tiistai 20. joulukuuta 2011

Joulukalenterin luukku 20: Kinuskiset macaronit


Tämä on  toinen kerta, kun tein macaroneja ja onnistuikin taas paremmin kuin ensimmäisellä kerralla :o) Silloin macaronit levisivät liikaa. Niinpä lähdin hieman tutkailemaan ohjetta tarkemmin. Näitä voisi myös värjätä elintarvikeväreillä, mutta tähän makuun sopii mielestäni tämä luonnollinen väri.
Nämä macaronit maustoin nimittäin jouluun sopivasti piparkakkumausteella ja täytteksi laitoin kondensoidusta maidosta keitettyä kinuskia.Kinuskiset macaronit
(noin 25-30 kpl)

95 g valkuaista
75 g kidesokeria
150 g tomusokeria
120g mantelijauhoa
1 tl piparkakkumaustetta

Valmiiksi keitettyä kondensoitua maitoa

Vatkaa valkuaiset ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Vaahdon tulee olla niin jämäkkää, ettei kulhoa kääntämällä vaahdolle tapahdu mitään vaan se pysyy kulhossa ja pitää muotonsa. Mittaa mantelijauho, tomusokeri ja piparkakkumauste tehosekoittimeen ja tee niistä tasaista jauhoa. Sihtaa jauhoseos valkuaisvaahdonsekaan muutamassa erässä. Laita massa pursotuspussiin ja leikkaa joko pussin päähän sopivan kokoinen reikä tai laita pyöreäpäinen tylla pursotuspussiin ja pursota leivinpaperille kolikon kokoisia ympyröitä massasta. Kopauta muutamaan otteeseen valmista peltiä pöytää vasten, jotta macaronien pinta tasoittuu. Anna levätä ennen paistamista noin 30 min.-1 tunti. Paista 140 asteessa 15-20 minuuttia, macaronien suuruudesta riipuen. Siirrä paiston jälkeen leivinpaperin kanssa macaronit ritilän päälle ja annan jäähtyä kunnolla.
Lusikoi tai pursota täytettä puolelle macaron-kuorista ja nosta toinen puolisko päälle. Älä laita täytettä liikaa, jotta kinuski ei valu rumasti.


Vinkki! Huomasin kaupassa noita mantelijauhoja/mantelijauheita vertaillessani, että toisella merkillä jauhe oli ihan vaaleaa ja tasaista ja toisella merkillä oli mitä ilmeisemmin kuorta mukana eli jauheessa oli jo valmiiksi tuollaisia ruskeita pilkkuja. Näissä ne eivät minua haitanneet, mutta jos olisin tehnyt esimerkiksi vaalean punaisia tai muita vaaleita värejä, niin nuo pilkut eivät oli si kovinkaan mukavia niissä. Näissä se ehkä tuo pientä koristustakin macaronien pintaan. Kannattaa siis katsoa kaupassa mitä on tarjolla ja valita oman maun mukainen tuote!

5 kommenttia:

 1. Aivan ihania! Näyttää suussasulavan herkullisilta. Aion itse kokeilla Jouluksi tummanpunaisia Macaroneja ja haluaisin väliin kinuskisen täytteen, mutta siihen jotain jouluista makua...voisikohan siis kinuskia maustaa tuolla piparkakkumausteella tai vaikka kanelilla?!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni kinuskiin sopisi oikein hyvin tuo piparkakkumauste. Macaron kursseilla olemme tehneet useita kertoja kinuskitäytteisiä macaron-leivoksia, vatkatulla kinuskitäytteellä. Siihen sopisi tuo piparkakkumauste oikein hyvin.

   Poista
 2. Kiitos hyvästä ohjeesta. Tämän avulla sain onnistumaan omat ensimmäiset Macaron leivokseni. :) Linkitin blogisi omaani - mikäli haluat käydä tsekkaamassa mitä sain aikaiseksi niin käyhän kurkkaamassa Keijukaistenmaan herkkublogissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kuinka mukava kuulla :) Pitää käydä kurkkaamassa sinun onnistunutta macaron-päivitystäsi!

   Poista
 3. Millaista vatkattua kinuski ohjetta sinä suosittelisit macaronien väliin? Olisikohan sinulla hyvää ohjetta? Laittaisin siihen lisäksi sitä kanelia antamaan joulun makua. :) Kannattaako kinuskitäyte laittaa vasta tarjoilupäivänä vai voiko macaronit täyttää jo edellisenä päivänä esim. illalla?

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...