Ihanan syksyinen Tukholma ja herkullinen kinuskinen omenapiirakka

Käväisin viime viikolla ihanan syksyisessä Tukholmassa minilomalla. Tukholman kaupat ja kioskit olivat täynnä upeita kukia ja syksyistä tunnelmaa. Minulla on ollut Tukholman reissuilla jo vuosia yksi ehdoton käyntikohde, jossa haluan käydä edes pikaisesti. Se on ihana Lagerhaus-sisustusmyymälä, jonka kanssa teen nykyään myös kaupallista yhteistyötä. Asiakassuhde minulla on ollut kyseiseen kauppaan jo useiden vuosien ajan, joten pidän todellakin tuon kaupan valikoimasta. Mikä parasta vielä, kun aina löytää jotain uutta ja erilaista, mitä ei ihan joka paikasta löydäkään.

 Tässä alla on parin kuvan verran tuoretta Tukholman kukkaloistoa! Tuo esillepano oli kukissa aivan mahtava. Näitä kukkamyymälöitä oli niin Åhlensilla kuin H&M home-myymälässä. Näitä kauniita kukkakimppuja ei oikein voi olla huomaamatta Tukholman keskustassa kävellessä. 

Syksystä inspiroituneena ostin Tukholman reissulta mm. kuvissa näkyvät puulusikat ja puuveitsen (tai itseasiassa muutaman puuveitsen), jotka löysin Lagerhausin valikoimasta. Ihana harmaa keittiöliina, pienet puutarjottimet sekä omenakori löytyivät myös samasta kaupasta. Omassa ystäväpiirissä kaikki kenelle olen Lagerhaus-kaupasta vinkannut jo useita vuosia sitten, ovat innostuneet tuotteista ja valikoimasta. Tuolta Lagerhausin juhlaosastolta löydät myös kivat rekvisiitat juhliin kertakäyttöastioista erilaisiin viireihin ja ilmapalloihin. Kannattaa kurkata Lagerhausin valikoima heidän nettikaupastaan, josta voit tilat tuotteet suoraan kotiin, ilman Tukholman reissua. Minulle tuo nettikauppa oli todella positiivinen yllätys, koska mielestäni tarjonta oli netissä ehkä jopa laajempi kuin myymälässä. Vai johtuuko se vaan siitä, että nettikaupassa on helpompi etsiä tarvitsemansa tuotteet hakujen kautta kuin myymälässä?  

Tukholman minilomalta palattuani ehdin vihdoin hakemaan tuttavaperheen pihalta herkullisia omenoita. Ihana omena-aika on nyt todellakin täällä, joten leivoin omenoista herkullisen kinuskisen omenapiirakan. Mielestäni nämä minun Tukholman ostokset sopivat paremmin kuin hyvin tähän piirakkaan ja syksyn hämyiseen tunnelmaan.

Omenapiirakan kinuskinen maku tulee tuorejuuston joukkoon vatkatusta fariinisokerista. Toki omenapiirakassa pitää aina olla edes ripaus kanelia, joten kyllä sitä löytyy myös tästä piirakasta. Voin sanoa, että nyt ollaan aika lähellä täydellistä omenapiirakkaa. Tarjoilin tämän piirakan vielä lämpimän mikrokinuskin kanssa – mikä täydensi tuon makuelämyksen. 

Kinuskinen omenapiirakka

Pohja

4 1/2 dl vehnäjauhoja

2 tl vaniljasokeri

2 tl kanelia

1 dl tomusokeria

200 g voita

2 rkl kylmää vettä

Täyte

350 g tuorejuustoa

1 dl kermaa

2 kananmunaa

2 dl fariinisokeria

2 tl kanelia

5-6 kotimaista puutarhaomenaa

Päälle

1tl vaniljasokeria

1 tl kanelia

Tarjoile mikrokinuskin kanssa! 

Mittaa vehnäjauhot, vaniljasokeri, kaneli ja tomusokeri leikkuuterällä varustetun monitoimikoneen kulhoon. Pilko kylmä voi pieniksi kuutioiksi ja lisää kuivien aineiden joukkoon. Pyöräytä aineksia koneessa niin, että niistä tulee tasaista murua. Lisää kylmä vesi lopuksi joukkoon ja pyöräytä taikina vielä sekaisin. Voit valmistaa taikinan myös nyppimällä kylmän voin yhdessä kuivien aineiden kanssa. Lisää lopuksi kylmä vesi joukkoon niin, että saat seoksesta tasaisen taikinan. 

Painele taikina noin 24-26 cm piirakkavuokaan. Käytä tarvittaessa hieman vehnäjauhoja apuna, ettei taikina tartu käsiin kiinni. Nosta vuoka jääkaappiin ja valmista täyte.

Mittaa kaikki täytteen ainekset kananmunia lukuunottamatta kulhoon ja vatkaa hyvin sekaisin. Lisää lopuksi kanamunat ja sekoita hyvin. Kaada täyte pohjan päälle. 

Kuori ja pilko omenat. Lado omenat täytteen päälle haluamallasi tavalla. Sekoita vaniljasokeri ja kaneli keskenään ja siivilöi seos omenoiden päälle. 

Paista 175 asteessa noin 30-40 minuutin ajan. 

Tarjoile piirakka jäähtyneenä lämpimän mikrokinuskin kanssa. 

On pakko vielä sanoa, että syksy on aivan mahtavaa aikaa. Luonnossa on tarjolla runsaasti erilaisia herkkuja, joita voi hyödyntää ruoanlaitossa ja leivonnassa. Edelliseen vispipuuroreseptiin käytin metsän mustikat ja puolukat. Sienistä tulee leivottua piirakoita, samoin hedelmistä.  

Otan mielelläni vastaan sinulta ihania vinkkejä omenaleivontaan ja muuhunkin syysleivontaan, joten jätä oma vinkkisi tuonne alas kommenttilaatikkoon tai vaikka Pullahiiren leivontanurkan Facebook-sivuille!

Kaupallisessa yhteistyössä Lagerhaus

Kommentoi

  1. Jonna says:

    Juuri huhuilin blogissa hyvää omppupiirakan reseptiä ja tämä kuullosta loistavalta ?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      No, löytyipä tämä sitten hyvään saumaan. Makuraatikin meillä tykkäsi tästä kovasti!

  2. Kinuski ja omena on kyllä sellainen all time favorite-juttu. Kiitos muuten tuosta kauppavinkistä!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Eikö vaan. Tämä oli todella herkullista. Tuo Lagerhaus on todellakin omia suosikkeja. Edukasta, mutta samalla myös hieman erilaista. Kannattaa kurkata!

  3. Täytyypä tsekata tuo kauppa. Kaikki puiset astiat ja ottimet on mieleeni.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Sama täällä. Erilaiset puusta tehdyt astiat ja korit yms. vetävät puoleensa 🙂

  4. Minna says:

    Tulee ihan vesi kielelle <3

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos Minna!

  5. Juulia/Vaimomatskuu says:

    Ooh! Tää kauppa ei mulle vielä tuttu olekaan mut seuraavan Tukholmavisiitin jälkeen varmaan on 😉

  6. Johanna / Hellan ja viinilasin välissä says:

    Tukholma on täynnä ihania sisustusliikkeitä, luulen että olen käynytkin täällä ja tykäsinkin paljon ?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kannattaa kurkata! Löytyy ihan T-Cetralen vierestä. Nettikaupassa on vielä laajempi valikoima tai ainakin löysin sieltä sellaisia tuotteita, joita ei myymälässä ollut tarjolla.

  7. Pioni says:

    Hei, voiko tämän piirakan pakastaa?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Luulisin, että voi oikein hyvin. En näe mitään estettä pakastukselle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close