Luukku 16: Sitruunakakku

 


 Tuo aikaisemmin kalenteriluukusta paljastunut hohtavan valkoinen kuorrute kätki alleen herkullisen sitruunakakun. Kyseessä on kuivakakkutyyppinen kakku, jonka kuorrutin tuolla kuumamarengilla. Herkkua tuli tästä(kin). 





Sitruunakakku


200 g voita

3 dl sokeria

3 kananmunaa

7 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl ruokasoodaa

2 tl vaniljasokeria

2 1/2 dl laimennettua sitruunamehua (2 sitruunan mehu + vettä)


(2 dl kuivattuja hedelmiä tai marjoja)


Vatkaa voi ja sokeri hyvin keskenään. Lisää joukkoon kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Jätä kone hetkeksi vatkaamaan seosta ja sekoita sillä aikaa kuivat aineet keskenään. Purista myös sitruunanmehu ja laimenna vedellä. Lisää voiseokseen kuivia aineita ja nestettä vuorotellen. Lisää lopuksi halutessasi kuivattuja hedelmiä tai marjoja taikinan joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina kevyesti voideltuun 26 cm irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa noin 50 minuuttia. Anna kakun jäähtyä ja nosta se tarjoiluastialle. Kuorruta kakku hohtavan valkoisella kuorrutteella tai vaikka vesi-tomusokerikuorrutteella.



Noista säilötyistä kirsikoista tuni niin ihana tuoksu kun purkin avasi, että miltein olisin voinut syödä nuo sellaisenaan. En olekaan ennen säilöttyjä kirsikoita koristelussa tai muussakaan käyttänyt. Näin jouluun nuo sopivat oikein hyvin.




Kommentoi

  1. Nimetön says:

    Kauniin näköinen marenki.
    Tarkoitatko 'kuumamarengilla' sokeriliemellä tehtyä italialaista marenkia?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kyllä juuri sitä. Se kuumamarenki vaan mielestäni kertoo ihmisille enemmän kuin italialainen marenki. Eli sokeriliemi keitetään ja kaadetaan valkuaisten joukkoon. Tuossa yllä on linkki tuohon reseptiin, jota itse käytän esimerkiksi muffinssien kuorrutteessa.

  2. Tarja says:

    Kaikkea muuta on tullut testattuakin paitsi juuri tuota marengin tekoa, pitänee sitäkin yrittää 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Ilman muuta kokeilemaan! Jos ei kakkuun, niin vaikka muffinsseihin tai jäätelön kuorruttamiseen 🙂

  3. Essuliini says:

    Ihanalta näyttää 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos! Nuo punaiset kirsikat tuovat jouluista tunnelmaa valkoisen "lumikuorrutteen" kanssa – eikö 🙂

  4. Lindasd says:

    Mietin, että kuinka paljon taikinaa jää yli, jos teen kuivakakkuvuokaan tämän?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tuohon kysymykseesi on todella vaikea vastata, kun noita kahvikakkuvuokia on niin eri kokoisia. Luulen, että tuosta tulee oikein hyvä satsi hieman suurempaan kahvikakkuvuokaan.

    2. Lindasd says:

      Itse asiassa kokeilin jo tässä välissä, oli aika passeli 🙂 Huomenna sitten teen tuon kuorrutteen!

    3. Pullahiiri/Taru says:

      Hieno homma! Minkä kokoiseen vuokaan tuon teit?

    4. Lindasd says:

      23cm x 10cm näin mitalla mitattuna. 😀

  5. Kommenttini ei nyt suoraan liity tähän kakkuun (vaikka kaunis onkin ja sitruuna on tällä hetkellä ihan ykkönen makuna), mutta halusin kiitää tästä joulukalenterista. Se varmasti teettää työtä! Kauniissa blogissasi on aina mukavaa vierailla, mutta varsinkin nyt, kun tietää joka päivä, että jotakin uutta ihanaa on taas tarjolla. Oikein mukavaa joulunodotusta sinulle ja perheellesi!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Eela, on niin mukava saada kommenttia teiltä lukijoilta! Se on kaikista parhain asia, joka auttaa aina jaksamaan ja keksimään uusia juttuja – niin ja metsästämään maailman muilta laidoilta ihania ideoita teille lukijoille jaettaviksi! Kiitos sinulle kommentistasi 🙂

  6. Taas kerran ihanan kuuloinen (ja näköinen) ohje! Kysyisin nyt vähän hassuja (ja makukysymyksiä), mutta minkä verran tuossa marengissa maistuu kananmuna? Itse en pysty syömään raakaa kakkutaikinaa, sillä munan maku yököttää todella paljon, pullataikina onkin ainut munaa sisältävä tuotos, jota pystyn maistelemaan raakana. Mutta siis, rakastan normaaleja marenkeja, ja tuo kuumamarenki näyttää huikean kauniilta, mutta jännittää että pystynkö sitä itse syömään… Testattavahan se itse on, mutta jos jotain mielipiteitä kuulisin, se ilahduttaisi. 🙂

    Mukavaa joulunodotusta!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      M, Jos kakkutaikinassa tuo kananmuna maistuu liikoja, niin olisiko tässäkin sitten niin? Sitä en pysty aivat suoralta käsin sanomaan. Kyllähän tässä tuota valkuista on aika paljon, mutta onko se valkuainen vai keltuainen minkä mausta et pidä?

  7. AVON konsultti Sari Lahti says:

    Onpas herkullisen näköistä! Blogissani on sinulle tunnustus.=)

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitokset tunnustuksesta! Pitää käydä tarkemmin katselemassa mistä on kyse 🙂 Tällä hetkellä tämän kalenterin vuoksi lähestulkoon muut päivitykset ovat siirtyneet hamaan tulevaisuuteen, mutta yritän muistaa tuon sinun tunnustuksesi myöhemmin.

  8. MillaMakea says:

    Tuli ihan huippuhyvää ^^ kuorrutteesta tuli mun uus lemppari <3

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Mukava kuulla! Nämä teidän kommentit auttavat minua suunnittelemaan uusia reseptejä, mutta myös auttavat muita lukijoita suunnitellessaan omaa leipomistaan. Kiitos siis kommentistasi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close