Mansikkatäytteinen suklaakakku

Sain
tuttavalta toiveen suklaakuorrutteisesta kakusta, jossa mansikkasisus,
hänen lapsenlapselleen. Muita toiveita oli, että musiikki näkyisi
kakussa jollain tavoin. Kakku tuli 13-vuotiaalle musiikkiharrastajalle,
joten hieman tyttömäisyyttä yritin lisäksi kakkuun toteuttaa.

Paistoin kakkua varten 10 munan sokerikakkupohjan (ohje alla) kaakaojauheella maustettuna. Täytteeksi laitoin masikkamoussen (ohje alla),
toiveiden mukaan. Kostutukseen käytin appelsiinmehua. Päällä
suklaavaahto (ohje alla).  Koristeet sokerimassaa sekä lisänä printattu
kakkukuva.

Kakkupohja

n. 30hlö

(30cm)

10 munaa (M-koko)

300g sokeria

150g vehnäjauhoja

150g perunajauhoja

(1 tl leivinjauhetta)

2 rkl kaakaojauhetta

Vatkaa
munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja
siivilöi muutamassa erässä vaahdon sekaan hyvin, mutta varovasti
sekoittaen. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista 160-175 asteessa.
Kakun paistoaikaan vaikuttaa kakun koko. Pienet kakut kypsyvät n. 30
minuutissa ja suuremmat n. 45 minuutissa uunin alatasolla. Kokeile kakun
kypsyyttä vielä ennen uunista ottamista esim. coctailtikulla. Paina
tikku kakun keskiosaan ja ota pois. Jos tikkuun ei jää taikinaa kiinni
on kakku kypsä. Jos taikinaa jää tikkuun paista vielä n. 5 min. ja
testaa uudelleen. Kumoa paistamisen jälkeen kypsä kakkupohja vuokineen
ritilälle jäähtymään.

VINKKI! Leivinjauhetta ei tarvita, jos sitä ei välttämättä halua lisäillä. Itse en käytä sokerikakkupohjissa lainkaan leivinjauhetta.

Mansikkamousse

8 dl vispikermaa
n. 500g pakastemansikoita

5 liivatelehteä
tilkka vettä
tomusokeria
vaniljasokeria

Laita
liivatteet likoon ja sulata pakastemansikat. Vatkaa kerma vaahdoksi ja
mausta sokereilla. Muussaa mansikat tehosekoittimella tai ihan
haarukalla. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja laita liotetut liivatteet
siihen. Lisää liivateseos mansikkasurvoksen joukkoon ja lisää joukkoon
vatkattu kerma.  Sekoita tasaiseksi mousseksi ja täytä kakku
irtopohjavuokaan. Jos käytössäsi ei ole irtopohjavuokaa, niin anna
täytteen hetki jähmettyä ennen kakun täyttöä.

Voit
halutessasi käyttään mansikoiden sijasta myös muitakin marjoja.
Mustikat ja vadelmat kannattaa paseerata (eli puristaa siivilän läpi),
jotta moussesta tulee mahdollisimman tasainen ja pehmeä.

Suklaavaahto

(noin 10-12 munan täytekakkuun kuorrutukseksi)

200 g vaaleaa maitosuklaata

100 g maitosuklaata

7 dl vispikermaa

4-5 rkl kaakaojauhetta

tomusokeria

vaniljasokeria

Mittaa
kattilaan miedolle lämmölle noin 3 dl kermaa sekä paloitellut suklaat.
Lämmitä seosta sekoitellen. Älä keitä, jotta kerma ei juoksetu. Kun
suklaa on sulanut kokonaan, lisää joukkoon loput kermat ja sekoita
tasaiseksi. Nosta jääkaappiin ja anna jäähtyä seuraavaan päivään. Itse
tein tuon illalla ja aamulla vatkasin vaahdoksi. 

Lisää
joukkoon kaakaojauhe sekä maun mukaan tomusokeria sekä vaniljasokeria.
Vatkaa seos vaahdoksi. Levitä tai pursota kakun päälle.

Lupailin facebookissa
jo musiikkiaiheista YO-koristetta, mutta käytin nyt sen koristeidean
tähän koristeeseen ilman lakkia. Tuohon olin ajatellut nuotin päälle
asetella vielä yo-lakin, mutta koska sattumalta tuo sama koristeidea
sopikin tähän kakkuun ilman lakkia, tuli se jo käytettyä…

Kommentoi

  1. Lemon balm says:

    Hei!

    Olisiko mahdollista saada tuo mansikkamoussen ohje tänne uuden blogin puolelle, kun tuo ohjeessa oleva linkki ei nyt vie minnekään?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Asia korjattu :o) Kiitokset huomiosta! Olen noita linkkejä pyrkinyt poistamaan kirjoituksista, juuri noiden linkkien virheellisyyden vuoksi. Voi olla, että vanhat kakut siirtyvät vain kuvagalleriana tänne blogiin. Katsotaan nyt, kun minulle selviää voinko siirtää vielä "kokonaisemmin" vanhat tekstit tänne. Haluaisin niin kovasti myös kommentit päivityksistä mukaani. Niistä on paljon hyötyä niin minulle kuin lukijoillekin! Todella mukava, että te lukijat viitsitte minulle huomautella näistä virheistä, niin saan ne korjattua kaikkia palveleviksi!

  2. Nimetön says:

    Tein tuon suklaavaahdon poikani synttärikakun päälle ja se oli herkullista!! Se todella kruunasi suklaisen kakun, jossa täytteenä oli sitruunakiisseliä ja vaniljavanukastäytettä 🙂

    Mari S

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kuulostaa herkulliselle kakulle! Mukava kuulla, että maistui 🙂

  3. Nimetön says:

    "200 grammaa vaaleaa maitosuklaata ja 100grammaa maitosuklaata" Mitä olet tässä tarkoittanut vaalealla maitosuklaalla? vai pitäisikö 100 grammaa maitosuklaata tilalla olla tummaa suklaata?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Vaaleana maitosuklaana olen käyttänyt vaaleaa maitosuklaata eli Fazerin punaisella värillä koodattu levy. Voit hyvin laittaa kaiken maitosuklaata tai osan tummaa suklaata, jos et halua käyttää tai et löydä tuota vaaleaa maitosuklaata. Tuo suklaan valinta on oikeastaan makuasia. Itse pidän enemmän makeasta, joten tykkään käyttää monesti tuota vaaleaa maitosuklaata sekä tavallista maitosuklaata.

  4. Nimetön says:

    aa selvä kiitos selvennyksestä! 🙂 en olekaan hoksannut että tuo punainen on nimenomaan vaaleaa maitosuklaata 🙂 noh, kerkesin jo ostaa tummaa- sekä maitosuklaata joten tällä kertaa suklaakerma saa sitten ne aineksekseen 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Hyvä yhdistelmä tuokin 🙂 Aina saa kysyä ja kyseenalaistaa. Onkin hyvä, että jätette kommentteja, koska moni muukin lukija voi miettiä samaa asiaa. Vaikka aina puhutaan, että leivonta on tarkkaa puuhaa, niin haluaisin saada luotua ihmisiin uskallusta soveltaa reseptejä. Toki tietyt jutut onkin todella tarkkaa myös leivonnassa, mutta perus kotileivonnaisia on helppo soveltaa oman maun mukaan!

      Mukavia leivontahetkiä!

  5. Nimetön says:

    ootjakka

  6. Nimetön says:

    Moi!
    Minulla on pieni ongelma hääkakkujeni kanssa. Aion siis leipoa ne itse, mutta hääpäivän kiireistä johtuen kakut pitäisi saada valmiiksi jo edellisenä päivänä. Kermapursotuksia en haluaisi käyttää, koska ne eivät enää seuraavana päivänä olisi parhaimillaan. Haluaisinkin kysyä miten tämä suklaavaahto kestää yön yli jääkaapissa. Tuleeko siihen kuori niinkuin kermavaahtoon vai säilyykö hyvänä?

    Ihana blogi ja herkullisia ohjeita sinulla 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tuo suklaavaahto toki hieman jähmettyy tuossa kakun päällä, kun suklaa jämäköityy jääkaapissa. Suklaavaahto ei ehkä ota samalla tapaa makua jääkaapista kuin kermavaahto tai ainakin tuo suklaan maku hyvin sen peittää. Mielestäni ei tuollaista kutsumaasi kuorta kuitenkaan kakkuun tule. Kun on noin suuresta päivästä kyse, niin suosittelen tekemään yhden koekakun. Tein sellaisen huomion viikonloppuna, että tuo suklaakermavaahto ei jostain syystä onnistu laktoosittomasta kermasta. Ihan vaan sinulle vinkiksi!

    2. Nimetön says:

      Kiitos vinkeistä. Tarkoituksena onkin tehdä koekakkuja. Mietin vain vielä vaihtoehdoista mitä lähden kokeilemaan. Ei niitä koekakkuja viitsi hirveän montaa leipoa ( ja syödä 😉 ). Kakun pitäisi olla laktoositon, joten ehkä jätän tämän kuorrutus vaihtoehdon pois laskuista :/.

    3. Pullahiiri/Taru says:

      Tosiaan, jos laktoosittomana tekee, niin Brumberilta löytyy laktoositonta suklaan korviketta (mielestäni toimii hyvin suklaana). Kannattaa kuitenkin kokeilla kuinka nuo käyttäytyvät lämmityksen jälkeen. Toisaalta, riittäisilö se, jos vaikka yksi kakku oli laktoositon ja loput kakut tehty ihan tavalliseen tapaan? Montako kakkua meinaat juhliin leipoa? Mitä jos tekisit kakut pursotusta vaille valmiiksi edellisenä päivänä ja laittaisit kermat pintaan juhlapäivänä. Löytyisikö siihen aikaa?

  7. Nimetön says:

    Tein poikani synttäreille kakun tällä ohjeella, tai ainakin piti tehdä 😉 Sokerikakkupohja onnistui loistavasti, samoin mansikkamousse oli herkullista mutta jotenkin onnistuin mokaamaan tuon suklaavaahdon. Olen tehnyt sen muistaakseni ennenkin ja silloin onnistuin hyvin, mutta nyt vaahto vatkatessa "juoksettui". Eli aivan yhtäkkiä muuttui rakeiseksi vatkauksen aikana. Osaatko sanoa mistä voisi johtua? Jääkaapissa oli kermaa jonka sitten vatkasin kakun päälle ja kakku sai hurrrrrjasti kehuja nimenomaan siitä, ettei ollut liian makea 😀 Eli taisi olla onni onnettomuudessa. Kakku syötiin viimeistä murua myöten 😀

    MariS

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Hei MariS: Mukava kuulla, että vaikeuksien kautta voittoon kuitenkin. Itsellenikin on joskus käynyt laktoositonta kermaa käyttäessä noin. En osaa tarkalleen sanoa, missä vika on ollut. Joskus olen paikkaillut tilanteen lisäämällä kermaa seoksen joukkoon ja vatkaamalla sitä lisää. Tuon nimittäin olen huomannut siitä, että kerma ei vatkaannu normaalisti ja lisäsin tuon kerman ennen "juoksettumista". Olen itse miettinyt, että onko tuo kerma kuumentunut liikaa tai jokin muu kermaan vaikuttava asia ollut tuossa ongelmana.

  8. Nimetön says:

    Se laktoosittomuus taitaa olla se juttu, sillä nyt käytin laktoositonta ja yleensä en eli aiemmin on ollut ihan tavan kuohukermaa. Onnistuessaan tuo suklaavaahto on taivaallisen hyvää!! 🙂

    MariS

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Ehkä se on tuo laktoosittomuus sitten… Minun on ollut tarkoitus selvittää asiaa jo aikaisemmin (oman epäonnistumisen jälkeen), mutta en vaan ole kerinnyt – vielä.

  9. Nimetön says:

    Hei! Minkä kokoiseen kakkuvuokaan tuo pohja on tehty?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tuon vuoan koon löydät tuosta heti reseptin alusta, mutta siis noin 30 cm vuokaan. Vuoan koko vaikuttaa kakkupohjan korkeuteen.

    2. Nimetön says:

      Kiitos, nytpäs sen löysin kun sanoit 🙂 Vielä sellainen kysymys, että paljonko nuo jauho/sokerimäärät on deseinä, en ole tottunut grammoihin 🙂 ? Ja kuinka paljon suunnilleen tuota tomusokeria menee mousseen? En löytänyt kaupasta noin isoa kakkupohjavuokaa, ostin 28cm irtopohjavuoan, pitääköhän noita kakkupohjan määriä pienentää? Vai jätänkö vaan osan taikinasta laittamatta vuokaan? Kiitos jos viitsit vastata!!

    3. Pullahiiri/Taru says:

      Hei! Täältä löydät nuo muunnostaulukot: http://haka.iki.fi/ruoka/muunnostaulukot.htm Voit hieman pienentää reseptiä tai ainakin leikata korkeat leivinpaperisuikaleet vuoan reunoille. Voit toki jättää osan taikinasta käyttämättä, jos tuntuu että sitä on aivan liikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close