Herkullinen amerikkalainen s´mores-piirakka / S´mores pie with cookies, chocolate and marshmallow

Tähän leivonnaiseen sain idean kesän Amerikan matkalla. Kävimme syömässä Pizza Hutissa, jossa olisi ollut tarjolla jälkiruoaksi s´mores-piirakkaa. Taisimme syödä pizzaa niin paljon, että tuo piirakka jäi sitten lopulta kuitenkin tilaamatta. Olemme harmitelleet asiaa tyttäreni kanssa vielä näin parin kuukauden jälkeenkin, joten jotain asialle piti tehdä. Tyttäreni päätti eräänä iltapäivänä, että nyt kokeillaan kyseisen s´mores-piirakan leipomista.

S´mores on alunperin amerikkalainen nuotioherkku, joka koostuu kahdesta vehnäkeksistä, suklaasta sekä nuotiolla paahdetusta vaahtokarkista, joka laitetaan kuumana keksien ja suklaan väliin. Näin siitä muodostuu ihanan jälkiruoka – tai nuotioherkku. Olemme itsekin tehneet näitä niin amerikan matkoilla kuin myös omalla mökillä. Niin makeaa, mutta todella hyvää.

Tästä piirakasta löytyy nyt nuo kaikki s´mores-leivonnaisen elementit. On suklaata, keksiä ja vaahtokarkkeja. Hieman jouduimme pähkäilemään tämän piirakan tyyliä, mutta päädyimme lopulta valmistamaan kaakaoisen muropohjan, vaahtokarkkikerroksen sekä vaahtokarkkikerroksen päälle vielä suklaata, keksejä ja vaahtokarkkeja. Tämä piirakka paistetaan uunissa ja herkutellaan lämpimänä, jolloin vaahtokarkki on ihanan venyvää ja herkullista. Meillä oli käytössä värikkäitä pieniä vaahtokarkkeja, mutta uskon, että piirakka oli vielä näyttävämpi ihan valkoisilla vaahtokarkeilla. 

Muita blogista löytyviä s´mores-reseptejä löydät täältä

S´mores-piirakka

Pohja

150 g voita

3 dl vehnäjauhoja

2 rkl kaakaojauhetta

2/3 dl tomusokeria

1 kananmuna

Täyte

150 g pieniä vaahtokarkkeja

350 g suklaata

3 kpl digestive-keksejä

Mittaa kylmä voi pieninä paloina yhdessä vehnäjauhojen, kaakaojauheen sekä tomusokerin kanssa leikkuuterällä varusteettuun monitoimikoneen kulhoon. Pyöräytä seos tasaiseksi muruksi. Lisää lopuksi joukkoon kananmuna ja työstä massasta kiinteä taikina. 

Painele taikina noin 26 cm vuoan pohjalle ja reunoille. Painele haarukalla muutamia reikiä pohjaan. Laita taikinan päälle leivinpaperi ja leivinpaperin päälle painoksi keraamisia ”herneitä” tai kuivia herneitä. Paista pohjaa 175 asteessa noin 15 minuutin ajan. Ota paino ja leivinpaperin piirakkapohjan päältä pois. 

Levitä lämpimän piirakkapohjan päälle 3/4 vaahtokarkeista ja jatka paistamista muutaman minuutin ajan, jotta vaahtokarkit sulavat hieman. Ripottele vaahtokarkkikerroksen päälle suklaata, loput vaahtokarkit sekä murskaa keksit täyteen päälle. Paista piirakkaa vielä viiden minuutin ajan. Halutessasi voit ottaa vaahtokarkkeihin hieman väriä paahtamalla piirakkaa noin minuutin ajan uunin grillivastusten alla. 

Herkuttele piirakka lämpimänä, niin vaahtokarkit venyvät mukavasti ja piirakka maistuu todella herkulliselta. 

Vinkki!  Jos sinulla ei ole käytössäsi konetta, voit valmistaa pohjan myös käsin, mittaamalla voin, jauhot, kaakaojauheen sekä tomusokerin kulhoon. Työstä aineksista tasainen murumainen seos. Lisää sen jälkeen murun joukkoon vain kananmuna ja jatka työstämistä niin, että saat taikinasta kiinteän pallon. 

Ei tämä piirakka lopulta ollut ihan alkuperäistä innoittajaa vastaava, mutta todella herkullinen vaikka kahvipöydän makeaksi herkuksi. Tämä leivonnainen sopii erinomaisesti myös lasten syntymäpäiville. Tässähän voisi pohjan paistaa jo ennakkoon ja valmistaa täytteet vaikka lapsivieraiden kanssa yhdessä! S´mores-piirakka on aika helppo leipoa, joten sen leipominen onnistuu myös hieman vanhemmilta koululaisilta itsenäisesti!

*****

Jos innostuit lasten leivontasynttäreistä, niin ota minuun yhteyttä [email protected]! Leivontasynttärit on kiva tapa juhlia kaverisynttäreitä ja järjestää kavereille tai vaikka työporukalle ikimuistoinen leivontahetki. Ikärajaa ei ole, joten leivontasynttärit sopivat niin lapsille kuin aikuisille. Reseptit suhteutetaan aina leipureiden ikään, taitotasoon sekä käytettävissä olevaan aikaan!

Lasten kaverisynttärit järjestyvät alkaen 23 €/lapsi (min. 10 henkilöä). 

Ota yhteyttä, niin järjestetään teilläkin mahtavan makeat synttärijuhlat leipoen ja koristellen! Lisätietoja saat sähköpostilla [email protected] tai soittamalla 040-1242042! 

  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close