Luukku 17: Suklaaliköörikakku

 Huh, huh, mikä touhukas viikonloppu takana! Meillä vietettiin viikonlopun aikana kuopuksen syntymäpäiviä ja tämän lisäksi oli muffinssi- sekä piparkakkutalokurssia yms. Näiden lisäksi vielä lasten joulujuhlaa, konserttia sekä varainhankintaa esikoisen leirikoulua varten. Kaiken tämän hässäkän keskellä myös kalenterin luukut pitävät kiireisenä. Vielä äänenikin lähestulkoon annoin pois, mutta pikku hiljaa se tuntuu palailevan takaisin. Voin sanoa, että viikonloppuun sisältyi todella paljon leivontaa…





Tänään kalenterinluukusta paljastuu Suklaaliköörikakku. Olen jo aikaisemminkin käyttänyt Mozart Gold-likööriä kakussa, mutta silloin oli kyseessä uunissa paistettava juustokakku. Tuon kakun tein Pullahiiren makeat kakut-kirjaa varten, mutta lopulta kadotin reseptin niin, ettei sitä mistään ole tuon leipomiskerran jälkeen vastaan tullut. Nyt tuli uusi tilaisuus hyödyntää samaista likööriä. Tällä kertaa tein kuitenkin hyydytettävän version – aika herkullisen sellaisen 🙂

  

Suklaaliköörikakku

Pohja

1 kananmuna

3/4 dl sokeria

1 dl vehnäjauhoja

3 rkl kaakaojauhetta

1/2 tl leivinjauhetta

1/3 dl maitoa

Täyte

5 dl vispikermaa

300 g ranskankermaa

200 g tummaa suklaata

3 liivatelehteä

1 dl Mozart Gold -suklaalikööriä

2 tl vaniljasokeria

Kiille

3 liivatelehteä  

1 dl Mozart Gold -suklaalikööriä

1 1/2 dl maitoa

3 rkl kaakaojauhetta (sokeroimatonta)

3 rkl tomusokeria


Valmista pohja vatkaamalla kananmuna ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja mittaa maito. Lisäile kuivat aineet sekä maito vuorotellen vaahdon sekaan. Levitä taikina noin 22 cm irtopohjavuokaan. Vuoan pohjalle kannattaa pingottaa leivinpaperi. Paista 175 asteessa noin 10 minuuttia. Nosta valmis pohja pois uunista ja anna jäähtyä.

Valmista täyte mittaamalla vispikerma ja ranskankerma kulhoon. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa ja nosta sivuun jäähtymään. Laita myös liivatteet likoon kylmään veteen. Vatkaa vispikerma ja ranskankerma keskenään vaahdoksi. Lisää jäähtynyt suklaasula vaahdon joukkoon ja nostele hyvin sekaisin. Kuumenna suklaalikööri kiehuvaksi ja sulata siihen kylmästä vedestä puristetut liivatelehdet. Sekoittele seosta ja anna sen jäähtyä noin 5 minuutin ajan. Lisää hieman jäähtynyt likööri vaahdon joukkoon yhdessä vaniljasokerin kanssa ja sekoita täytemassa hyvin sekaisin. 

Laita 22 cm kakkupohja noin 24 cm vuoan sisälle ja kaada täytemassa vuokaan. Anna hyytyä kylmässä ainakin noin neljän tunnin ajan. 

Valmista kiille hyydytettyn kakun päälle. Laita liivatelehdet likoon kylmään veteen noin 5 minuutin ajaksi. Kuumenna suklaalikööri kattilassa kiehuvaksi tomusokerin sekä kaakaojauheen kanssa. Sekoittele tomusokeri ja kaakaojauhe hyvin liköörin sekaan kuumennusvaiheessa. Sulata kylmästä vedestä puristetut liivatelehdet kuuman liköörin sekaan. Kaada kiilleseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen maidon joukkoon. Anna seoksen jäähtyä hetken aikaa ennen kakun päälle kaatamista. Levitä kiilleseos varovasti hyydytetyn kakun päälle, jotta hieman lämmin seos ei nostata hyydytettyä täytettä kiilteen pinnalle. Laita kakku vielä ainakin muutaman tunnin ajaksi kylmään, jotta kiille saa rauhassa jähmettyä. Irrota hyytynyt kakku vuoasta ja koristele haluamallasi tavalla.(Kiille sulattaa koristeita nopeasti, joten kakku kannattaa koristella juuri ennen tarjoilua tai koristella vaikka erilaisin suklaakoristein.)

Vinkki! Irtopohjavuoan reunus kannattaa käsitellä öljyllä ja tomusokerilla ennen täytteen kaatamista vuokaan, jotta reunus irtoaa kauniisti kakun ympäriltä. Voit myös käyttää halutessasi esimerkiksi leivotatarvikeliikkeissä myytävää kalvoreunusta. 

Vinkki! Jos et halua valmistaa kiillettä kakun päälle, voit tarjota vaikka pienen määrän likööriä kakkupalan kastikkeena.

 



Pullahiiren leivontanurkka-blogi on Blogiringissä mukana. Blogirinkiin on kerätty suosittuja blogeja eri aihealueilta.


Reseptin tarjoaa
Mozart Gold



Kommentoi

  1. Natsu says:

    Muffinssi kurssi oli kivaa, kiitos! Ja tämä kakku näyttää niin hyvältä, pakko kokeilla! Ja myös ihana lautanen!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitokset kommentistasi. Täälläkin ääni alkaa Pullahiirelle palailemaan 🙂 Kurssilla oli kyllä todella mukava tunnelma, kiitos teidän mukavien kurssilaisten. Nyt vaan kakkua leipomaan! Mukavaa jouluodotusta sinulle ja perheellesi!

  2. Maarit says:

    Superherkullisen tuntuinen kakku! Täydellinen uuteen vuoteen, täytyy laittaa korvan taa 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tämä sopii tosiaan hyvin uuden vuoden juhlintaan!

  3. Meku (Toscapulla) says:

    Vau, onpa herkullisen näköinen kakku. Tarviikin katsoa, löytyisikö lähi-Alkosta tuota likööriä.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos! Luulisin, että Alkosta varsinkin näin joulun ja uuden vuoden aikoihin likööriä löytyisi.

  4. Unknown says:

    Kuulostaapa hyvälle, tämä sopisi eräällä ystävälle joululahjaksi:) Kiitos ohjeesta!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Mukava kuulla, että lahjaidea tulli täältä blogista 🙂

  5. Herkkukatti says:

    Aivan ihanan kuuloinen ohje, mun on varmaan pakko heti kokeilla tätä! 🙂 Olitko muuten käyttänyt maitosuklaata tuossa täytteessa? Entä mitä mieltä olet, sopisiko tuon suklaaliköörin tilalle esim. kahvilikööri?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Varmasti voit soveltaa reseptiä oman maun mukaan. Lisäsin tuonne reseptiin nyt, että käytin tällä kertaa tummaa suklaata.

  6. Nimetön says:

    "Laita 22 cm pohja noin 24 cm vuoan sisälle ja kaada täytemassa vuokaan. Anna hyytyä kylmässä ainakin noin neljän tunnin ajan."

    Voisiko joku valaista mitä tämä tarkoittaa, miksi näin? 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kuten varmasi kuvasta huomaat, tuo kakun pohja on pienempi kuin itse kakku. Tämän vuoksi tuo pienempi kakkupohja laitetaan suuremman vuoan sisälle, jotta kakkupohja jää tuonne sisälle piiloon. Näin omasta mielestäni näistä tulee hieman tyylitellympiä. Makuasia eli voit hyvin tehdä tämän pohjan ja täytteen saman kokoiseenkin vuokaan. Ei muuta syytä. Pohjalla tarkoitetaan siis tuota paistettua kakkupohjaa.

  7. Nimetön says:

    Ihana ohje. Valitettavasti Porvoon alkoista ei Mozart Gold-likööriä löydy. On kuulema poistunut valikoimasta. Olisikohan sitä Jumbossa tai Itiksessä? Olin suunnitellut tekeväni kakkua jouluksi, kunhan vain ensin saisi likööriä. 🙂

    Ihanaa joulunaikaa Tarulle ja koko perheelle!

    Pirjo Porvoosta

    1. Pullahiiri/Taru says:

      No, voi harmi, ettei tuotetta teidän paikallisesta Alkosta löytynyt. Toivottavasti on tarvetta ajella muuten johonkin hieman kauemmas, niin saisit tuon pullon jostain löydettyä!

      Mukavia joulutohinoita teillekin 🙂 Ensi vuonna taas nähdään!

  8. Merituuli says:

    Pirjo: Alkon sivulta voit tarkastaa ko tuotteen kohdalta sivun alalaidasta mistä Alkosta sitä löytyy. Opin itsekin tämän vasta äskettäin blogimme lukijan kautta ja on ollut tosi käyttökelpoinen vinkki.

    Todella kaunis kakku Taru! Onko nuo tähdet jotain syötävää plaatua? Minulle nämä leivontatilpehöörit on vähän tuntemattomampia juttuja.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos vinkistä ja kommentistasi muutenkin Meri-Tuuli! Tuo Alkovinkki tuli varmasti monelle uutena tietona!

      Tosiaan nuo tähdet ovat syötäviä koristeita, mutta tosiaan kiilteen päällä sulavat aika nopeasti, joten vasta juuri ennen tarjoilua kannattaa koristeet laittaa. Toki nuo kirjoittamani suklaakoristeet toimivat ja säilyvät kauniina pidempään!

  9. Nimetön says:

    Mainitsit että jos ei halua valmistaa kiillettä niin likööriä kastikkeeksi. Miten siitä saisi paksumpaa? ei mitään jämäkkää mut sellasta et saa lusikoitua?:)

  10. Nimetön says:

    korjaus edelliseen, eli siis ei niin litkua ettei pysy lusikassa mut sellasta et helppo kaataa kannusta:)

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Enpä ole asiaa testannut tai miettinyt liköörin jämäköittämistä aiemmin. Tuli mieleeni, että mitenkä, jos sulattaisi suklaata jossain suhteessa kerman ja liköörin kanssa. Niistä sitten saisi hieman paksumman kastikkeen? Tämä nyt tuli ensimmäisenä mieleeni.

  11. Anniina says:

    Tyhmä kyselee, haihtuuko tuo alkoholi kiehautettaessa eli onko tämä kakku lastenkin syötävää? 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Ymmärrykseni mukaan pelkkä kiehauttaminen haihduttaa alkoholin likööreistä ja muista alkoholia sisältävistä juomista. Voit toki hetken aikaa kauemminkin keittää, jos epäilet tuota.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close