perjantai 29. huhtikuuta 2011

Hauskaa Vappua ja paljon herkullisia munkkeja :o)

Jo viime vuonna päätin, että ensi vuonna paistan munkit ulkosalla, jotta koko talo ei ole tuossa paistokäryssä. Jossain vaiheessa vuotta mieheni löysi tuollaisen induktiolevyn kaupasta. Tänään sitä ensimmäisen kerran kokeilin ja olen aivan myyty. Seuraava lietemme tulee olemaan induktio, niin nopea tuo oli. Lapset olivat innoissaan, kun leikin lomassa saivat käydä munkkeja napsimassa. Otetaan huomenna vielä uusi suurempi erä ja katsotaan kuinka pitkän jonon tuo munkkien tuoksu saa vappuaattona pihallemme :o)

Tein munkit alla olevalla sotkun munkki-ohjeella, jota olen jo monena vuotena käyttänyt ja todella hyväksi havainnut. Ihan paras munkkiresepti! Jätin kyllä munan kokonaan pois tällä kertaa, kun tein vain pienen pienen annoksen. Munkeista tein pieniä, koska paistoin ne lapsia varten. Nämä ovat ihanan herkullisia ja varsin pehmeitä munkkeja, kun muistaa pitää tuon paistolämpötilan sekä paistoajan oikeanlaisena!


Muutama vinkki munkkien paistoon:
 • Öljyn lämpötila on hyvä olla 170-180 asteen välillä. Jos munkin pinta tummuu kovasti, niin pienennä lämpötilaa vaikka hieman vielä 170 asteen alapuolelle. Pidä lämpötila kuitenkin vähintään 160 asteessa, jotta öljy ei imeydy munkkeihin. (lisäys 4/2014)
 • Itse paistoin näitä munkkeja noin 1 1/2-2 minuuttia/puoli.
 • Käytän paistaessa lämpömittaria, jossa on ajastin samassa. Helpottaa huomattavasti öljyn lämpötilan ja paistoajan seuraamista.
 • Käytän aika pientä kattilaa, koska öljyä ei silloin tarvitse ihan yhtä paljon. Kannattaa kuitenkin aina varautua aika suurella öljy määrällä.
 • Käytän muuten aina munkkien sokerointiin erikoishienoa sokeria, jotta sokeroinnista tulee mahdollisimman kaunis.

(Nopeasti munkit hupenivat...)


Sotkun munkit
120 kpl

2 litraa vettä
400g hienoa sokeria
400g  leivontamargariinia (käytin suolatonta voita)
60g suolaa
4 munaa
200g hiivaa
n. 4 kg vehnäjauhoja

2 litraa öljyä paistamiseen
Hilloa täytteeksi

Lämpimään veteen sekoitetaan sokeri, munat, hiiva ja suola. Vehnäjauhoja lisätään vähitelle. Vaivaa pehmennetty tai sulatettu margariini taikinaan. Alusta taikina kimmoisaksi niin, että se irtoaa käsistä ja astian reunoista. Nostata tai
kina.Pyörottele kohonnut taikina munkeiksi jauhoitetulla pöydällä. Anna munkkien kohota. Jos kohotat liikaa, ne menevät paistettaessa kuopalle.

Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa. Ota koepalaksi pala vaaleaa leipää. Öljy on sopivan lämmintä, kun pieni leipäpala ruskistuu kauniiksi. Liian kuuma öljy alkaa savuta. Upota öljyyn kattilan koosta riippuen 3-4 munkkia kerrallaan. Kun niiden alapuoli on ruskea, käännä ympäri. Nosta kypsät munkit talouspaperille valumaan, täytä halutessasi hillolla ja kierittele sokerissa.

Tässä vielä muutama kuva "munkkikeittiöstä":

6 kommenttia:

 1. Tätä munkkireseptiä testaan tänä vuonna :) Kätsy tuo levy. Mä ostin friteerauskeittimen, kun kyllästyin sisältä raakoihin munkkeihin ;)Maukasta Vappua teille!! :)

  MariS

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin! Tämä on minun suosikkini, mutta usein teen väin 1/4 taikinasta. Muutoin riittäisi koko komppanjalle :) Näillä ohjeilla mentiin tänäänkin, kun munkkeja pojan kerhoon paistelin mukaan! Aina se takuuvarma luottoresepti!

   Poista
 2. Hyviltä näyttää munkit! Induktioliesi on ihan ehdoton kaikessa ruoanlaitossa. Kun kerran on kokeillut ei vanhaan halua vaihtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kun saisin induktiolieden myös omaan keittiöön... Tuo irtoliesi on kyllä niin kätevä ja pelastanut minut monen monta kertaa!

   Poista
 3. Tämä menee meillä tänä vuonna kokeiluun ja jos sää sallii ni minäkin paistan ulkona. Huippu idea. Mistäköhän löytäisin hyvän mittarin, olisko vinkkiä antaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Marketit myyvät erilaisia mittareita. Hieman kannattaa katsella mitkä ovat mitta-asteikon arvot mittarissa. Jotkut eivät sovellu suurimpiin lämpötiloihin. Kuitenkin ainakin omat "markettimittarit" ovat toimineet hienosti ja niillä on paljon käyttöä!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...