Karviaismarjapiirakka

Karviaismarjapiirakka valmistui oman pihan karviaisista. Meillä on pihalla vain pari karviaispensasta, mutta ne molemmat tuottavat oikein mukavasti satoa. Suurimmaksi osaksi syömme karviaisia suoraan puskasta, mutta nyt ajattelin ottaa karviaiset myös leivontaan mukaan. Päätin aloittaa karviaismarjapiirakalla, johon tein vaniljakreemin täytteeksi. 

Piirakan pohja on tuttuakin tutumpi muropohja, joka käy hyvin monenlaisiin piirakoihin. Lisäksi samasta taikinasta voi leipoa myös murokeksejä, joten tämä resepti kannattaa painaa mieleen. Jättämällä tomusokerin pois ja lisäämällä hieman suolaa tilalle, saat oikein maittavan piirakkapohjan suolaisiin leivonnaisiin. 

Karviaispiirakka

(noin 12 henkilölle)

Pohja

200 g voita

4 dl vehnäjauhoja

1 dl tomusokeria

1/2 dl kylmää vettä 

Täyte

noin 1 litra karviaismarjoja

3 dl maitoa

2 dl kermaa

3 keltuaista 

4 rkl maissitärkkelystä

1 3/4 dl tomusokeria

1 vaniljatanko

Pilko kylmä voi pieniksi paloiksi ja lisää joukkoon vehnäjauhot ja tomusokeri. Pyöräytä ainekset sekaisin leikkuuterällä varustetussa monitoimikoneessa tai käsin nyppimällä. Lisää lopuksi vesi ja muotoile taikinasta kiinteä pallo. Painele taikina noin 24-26 cm piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Käytä tarvittaessa vehnäjauhoja apuna. 


Valmista täyte putsaamalla ja huuhtelemalla karviaismarjat. Laita kattilaan maito, kerma, keltuaiset, maissitärkkelys ja tomusokeri. Leikkaa vaniljatanko pitkittäin kahteen osaan. Raaputa siemenet tangosta ja lisää siemenet sekä vaniljatangon palat edellisten joukkoon. Kuumenna seosta kunnes se muuttuu paksuksi ja kiehahtaa. Ota vaniljatanko pois vaniljatäytteen joukosta. Levitä noin puolet karviaisista pohjan päälle ja lisää vaniljatäyte karviaisten päälle. Lisää vielä loput karviaiset ja paista piirakkaa 175 asteessa noin 45 minuutin ajan. 



Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua. Säilytä piirakka jääkaapissa, mutta nosta se hyvissä ajoin ennen tarjoilua lämpiämään huoneenlämpöön. Näin piirakan maut ovat parhaimmillaan tarjoiluhetkellä. 


Vinkki! Voit suojata piirakan pintaa paiston aikana laittamalla folion piirakan päälle. Näin piirakka kypsyy tasaisesti, ottamatta pinnalta liikaa väriä. Minä pidin folion noin 30 minuutin ajan piirakan päällä paiston aikana ja poistin sen 15 minuuttia ennen paiston loppua. Piirakan reunat saivat hieman väriä, mutta ei liikaa. 







Karviaismarja on jäänyt vähäiselle käytölle ainakin omassa leivonnassa, mutta olisihan tuo mukava saada nuokin marjat hyötykäyttöön. Ajattelin kerätä loputkin marjat pensaista ja keitellä niistä mahdollisesti hilloa tai marmeladia. Laitan teille lukijoille tänne blogiin lisää reseptejä, kun näitä karviaismarjaleivonnaisia keittiössämme syntyy. 

Oletko sinä kokeillut karviaismarjoja leivonnassa? Mikä on sinun suosikki karviaisleivonnainen? Lukisin mielelläni teidän karviaismarjoista tehtyjä suosikkireseptejä. Jätä minulle komenttia tänne blogiin tai lähetä viestisi sähköpostilla [email protected].


Mukavaa alkanutta viikkoa! 

Kommentoi

  1. Leena-muori says:

    Hei! Onpa kiva, kun julkaisit karviaispiirakan ohjeen! Meilläkin on karviaisia tulossa reilusti eikä kaikkia ehdi millään syödä pensaista. Viime kesänä piirakkakokeilut jäi, reseptejä kyllä katselin, mutta tätä sinun piirakkaa testaan varmasti! Meillä kypsyminen on vasta puolitiessä. 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kannattaa kokeilla, mutta vasta kypsillä marjoilla, jotta maku on parhaimmillaan. Karviaiset ovat ainakin meillä ne marjat, joista ei ole loihdittu juuri mitään leivonnaisia. Nyt oli hyvä aika aloittaa, kun on ainakin etelässä satokausi parhaimmillaan.

  2. Nanna says:

    Mullakin on karviaiset vielä vaiheessa, mutta kyllä mä niistä piirakan teen kunhan kypsyvät. Mullon vaan vaaleita, punaiset tuikkii kivasti täytteessä sun kuvissa.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Mietin hetken, että näyttääkö liian sekavalta, jos laittaa kahta eri väriä. Lopulta siitä tulikin ihan kivaa vaihtelua.

  3. Elina/Chocochili.net says:

    Nyt iski kyllä himo alkaa leipoa karviaisista <3

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Jee! Kiva juttu Elina!

  4. Minna Vuo-Cho says:

    Karviaismarjat ovat ihania. Harmillisesti meillä ei kotona ole mitään muita marjapensaita kuin vadelmaa, eikä sitäkään paljon. Äidilläni on mökillä pensas ja hän tekee marjoista aina porkkana-karviaishilloa, joka on juustojen seurana tosi herkkua 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Meillä on vihdoin yksi villivadelma työntynyt pihan puolelle ja tuottaa jo muutamia syöntimarjoja. Toivottavasti valtaa hieman enemmänkin pihaa. Karviaisia on nuo pari puskaa (vain). Porkkana varmasti makeuttaa tuota hapanta karviaista. Toki noissa karviaisissakin on makueroja.

  5. Lotta / Syötävän hyvä says:

    Juuri keräsin viikonloppuna varastoon pari pikkukipollista karviaisia, ne päätyvät kyllä varmaan pakastimen kautta smoothieihin kun aika harvoin jaksan leipoa 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Meneehän nuo mukavasti smoothiessakin. Makeutta sitten vaan banaaneista jne. Smoothieissa meilläkin näitä välillä käytetään.

  6. Pia / Lyhyenä hetkenä says:

    Juuri tänään ostin torilta litran karviaisia ensimmäistä kertaa tänä kesänä ja ne syödään ihan sellaisenaan tai aamupalarahkan kanssa. Kerrostaloasumisen huonoin puoli on ehkä se, että ei ole pihaa marjapensaille. Vanhempien pihaankin on 200 kilometriä ja anoppilaan melkein 500. Torin antimiin on siis tyytyminen.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Onneksi myös torilta saa marjaherkkuja ostettuina. Pääsee kuitenkin nauttimaan arjen pienistä iloista 🙂

  7. Minna - Ku ite tekee says:

    Meillä kävi karviaisten kanssa tänä vuonna vähän huonosti. Pensaisiin iski joku tuholainen ja söi ne ihan kaljuksi. Marjasato jäi siis kehnoksi, eikä tarvitse paljoa pohtia mihin karviaisensa laittaisi. Herkullisen näköinen piirakka silti!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Voi ei! Joskus tuo luonto näyttää kurjat puolensa ja noin käy! Ehkä sitten muita marjoja piirakka- ja leivontakäyttöön?

  8. Unknown says:

    Onnistuukohan pohja jos vaihtaa vehnäjauhot päikseen gluteenittomiin jauhoihin?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Luulisin, että onnistuu tuolla vaihdolla oikein hyvin. Hieman voi olla koostumuksessa eroa, eli pohja voi olla murenevampi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close