin kastikkeeseen,mutta silti herottui. Kastikevalinnalla on varmaan merkitystä.ei vaikuttanut makuun mutta ulkonäkö oli harmillinen.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Erikoista. Ikävä kulla, että tuo vaikutti ulkonäköön. Onkohan tuossa merkkikohtaisia eroja? Minä käytin Lidlin lakritsikastiketta, jos merkillä on väliä.

  12. mustakissa says:

    Oi miten ihanan näköinen kakku!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos!

  13. Herkkukatti says:

    Voi nam! Tämä kakku menee takuulla kokeiluun, on sen verran herkullisen näköinen. Sitruuna ja lakritsi on yksi lempi makuyhdistelmistäni. 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiva juttu 🙂

  14. Nimetön says:

    Mitä lakritsikastiketta käytit? Aivan ihana kakku! Taidanpa kokeilla =)

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Käytin Pirkan lakritsikastiketta, joka on isossa tuubissa.

    2. Pullahiiri/Taru says:

      Ei, kun minähän nimenomaan käytin Lidlin lakritsikastiketta ja joku kommentoi tuossa yllä käyttäneensä Pirkkaa… Lyhyt, mutta hyvä muisti 🙂 Pahoittelen!

    3. Nimetön says:

      Okei 😀 Nou hätä, sunnuntaiksi vasta teen.

  15. Mariann says:

    Sopisikohan lakritsikastikkeen tilalle lakritsifudgesta ja kermasta tehty "lakuganache"? Jähmettyisiköhän riittävästi ilman liivatetta..? Olen sitä käyttänyt kakun päällä ja on tosi hyvää.

    1. Mariann says:

      Vastaan itse, kun ehdin jo kokeilla. 🙂 Hyvin sopi tähän, ei tarvinnut liivatetta, laitoin suhteessa 1 patukka (28 g?) ja 0,25 dl kermaa.

    2. Pullahiiri/Taru says:

      Hei, kerkesitkin kokeilemaan ennen kuin minä kerkesin vastaamaan! Hienoa, että onnistui. Olisin itsekin veikannut, että onnistuu. Vain kerman määrä on se oleellinen osa, jotta ei mene liian löysäksi!

  16. Nimetön says:

    Kuinkahan tähän toimisi kovettuva(jonkin kylmän päällä) lakritsikastike? Se on noista kaupan kastikkeista ehdottomasti parhaimman makuista �� Ilman kylmäähän se on ihan normaalia kastiketta.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Voi olla, että sekin toimii. En ole tähän reseptiin kokeillut, mutta olen kyllä cake popseja sillä kuorruttanut. Sinällään tosiaan voisi toimia.

  17. Unknown says:

    Moikka olen tekemässä tätä ihanaa yhdistelmää ja pohdin että jos toisen tuorejuustoa korvaisi sitruunarahkalla niin meneeköhän ihan metsään? ?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Ei se varmaan metsään mene 🙂 Luulisin sen siis toimivan ihan hyvin.

  18. Nimetön says:

    Moikka.
    itse olen tehnyt suht samalla ohjeella kakkua ja mielestäni Pirkan lakritsikastike on maultaan paras. En käytä siinä mitään liivatteita vaan teen kakun sisään ohuempia ja pienimpiä lakritsivanoja paljon. Toimii hyvin niinkin.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitokset vinkistä! Liivate oli jollekin leipojalle aiheuttanut ongelmia juurikin tuon Pirkan kastikkeen kanssa. Noissa voi olla hieman eroja myös koostumuksessa.

  19. Nimetön says:

    Moi! Ajattelin tänään kokeilla tätä kakkua. Tuli mieleen voiskohan tähän tehdä ihan perinteisen keksipohjan, digestive+voi? 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Voi laittaa keksipohjan oikein hyvin tai vaikka sokerikakkupohjan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close