Vegaaninen sitruunapiirakka (munaton, maidoton)

Vegaanisten reseptien kysyntä on kasvanut viimeisten vuosien aikana ja varsinkin tämän vuoden puolella huomattavasti. Täältä blogistani löytyy jo ennestään muutamia vegaaneja reseptejä täältä erikoisruokavalioiden kategoriasta, mutta ajattelin tehdä vielä oman vegaaniset leivonnaiset-kategoria. Tuolta löytyy jatkossa vielä helpommin kaikki vegaaniseen ruokavalioon sopivat reseptit. 

Vegaaninen marenki – olisitko voinut kuvitella marengin valmistusta ilman kananmunan valkuaisia? Minä en aluksi, mutta kyllä se vaan on uskottava, että kikherneiden liemellä saa aikaiseksi herkullisen marenkivaahdon. Onhan tuolla nesteellä jopa oma nimensäkin – aquafaba. Mietin vegaanista marenkia valmistaessani, että mitenköhän tämäkin raaka-aine ja sen vaahtoutumisominaisuudet on löydetty. Tuo aquafaba ei ihan ensimmäisenä tulisi omaan mieleeni marengin pohjaksi käytettynä. Ideasta en ota kunniaa itselleni. Ulkomaisissa blogeissa tuota on käytetty jo useiden vuosien ajan marengin valmistukseen. 

Tähän vegaaniseen sitruunapiirakkaan sain idean, kun suunnittelin jotain raikasta ja herkullista tarjottavaa vegaaniseen ja samalla myös munattomaan ja maidottomaan ruokavalioon sopivaa leivonnaista. Oli muuten hyvä lopputulos! Kurkkaa resepti alta ja kokeile itse! 

Vegaaninen sitruunapiirakka

(munaton ja maidoton)

Pohja

150 g maidotonta margariinia

3 dl vehnäjauhoja

3/4 dl tomusokeria

2 rkl vettä

Täyte

2 sitruunaa

2 dl kookoskermaa

1 1/2 dl sokeria

3 rkl maissitärkkelystä

Marenki

1 prk (noin 1,2-1,5 dl) kikherneiden lientä

1 1/2 dl sokeria

(2 tl vaniljasokeria)

Pilko kylmä margariini pieniksi paloiksi ja lisää joukkoon vehnäjauhot ja tomusokeri. Pyöräytä ainekset sekaisin leikkuuterällä varustetussa monitoimikoneessa tai käsin nyppimällä. Lisää lopuksi vesi ja muotoile taikinasta kiinteä pallo. Painele taikina öljyttyyn noin 24 cm piirakkavuokaan vehnäjauhoja apuna käyttäen. Nosta jääkaappiin vähintään 15 minuutin ajaksi. Laita pohjan päälle leivinpaperi ja käytä esimerkiksi kuivia herneitä pohjan päällä painona, jotta piirakkapohja pitää muotonsa. Paista pohjaa ensin noin 15 minuutin ajan 200 asteessa ja poista sen jälkeen pohjan päältä herneet ja leivinpaperi. Jatka paistamista vielä noin 5 minuutin ajan.

Kun piirakkapohja on jäähtymässä, valmista täyte. Pese sitruunat ja raasta niistä kuori sekä purista neste (noin 2 dl). Lisää sitruunamehu yhdessä kuoriraasteen kanssa kattilaan ja lisää joukkoon myös kookoskerma, sokeri ja maissitärkkelys. Kuumenna seosta koko ajan sekoitellen, kunnes seos sakenee. Nosta kattila pois levyltä ja anna jäähtyä hetken. Levitä hieman jäähtynyt sitruunatäyte pohjan päälle ja nosta piirakkavuoka jääkaappiin. 

Valmista päälle tuleva marenki kaatamalla siivilöity kikherneliemi eli aquafaba kulhoon. Vatkaa lientä niin, että se muuttuu valkoiseksi vaahdoksi. Lisäile sokeria vähän kerrassaan joukkoon, koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi halutessasi vielä vaniljasokeri. Kun vaahto on muuttunut hyvin paksuksi, kiiltäväksi ja marenkimaiseksi, on se valmis pursotettavaksi piirakan päälle. Pursota tai levitä vegaanimarenki piirakan päälle. Piirakka on valmis sellaisenaan tai voit hieman paahtaa pintaa esimerkiksi kaasutohottimella.

Näin helposti valmistuu vegaaninen sitruunapiirakka ihan tavallisia lähikaupan tuotteita käyttämällä. Vegaanisen leivonnan ei tarvitse olla vaikeaa. Jos vielä pohdit tuotteiden vegaanisuutta, niin  Vegaanituotteet-sivustolta löydät kattavan tietopaketin vegaanituotteista. 

Kommentoi

  1. Nanna says:

    Kikhernemarenki oli kyllä tuttu, mutta tuo nimi, aquafaba ei. Se on hauska!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Minulle oli tuo kikherneliemikin aika uutta, ennen kuin siihen jokunen aika sitten ulkomaisilla leivontasivuilla törmäsin. Nyt on jo mielessä kokeilla macaron-leivonnaisten valmistusta siitä. Saa nähdä tuleeko siitä mitään 🙂 Aina pitää kokeilla, kun tulee ideoita!

  2. Minna - Ku ite tekee says:

    Toi kikherneliemi on ihan uskomatonta kamaa! Olin tosi skeptinen, mutta kun oon pari kertaa syönyt siitä valmistettuja marenkeja niin ei voi kyllä kuin ihmetellä miten hyviä ne on!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Ihan samaa mieltä olen kanssasi Minna! Jotenkin uskomatonta, että tuollaisella liemellä saa jotain tällaista aikaiseksi. Tämä vaan antaa uutta puhtia kokeilla tuosta marengista vaikka ja mitä!

  3. Johanna / Hellan ja viinilasin välissä says:

    Mitenköhän tuokin marenki on alunperin keksitty, kenellä voi tulla mieleen tehdä marenkia kikherneenliemestä. Hatunnosto luovuudelle, uusia juttuja syntyy kun viihtyy tarpeeksi keittiössä ja kokeilee mitä ihmeellisempiä asioista 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tuota minäkin pohdin. Uskomatonta, että tuollainen juttu keksitään. Onkohan se tullut jossain teollisuudessa vastaan, kun ollaan "jäännösliemiä" sekoiteltu – tai jotain vastaavaa 🙂 Ihan kymppijuttu, että tuo on keksitty!

  4. Dinner4u2 says:

    Sitruunamarenkipiirakka on mun yksi suosikkijälkkäri – on vaan niin ihanan makuista! En oo vieläkään testannut kikhernemarenkia. Pitäis kyllä, kun on niin hauska juttu kaikkinensa.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kokeile ihmeessä! Suosittelen. Meni muutamalla "huijatulle" ihan tavallisena marenkina, joten ei voi olla huonoa 😉 Ilmankos meillä lapset aina kyselee epäluuloisina, että mitä olen piilottanut milloinkin leivonnaisiin – hah!

  5. minni says:

    Oi wau! Ihanan raikkaan näköinen ja varmasti herkullinen. Oli vegaani tai ei, niin tuo näyttää hyvältä.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tämä on ihan hyvä vaihtoehto meille kaikille. Meillä ei ole varsinaisesti vegaaneja lähipiirissä, mutta eipä tästä vaihtoehdosta ole kenellekään haittaa. Kannattaa kokeilla!

  6. ≣ ◯ ≣ says:

    pohjataikinasta tuli tosi löysää noilla ilmoitetuilla määrillä. oli pakko laittaa lisää jauhoja että sai pallon väännettyä.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tämän pitäisi kyllä onnistua noilla määrillä. Mitä rasvaa käytit pohjassa? Voisiko olla, että käyttämäsi rasva on ollut liian lämmintä/pehmeää. Tämä pohjataikina pitää tehdä mahdollisimman kylmään rasvaan. Kuten ohjeessa sanotaan, voit käyttää hieman vehnäjauhoja apuna, kun levität taikinan vuokaan. Muista myös käyttää taikina jääkaapissa ennen paistamista.

  7. Nimetön says:

    Siis marenkia ei laiteta uuniin ollenkaan?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Ei laiteta, tai voit toki paahtaa pintaa hetken grillivastuksen alla, jos niin haluat. Minä käytin kaasupoltinta pinnan paahtamiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close