lauantai 22. joulukuuta 2012

Luukku 22: Salmiakkimarmeladit - mustavalkoinen päivitys


 Värikkyyden jälkeen hieman mustan, valkoisen ja harmaan sävyjä :) Nämä saivat idean salmiakki-mixeristä, jonka aikoinaan ostin hyydykekakkua varten. Tuota hyydykekakkua ei ole tullut (vielä) tehtyä, mutta sopi tuo näihin marmeladeihinkin. Olisin halunnut näistä ehkäpä hieman jämäkämpiä itse, mutta varmasti salmiakin ystäville maistuu näinkin. Salmiakkimarmeladit

1 1/2 dl vettä
1 1/2 dl salmiakki-mixeriä
3 dl hillo-marmeladisokeria

erikoishienoa sokeria

Mittaa ainekset kattilaan ja keitä noin 10 minuutin ajan. Kaada massa joko yhteen suurempaan vuokaan tai jääpalamuotteihin. Muotit kannattaa kuitenkin suihkasta vuokasuihkeella tai kevyesti öljytä. Anna massan hyytyä muotissa tai muoteissa ainakin muutaman tunnin ajan. Voit hieman nopeuttaa laittamalla makeiset kylmään. Irrota hyytyneet namit jääpalamuoteista tai leikkaa isompi levy sopivan kokoisiksi paloiksi. Jouduin hieman auttamaan tikulla, jotta sain makeiset putoamaan kauniisti muoteistaan. Pyöritä palat erikoishienossa sokerissa. Nosta lautaselle, jotta makeisten pinta hieman kovettuu.

Tein vielä toisen satsin pienentämällä hillo-marmeladisokerin määrää ja lisäämällä muutaman liivatteen joukkoon. Toivoin, että nameista olisi tullut hieman jämäkämpiä. Nämä toisen satsin namit valuttivat kuitenkin vuorokaudessa nestettä. Yllä olevalla ohjeella sokeri kovettui marmeladin pinnassa mukavaksi kuoreksi, eikä mitään nestettä valunut. 

Vinkki! Muuttele salmiakin maun määrää muuttamalla veden ja salmiakki-mixerin määrää. Suosittelen myös käyttämään mahdollisimman matalia jääpalamuotteja, koska se helpottaa makeisten irrottamista.


15 kommenttia:

 1. Voiko tässä sqlkiakki-mixerin korvata Pentikin makusiirapilla? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa nyt tarkkaan sanoa, koska en tunne tuota tuotetta laisinkaan. Jos innostut kokeilemaan, niin tule ihmeessä kertomaan kuinka kävi. Ikävä kyllä nyt siis en pysty auttamaan tuossa asiassa.

   Poista
  2. Selvä, aion kyllä kokeilla :)

   Poista
  3. Odottelen kokeilun valmistumista :)

   Poista
 2. Voisko salmiakin tilalla käyttää esim. mehua? Kokeilin kinuskikissan marmeladeja mansikasta, mutta se oli yhtä hilloa vielä vuorokausi hyytymisen jälkeen. Nyt kiehuu salmiakki, katotaan kuinka käy...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä sinulle marjaversio: http://www.pullahiiri.com/2011/12/joulukalenterin-luukku-11.html

   Poista
 3. Heips! Mikähän minulla mahdollisesti meni vikaan, kun marmeladit eivät hyytyneet, vaikka ne ovat olleet muoteissaan yli 12 tuntia? Laitoin 2dl salmiakki-mixeriä,1dl vettä ja 3dl hillo-marmeladisokeria. Olikohan salmiakkia liikaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähinnä tuolla nesteen määrällä on vain merkitystä eli sinällään tuon olisi pitänyt noilla määrillä toimia. Muistaakseni nuo olivat helposti irroitettavissa muotista, mutta ei mitään kovin kovia marmeladeja eli massa jäi hieman "pehmeäksi". Kuitenkin irtosivat hyvin muotista ja pitivät muotonsa.

   Poista
  2. Huomasin, että olinkin tuosta "pehmeydestä" jo tuolla yllä kirjoittanutkin.

   Poista
  3. Tein uuden satsin, johon laitoin lisäksi 1 pussillisen Vegegeliä, mutta eipä sekään auttanut. Laitoin salmiakit parvekkeelle jähmettymään muutamaksi tunniksi. Voisikohan marmeladeista saada jämäkämpiä, jos vähentäisi nesteen määrää 1 desilitralla? Täytyy varmaan tehdä 3. satsi ja testata :D Tämä on ensimmäinen kerta, kun teen marmeladeja, hauskaa puuhaa mutta haluaisin saada namit pussiin ja lahjoiksi, ei jäämään muotteihin..

   Poista
  4. Tuosta Vegegelistä minulla ei ole kokemusta. En nyt osaa tosiaan sanoa, miksi tuo käyttäytyy noin eritavalla. Lisää joko tuota hillo-marmeladisokeria tai vähennä nestettä. Olihan sinulla tuo hillo-marmeladisokeri käytössä eikä pelkkä hillosokeri tai muu vastaava? Taas tällainen hieman tyhmä kysmys, mutta välillä noissa tuotteissakin voi mennä sekaisin. Sitä varten vaan kyselen!

   Poista
 4. Pitää kokeilla vähentämällä nesteen määrää. Käytössä oli hillo-marmeladisokeri, joka sisältää pektiiniä (DanSukker). Pitää myös testata niin, etten laita marmeladia muotteihin vaan leivinpaperille ja siitä sitten leikkaa paloiksi, Kerron sitten mitä tapahtui!

  VastaaPoista
 5. Näitä voisi varmaan soveltaa suklaakonvehtien täytteeksi ;)

  VastaaPoista
 6. kokeilin keittää näitä ainaki 15 min, kaadoin vuokaa ja alko hyytyy heti. laitoin pakkasee ja alle puol tuntia meni ja sai leikattua paloiksi :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...