Joulukalenteri – Luukku 18: Lihapiirakka uunipellillä eli peltilihapiirakka

Lihapiirakoiden valmistaminen on mukavaa puuhaa. Olen tehnyt aikaisemmin uppopaistettuja lihapiirakoita, mutta tällä kertaa päätin tehdä niin sanottua peltilihapiirakkaa eli lihapiirakkaa uunipellillä. Voin sanoa, että tästä tuli todella hyvää. Minä säilöin tämän piiloon jääkaappiin ja ajattelin lämmittää tarjolle tänään. Kahvipöydässä maistuu aivan varmasti suolaisena herkkuna. Pitää tunnustaa, että olen kyllä käynyt muutaman palan napsimassa ihan kylmiltään… 

Tässä piirakassa käytin perinteistä rahkavoitaikinaa, jonka saa valmistettua ilman laitteita. Toki, jos käytössäsi on monitoimikone, jossa on leikkuuterä, niin sillä saat nopeutettua valmistusta huomattavasti. Kurkkaa alta resepti – leivo ja nauti! Tämä sopii hyvin joulupöytään tai joulupäivän kahville ruokaisaksi tarjottavaksi. 

Lihapiirakka uunipellillä 

eli peltilihapiirakka

Taikina

250 g voita 

4 dl vehnäjauhoja

250 g maitorahkaa

Täyte

noin 2 dl puuroriisiä

400 g (naudan)jauhelihaa

1 sipuli

maun mukaan suolaa

maun mukaan jauhettua mustapippuria

1 kananmuna

Lisäksi 

1 kananmuna voiteluun

Nypi kylmä voi ja vehnäjauhot sormin tai koneellisesti hyvin sekaisin. Lisää joukkoon maitorahka ja sekoita tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja nosta jääkaappiin vähintään 30 minuutin ajaksi. 

Valmista sillä aikaa täyte keittämällä riisi paketin ohjeen mukaan vedessä (noin 5 dl). Mausta keitinvesi suolalla. Keitä riisit kypsiksi. Pilko sipuli pieneksi. Ruskista jauheliha yhdessä sipulin kanssa. Sekoita kypsä riisi, jauhelihaseos sekä kananmuna ja mausta seos suolalla ja pippurilla. 

Kauli hetken levänneestä taikinasta pellin kokoinen levy ja levitä täyte toiselle puolelle. Käytä kaulimisen apuna tarvittaessa vehnäjauhoja. Jätä reunoille tyhjää tilaa. Nosta toinen puoli kanneksi täytteen päälle. Painele reunat hyvin kiinni ja leikkaa ylimääräiset reunoilta pois. Voit halutessasi tehdä erilaisia kuvioita ylimääräisestä taikinasta piirakan päälle. Minä tein tähän piirakkaan ristikkoa.

Voitele piirakka kananmunalla ja painele haarukalla reikiä lihapiirakan päälle. Paista 200 asteessa noin 20 minuutin ajan, kunnes piirakka on saanut kauniin värin. 

Tarjoile piirakka lämpimänä ja säilytä jääkaapissa.

Vinkki! Lihapiirakkaa voi maustaa myös erilaisilla yrteillä, mutta minä pitäydyin vanhoissa perinteisissä mausteissa – sipulissa, suolassa ja pippurissa. Lihapiirakka kannattaa aina maustaa hieman voimakkaammin, koska maku miedontuu hieman paiston aikana. 

Kommentoi

  1. Dinner4u2 says:

    Mä usein laitan chiliä ja valkosipulia lisäksi, toinen vaihtari on just erilaiset yrtit, jotka tuo kivaa lisää piiraaseen.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tätä voi tosiaan varioida ihan oman maun mukaan. Kuulostaa herkulta tuo chiliversiokin 🙂

  2. Alisa says:

    Herkullinen ohje, kiitos! Hyvää joulua!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos samoin!

  3. Annaleena says:

    Kiitos ohjeesta! Tätä taidan tehdä välipäivinä. Oikein ihanaa joulunaikaa!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos, samoin sinulle! Tätä ovat ensimmäiset testanneet jo heti reseptin julkaistuani ja ovat pitäneet! Toivottavasti tekin pidätte!

  4. Marika says:

    Miten tämä kestää pakastusta?

    1. Kyllä lihapiirakan pystyy pakastamaan. Ehkä on paras pakastaa jo valmiiksi leikattuina annospaloina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close