Luukku 24: Pähkinämisu ja Hyvän joulun toivotus!



Nyt on tullut aika avata Pullahiiren leivontanurkan joulukalenterin viimeinen luukku. Luukusta paljastuu tänään herkullinen jälkiruoka, jonka kerkeää tehdä vielä vaikka näin jouluaaton herkutteluun. Erikoista muuten, etten ole koskaan aikaisemmin tiramisua kokeillut – ja tälläkin kertaa tein tästä perinteisestä poiketen pähkinäversion. Tiramisuja olen kyllä maistellut muutamaan otteeseen ravintoloissa, mutta kotona en ole päässyt sellaista valmistamaan. Nyt tuli sen aika ja joulun kunniaksi tämän halusin tehdä. Tämä on nopea valmistaa, eikä vaadi pitkää odottelua – Vain muutama tunti riittää. 




Pähkinämisu


4 kananmunaa

1/2 dl kidesokeria

1/2 dl tomusokeria

500 g mascarponea

3-4 dl vahvaa kahvia

4-6 rkl pähkinälikööriä


noin 300 g Savoiardi-keksejä


5 rkl (tummaa) kaakaojauhetta

2 rkl tomusokeria


Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa kulhossa ensin valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisäile pikku hiljaa vatkauksen aikana kidesokeri valkuaisten joukkoon. Ota valmis vaahto pois kulhosta esimerkiksi lautaselle (tällöin yksi kulho riittää 🙂 ) ja vatkaa keltuaiset ja tomusokeri paksuksi vaahdoksi. Itse jätin noin 5 minuuutiksi vatkautumaan. Lisää keltuaisvaahdon joukkoon mascarpone ja vatkaa hyvin sekaisin. Älä kuitenkaan jätä seosta mascarponen lisäämisen jälkeen pitkäksi ajaksi vatkautumaan, jotta massa ei ylivatkaannu. Nostele lopuksi valkuaisvaahto joukkoon. Keitä kahvi ja sekoita pähkinälikööri kahvin joukkoon.

Kastele keksit kahvi-likööriseoksessa ja nostele vuoan pohjalle. Täytä vuoan (noin 20 x 28 cm) pohja kokonaan kekseillä ja levitä noin puolet täytteestä keksien päälle. Tee toinen samanlainen keksikerros ja levitä loput täytteet keksikerroksen päälle. Nosta jääkaappiin tekeytymään ainakin muutaman tunnin ajaksi. 

Juuri ennen tarjoilua, sihtaa kaakaojauho pähkinämisun päälle. Tomusokerilla voit tehdä kauniita kuvioita sabluunan avulla. 


Vinkki! Jos tarjoilet Pähkinämisun muutaman tunnin sisällä, niin upota keksit kunnolla kahvi-likööriseokseen. Tällöin voit tarvita reseptissä olevan suuremman määrän kahviseosta. Jos taas pähkinämisu on jääkaapissa yön yli eli enemmän kuin muutaman tunnin ajan, riittää, että keksit upetetaan vain toiselta puolelta kahviseoksessa. Tällöin reseptin pienempi nestemäärä on riittävä.


Vinkki! Jos haluat leivonnaisesta alkoholittoman, keitä likööri ennen kahvin sekaan lisäämistä. Minäkin tein niin.  




Ja nyt on aika rentoutua ja maistella ihania jouluruokia ja joulun makuja! Toivottavasti teillä kaikilla on oikein ihana ja mieleenpainuva joulu! Ihanasti olette kommentoineet ja seurailleet tämän vuoden joulukalenteria – kiitos teille siitä! Toivottavasti olette saaneet paljon ideoita ja olette nauttineet joulukalenterin sisällöstä. Ideoita jäi paljon toteutettavaksi vielä ensi vuodelle. Toivottavasti myös silloin joulukalenteri saadaan tähän blogiin 🙂



Kommentoi

  1. Unelmaa leipomassa says:

    Vika luukku katsastettu:) Toivottavasti ensi vuonna uudestaan! Hyvää Joulua!!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Hyvää joulua! Yritetään taas ensi vuonna kasata kalenteri jouluksi 🙂

  2. Mimmi M says:

    Ihnaa herkkua! Oikein Mukavaa ja Maukasta Joulua.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos samoin!

  3. Krisse says:

    Hyvää Joulua Taru!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos! Sinulle myös Krisse!

  4. Tinuski says:

    Näyttää niin makoisalta!
    Kiitos Taru tästä vuodesta ja ihanasta kirjastasi, jonka hankin heti kun se ilmestyi. Toivottavasti saamme ensi vuonnakin nautiskella yhtä ihanista leipomuksistasi :))

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos sinulle! Yritetään jatkaa samalla radalla ensi vuosikin. Katsotaan mitä se tuo tullessaan. Viimeiset pari vuotta on ollut todella yllätyksellistä ja kiireistä. Jatkuukohan samalla mallilla 🙂

  5. Canelia says:

    Voi mitä ihanaa herkkua, nam! Tuli noista vinkeistä mieleen, että vielä vaivattomamminhan tästä saa holittoman siten, että korvaa liköörin pähkinäsiirapilla; makusiirappeja löytyy nykyisin jo suht kivasti tavallisista ruokakaupoista. 🙂 Iloista ja herkkujentäyteistä joulun aikaa!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos vinkistä! Pitääkin joskus noita makusiirappeja kokeilla. Olen niihin kyllä kaupan hyllyllä tutustunut, mutta en vielä leivontaan asti päässyt 🙂

  6. Helmi says:

    Aivan ihana blogi tämä!! Mistä olet ostanut nuo pillisi, jota näkyy kuvissa eri väreissä? 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos kommentistasi! Pillejä olen tilannut ulkomailta ja ostanut reissuilta. Mielestäni niitä on nykyään myös suomalaisissa kaupoissa myyyävänä, mutta en ole itse suomesta vielä ostanut. Tarkempaan en osaa sanoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close