Voileipäkakun uusi muoto – kukkakimppu

Voileipäkakku on hyvin klassinen leivonnainen. Maut ovat usein perinteisiä, mutta toki myös uudempaa makumaailmaa on tarjolla. Täältä löydät esimerkiksi tex-mex voileipäkakun tai täältä kreikkalaisen voileipäkakun, jotka molemmat ovat hieman perinteisestä poikkeavaa makumaailmaa.

Klassisemmilla mauilla täytetyille voileipäkakuille on kiva saada jotain uutta ideaa, niinpä muodoilla on mukava leikitellä. Nämä kauniit, sydänvoileipäkakutovat olleet hyvin kysyttyjä ja ihasteltuja. Hieman tavallisesta poikkeavaa, vaikka makumaailmoissa on tutut kinkut ja kalat. 

Tällä kertaa tein kukkakimpunmallisen voileipäkakun, jonka idea oletan olevan lähtösin Ruotsista. Lähes kaikki netistä löytämäni ideakuvat vievät Pinterestiin ja minulle ei ole selvinnyt idean alkuperä. Eilen taisi olla Helsingin Sanomissa käytetty hieman samantapaista ideaa voileipäkakun koristelussa. On näitä kukkakimppukakkuja näkynyt myös monilla leivontapalstoilla. 

Kinkkuvoileipäkakku 

kukkakimpun muodossa

(noin 12-15 hlölle)

noin 1 pkt (700 g) Ruispaahtoleipää

Täyte 1.

250 g palvikinkkusiivuja

100 g maustekurkkua

200 g ruohosipulituorejuustoa

175 g maustamatonta tuorejuustoa

mustapipuria

Täyte 2.

70 g paprikaa

80 g kurkkua

100 g maustamatonta tuorejuustoa

75 g ranskankermaa

mustapippuria

suolaa

Kostutus

noin 2 dl kiehautettua vettä 

1/2 sitruunan mehu

Kuorrute ja koristelu

maustamatonta tuorejuustoa tai kermavaahtoa

kurkkua, salaattia, minitomaatteja, kinkkua, juustoa, herneenversoja, ruohosipulia jne.

Kiehauta kostutusta varten vesi ja lisää joukkoon sitruunan mehu. Anna jäähtyä. Valmista ensimmäinen täyte mittaamalla leikkuuterällä varustettuun tehosekoittimen kulhoon kinkut, maustekurkku, tuorejuustot sekä mustapippuri. Pyöräytä ainekset niin, että kinkku ja maustekurkku menevät pieneksi ja seos on tasaista. 

Valmista toinen täyte laittamalla leikkuuterällä varustettuun tehosekoittimen kulhoon paprika ja kurkku sekä pari hyppysellistä suolaa. Pyöräytä hyvin sekaisin, jotta paprika ja kurkku menevät pieneksi. Kaada seos siivilään ja purista lusikalla painelemalla ylimääräinen neste pois. Vatkaa tuorejuusto ja ranskankerma keskenään vaahdoksi ja sekoita lopuksi kurkku-paprikaseos sekä mustapippuri joukkoon. 

Leikkaa leivistä sivut pois. Leivän menekki on noin 2/3 paketista, riippuen kulhosta. Kelmuta pyöreä kulho (noin 2 litraa) hyvin. Vuoraa kulho leivillä ja kostuta leivät. Lusikoi kinkkutäytteestä noin puolet kulhon pohjalle, leipien päälle. Levitä kerros leipiä täytteen päälle ja kostuta ne. Levitä kasvistäyte leipien päälle ja uusi leipäkerros täytteen päälle. Kostuta ja levitä vielä kinkkutäyte lopuksi leipien päälle sekä vielä viimeinen leipäkerros. Kostuta päällimmäiset leivät ja nosta kelmut kakun päälle. Nosta kakku jääkaappiin ja pistä päälle esimerkiksi lautanen painoksi. Näin kakku tiivistyy kaapissa juuri sopivasti. Annan olla jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.

Ota kelmut pois kakun päältä ja kumoa kakku tarjoiluastialle laittamalla alusta kulhon päälle ja kippaamalla ympäri. Poista kelmut kakun ympäriltä. Notkista tuorejuusto sähkövatkaimella tai vatkaa kerma vaahdoksi. Levitä kerros valitsemaasi kuorrutetta kakun päälle ja koristele kakku haluamallasi tavalla salaatilla ja muilla kasviksilla. Käytä ”kukiksi” kinkkusiivuja ja juustoa. Pitkittäin leikattu kurkku toimii hyvin kukkakimpun vartena.

Vinkki! Voit kiinnittää koristeita myös cocktailtikkujen avulla, jos koristeet eivät tunnu pysyvän kakussa kiinni tai kakku kuljetetaan juhlapaikalle.

Olin muuten todella iloinen, kun näin amerikkalaisen Country living-lehden nostaneen Pullahiiren leivontanurkan gluteenittoman voileipäkakun omalle nettisivustolleen. On mukava olla viemässä välillä skandinaavista leivontaan Amerikkaan päin. Tuon lehtijutun löydät täältä

Mukavaa viikonloppua!

Kommentoi

  1. Marianne S. says:

    Oi että kaunis ja toimiva idea! Upea! Ja onnittelut gluteiinittoman voileipäkakkusi saamasta hienosta julkisuudesta! 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos sinulle!

  2. Unknown says:

    Todella kiva idea, täytyy laittaa muistiin!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Minäkin innostuin tästä ideasta. Tätä voi käyttää moneen makuun 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close