Runebergin päivä 5.2.2018 – Pienet runebergintortut alkuperäistä reseptiä mukaillen

Alkuperäinen runebergintortturesepti

Näin Runebergin päivänä liput nousevat salkoon kuinnioittamaan Suomen kansallisrunoilijan päivää. Tätä päivää juhlitaan ehdottomasti nimikkoleivoksella herkutellen eli viimeistään tänään on aika paistaa runebergintortut. Runebergintorttuun löytyy monen monta erilaista reseptiä. Tänä vuonna lähdin etsimään tuota Fredrika Runebergin aitoa ja alkuperäistä leivonnaisreseptiä ja tosiaan, se on aika kaukana nykyään leivotuista runebergintortuista. 

Minun pitää sanoa, etten tuosta alkuperäisestä reseptistä edes täysin ymmärtänyt tuota silloista tekotapaa, mutta kokeilin silti, hieman muunnellen. Tämä taikina on se niin kutsuttu kaulittava taikina, mutta koska minulla ei ollut paistomuotteja, joilla olisin saanut otettu kaulitusta taikinalevystä tortut, tyydyin painelemaan taikinan muffinssipellin koloihin. Toivottavasti tämä minun reseptini kunnioittaa muuntelusta huolimatta alkuperäistä reseptiä. Maku on ainakin kohdallaan. 

Minä en varsinaisesti kaulinut tuota taikinaa, kuten tarkoitus olisi, vaan jaoin sen kahdeksaan osaan ja paistoin Ikeasta vuosia sitten ostamassani muffinssivuoassa, joka soveltuu muffinsseja paremmin juuri tähän runebergintortujen leipomiseen. Tein tuosta alkuperäisestä reseptistä 1/4 kokoisen taikinan ja jouduin hieman muuntelemaan sen vuoksi myös ainemääriä. 

Vaivuin paiston aikana jo pieneen epätoivoon, koska minusta nuo tortut eivät näyttäneet onnistuvan. Lopulta noin 16 minuutin paistamisen jälkeen otin vuoan pois uunista ja annoin torttupohjien jäähtyä hetken. Kumosin vuoan alustalle ja sieltä ”tipahti” ihmetyksekseni nämä suloiset runebergintortut. Maku näissä on ihanan mantelinen. Koostumus oli ainakin heti tuoreeltaan hyvin mehevä. Minä en näitä torttuja edes kostuttanut, mutta halutessaan nämä voisi kostuttaa esimerkiksi sillä kuuluisalla punssilla, joka mainitaan niin usein Runebergistä puhuttaessa. Myös keitetty sokerivesi toimisi hyvin kostukkeena. Kostutusta suosittelen varsinkin silloin, jos teet tortut hyvissä ajoin ennakkoon. 

Kurkkaa resepti alta ja leivo herkulliset runebergintortut! 

alkuperäiset runebergintortut

Pienet runebergintortut

113 g voita
113 g vehnäjauhoja
113 g sokeria
50 g mantelilastuja
1 pieni kananmuna
hilloa ja sokeri-vesikuorrutetta

Mittaa huoneenlämpöinen voi, vehnäjauhot ja sokeri kulhoon. Puristele mantelilastut pieniksi käsin ja lisää ne kananmunan kanssa joukkoon. Vatkaa kaikki ainekset hyvin sekaisin parin minuutin ajan. 

Jaa taikina 7 yhtä suureen osaan. Laita taikinapalat voideltuun vuokaan ja paina tasaiseksi pohjaan asti. Paista torttuja 175 asteessa noin 15-20 minuuttia, tai kunnes ne ovat kypsiä. Anna torttujen jäähtyä vuoassa noin 5-10 minuuttia ja kumoa vuoka alustalle, jotta saat tortut pois vuoasta. 

Koristele tortut hillonokareella ja sokeri-vesikuorrutteella. 

Vinkki! Nämä minun tortut ovat hyvin pieniä. Jos sinulla on suurempi vuoka käytössäsi tai teet tortut vaikka muffinssivuokiin, niin torttuja tulee silloin vähemmän. Jos teet suurempia leivoksia, niin muista pidentää silloin myös paistoaikaa. 

Vinkki! Jos sinulla ei ole pieniä kananmunia, niin riko iso kananmuna lasiin ja sekoita keltuainen ja valkuainen keskenään. Lisää kananmunasta puolet taikinaan.  

1/4 naula = 113 grammaa – Alkuperäinen Fredrika Runebergin resepti on punnittu nauloissa, joten sen vuoksi myös tuon minun reseptini määrät ovat hieman tavallisesta poikkeavia.

herkullinen runebergintortturesepti
runebergin torttu resepti
kaulittava versio runbergintortusta

Sokeri-vesikuorrutteen valmistat sekoittamalla 1 rkl vettä yhdessä tomusokerin kanssa niin, että saat seoksesta helposti pursotettavan, mutta kuitenkin muotonsa pitävän. Sekoita tomusokeria sen verran veden joukkoon kuin tarvitsee. Jos seos on liian paksua, lisää pieni tippa vettä joukkoon. Jo yhdellä tipalla on merkitystä. 

kaunis runebergintorttuleivos
paras runebergintorttu

Herkutellaanko teillä runebergintortuilla? Minkälainen on sinusta paras runebergintorttu? 

Voit jättää kommenttisi tämän reseptin alla olevaan kommenttilaatikkoon! 

Kommentoi

  1. Kanelitytön kakkuparatiisi says:

    Mielenkiintoinen resepti! ??

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Eikö vaan. Ajatus on alunperin tosiaan, että tuo taikina kaulitaan levyksi ja siitä painetaan nuo tortut, mutta tämä oli minun välineilläni näppärin tapa.

  2. Kaura says:

    Tämä versio vaikuttaa mielestäni hyvältä. Itse en oikein välitä mistään piparkakkumurskataikinoista, joten tämä mantelinen oisin mun makuun! 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tämä on aika perusmakujen herkku. Meillä maistui aikuisille ja lapsille. Kerro ihmeessä mitä pidit, jos innostut kokeilemaan.

  3. Tanja says:

    Kaunis!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close