Luukku 8: Tikkunekut

Tikkunekut ovat oikeita Wanhanajan herkkuja. Nykyään näitä näkee myynnissä aika harvassa paikassa eikä oikeastaan edes hakukoneilla löydy tikkunekuista kertomusta. Pääasiassahan nämä ovat kovaa sokeria, mutta ne voi sitten maustaa oman maun mukaan. Tällä kertaa minä laitoin appelsiiniaromia sekä keltaista elintarvikeväriä. Piparminttu oli kilpailevana näiden tikkunekkujen mauksi, mutta appelsiini voitti tällä kertaa. Niin ja voisihan näitä tehdä vaikka kaksivärisinäkin. Monta eri variaatiomahdollisuutta.



Tikkunekut

(noin 15 kpl)



1/2 dl vettä


225 g sokeria


60 g glukoosia (panimosokeria)


appelsiiniaromia/piparminttuöljyä tms.


elintarvikeväriä




 Tee leivinpaperista tötteröitä ja käännä hieman kärjestä, jotta tötteröt pitävät muotonsa. Minä käytin näitä sarvimuotteja hieman tötteröiden teossa apuna. Taina ne kevyesti esimerkiksi sokerilla täytettyyn kulhoon. Mittaa vesi, sokeri ja glukoosi (panimosokeri) paksupohjaiseen kattilaan.
Kuumenna kiehuvaksi kannen kanssa. Laita lämpömittari kattilaan ja anna seoksen
kuumentua 162 asteeseen (noin 10 minuuttia – vahdi lämpötilaa koko
ajan). Lisä sokeriliemen sekaan haluamasi aromi sekä elintarvikeväri. Anna seoksen aivan hetken jäähtyä ja kaada sen jälkeen leivinpaperitötteröihin. Anna sokerin jähmettyä noin 5 minuuttia ja työnnä esimerkiksi katkotut varrastikut tai paperiset pillit tikuiksi tikkunekkuihin (varrastikut toimivat näissä varmasti paperipillejä paremmin). Anna jähmettyä kovaksi. Tarvittaessa tue tikkuja, jotta ne pysyisivät mahdollisimman suorina tikkunekuissa (kuva alla). 



Voit pitää tikkunekut kääreissä ja vaikka tehdä niille sopivan paperin ympärille. Toinen tarjoilutapa on työntää ne pystyyn sokeriin. Toki tuohon voi vaikka sellofaaninkin kierittää ympärille. Pakkaustapoja on monia.



Kommentoi

  1. Catarina says:

    Oi ihanat tikkunekut!<3 Pienenä söin näitä monesti, varsinkin paapan kanssa. Oon näitä nähnyt enää Vaasan Rewell Centerin karkkikaupassa, kaikkialta muualta tuntunut katoavan 🙁

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tikkuknekut kunniaan 🙂 Niin helppoja tehdä ja saa juuri sillä maualla kuin itse haluaa.

  2. Toi glukoosi vaan ei taida olla kovin terveellistä…

    1. Eemeli Saarelainen says:

      Et varmaan syö myöskään viinirypäleitä? Niiden sisältämästä sokerista puolet on glukoosia.

    2. Eemeli Saarelainen says:

      Et varmaan syö myöskään viinirypäleitä? Niiden sisältämästä sokerista puolet on glukoosia.

  3. Unknown says:

    Catti, perinteisiä tikkunekkuja saa myös Stundarsin puodista. En muista tarkkaan kuinka se on auki, mut ainakin viikonloppuisin taisi olla 12-16. Matkaahan toki Stundarsiin on vähän enemmän kuin Rewell Centeriin, mutta puodista löytyy kaikkee muutakin ihanaa. =)

  4. Nimetön says:

    kiva meni ihan pilalle 🙁 ohjeessa taitaa olla virhe, koska mun sokeriliemi ainakin palo. Voiskohan se aste olla 126 eikä 162?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Mikäköhän tuon palamisen on aiheuttanut? Kyllä minä olen juuri tuohon lämpötilaan tuon seoksen keitellyt ja ihan käräyttämättä useampaan otteeseen. Olen siis useamman kerran kyseisellä ohjeella valmistanut karamelleja, piparminttukeppejä sekä näitä tikkunekkuja. Oliko kaikki määrät juuri samat kuin reseptissä ja kaikki ainekset (mitä pitikin) kattilassa? Jos käytät veden tilalla jotain muuta nestettä, niin silloin voi kiehua pienestä kattilasta yli tai kärähtää, mutta pelkällä vedellä ei ainakaan minun mittariani käyttäessä ole noin käynyt. Nätisti kiehuu eikä ota edes väriä vaan on kauniin kirkasta tuossa vaiheessa. Käytitkö panimosokeria vai jotain muuta glukoosia? Vastaile minulle noihin yllä oleviin pohdintoihin, niin mietitään yhdessä missä vika olisi voinut olla!

    2. Nimetön says:

      Oli kyllä mielestäni oikeat ainekset ja oikeat määrät.Glukoosista en kyllä ole ihan varma, ei tainnut olla panimosokeria, mutta glukoosia se kyllä oli.

    3. Pullahiiri/Taru says:

      Olisikohan syy nyt tuossa glukoosissa sitten? Suosittelen käyttämään panimosokeria, koska tuo määrä voi olla eri käytettäessä nestemäistä glukoosia tai jauhemaista glukoosia (kuten panimosokeri).

    4. Nimetön says:

      okei, kiitos! kokeilenpa tänään uudestaan 🙂

  5. Nimetön says:

    Onko mitään järkee ruveta testaamaan tikkunekkuja, jos ei omista lämpömittaria?
    Ainekset jo ostettu ja saavuttu maaseudun rauhaan joulun viettoon ja kappas, nyt vasta tajusin, että tarttee noin tarkkaan tietää se lämpötila. Plääh!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Nyt oikeastaan toivoisin tietäväisiltä lukijoilta vastauksia. Itse olen aina käyttänyt tuota mittaria, jonka kanssa on niin helppo toimia. Aika haastavaa voi olla juuri tarkan lämpötilan saavuttaminen. Minuutteja tuo kyllä kiehuu, ehkäpä tuon 10 minuuttia aika kovalla teholla. En kuitenkaan ihan tarkkaa suositusta osaa antaa.

    2. Nimetön says:

      Noniin, googlettelin pitkään muuta ohjetta ja vinkkejä mistä tietää lämpötilan olevan sopiva ja ainut järkevä googlen antama tulos oli tämä sinun ohjeesi. Kerma-pohjaisiin nekkuohjeisiin (joita kyllä googlesta löytyy vaikka muille jakaa) kerrottiin kikaksi: "Tiputa tippa kylmään veteen ja jos se jähmettyy heti, niin seos on valmista".
      Niinpä siis hihat ylös ja kokeilemaan.
      Seoksen annoin kiehua aika tarkalleen 10min ja sitten päätin että saa luvan olla valmista, kun niin hurjana jo kiehui ja vesilasiin tuli kolme suloista jähmettynyttä pisaraa.

      Seuraava ongelma oli, että et ollut kertonut kuinka paljon aromia/väriä käytetään ja koska ovat itselleni vierasta aluetta, niin meinas mennä sormi suuhun. Väri oli kuitenkin helppo, kun senhän näki seoksesta heti. Piparminttuaromia (n. 2tl) oli kuitenkin liian vähän vaikka upeasti nuhaisen nenän avasikin tuoksu mikä hetken seoksesta tuli.

      Ja sen verran iso kattila tuli valittua, että siitä kaataminen pieniin tötteröihin tuntui mahdottomalta ajatukselta joten täytyy ihan kysyä, että ihanko totta te kaikki muut olette vain kaataneet massan ettekä sotkenut joka paikkaa kokeilemalla lusikointia yms?!? 😀

      Jos joskus vielä uudestaan päädyn kokeilemaan nekkujen tekoa, niin voitteko jo valmiiksi myös kertoa mikä on paras tapa saada mm. se kattila puhtaaksi?

    3. Pullahiiri/Taru says:

      Voi mikä tarina! Mitenkä oli lopputulos? Onnistuiko lopulta? Minä tosiaan olen käyttänyt tuollaista 1,5 litran kattilaa. Kattila on lähtenyt puhtaaksi ihan laskemalla hanasta niin kuumaa vettä kun sieltä tulee ja sen jälkeen olen jättänyt kattilan likoon. Hyvin on poistunut sokerijäämät kattilasta aina. Itse käytän piparminttuÖLJYÄ ja oikeastaan sen vuoksi olen tuon määrän jättänytkin jokaisen omaan harkintaan, koska esimerkiksi piparminttuöljyn ja aromin käyttömäärissä on huimat erot. Öljyä käytetään muutama tippa ja aromia huomattavasti enemmän. Tuo määrä muutenkin riippuu käytetyn (esim. tässä appelsiiniaromi) aromin vahvuudesta ja makumieltymyksistä. Niin ja väriä lisätää tietysti niin paljon, että saadaan toivottu väri. Noissakin elintarvikeväreissä on eroja, joten siihenpään ei ole tiettyä määrää. Itse yleensä kastan cocktailtikun tuohon geeliväriin (joka on tiiviste) ja kastan sen tuohon sokeriseokseen. Mitään tarkkaa määrää ei siis ole edes tiedossa… Suosittelen kokeilemaan toistamiseen, koska silloinhan olet jo paljon kokeneempi näiden tikkunekkujen valmistuksessa!

  6. Nimetön says:

    Nyt onnistui! 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Mukava kuulla 🙂

  7. Nimetön says:

    Hei! Oletko kokeillut näitä SodaStreamin Natural-makuaineita tikkukaramelleihin? Toimii tosi hyvin ja paljon makuvaihtoehtoja. Ne isommissa pulloissa myytävät taas ei toimi niin hyvin, näyttää hyvältä hetken mutta lähtee pian sulamaan ympäriinsä…

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tuo SodaStream ei ole minulle lainkaan tuttu, joten en ole niitä käyttänyt. Kiitos vinkistä! Olet siis tainnut noita itse käyttää. Minkälaisissa karkeissa tai vastaavissa olet käyttänyt?

    2. Nimetön says:

      http://www.keittiovaline.fi/WebRoot/Kaupat/Shops/Hopia/4D96/F498/4E25/2CFE/7073/0A28/100B/C797/0212400MU.jpg <- löysin tuollaisen anttilasta ja mukana oli vielä tosi helppo reseptikin joka ei tarvinnut edes lämpömittaria. Sovelsin sitten siihen eli ihan tavallisiin sokeritikkareihin. Ja jos eivät ole sinulle tuttuja niin tosiaan nämä pienet lasipullot http://prisma.s-verkkokauppa.fi/wcsstore/PRISMA_StorefrontAssetStore/images/product/iso/7290013380692.jpg ovat sopivia. Itse tein ison satsin juurikin noita granaattiomenatikkareita, odottavat pääsyä joululahjoiksi 🙂

      Ihanaa joulun odotusta sinulle!

    3. Pullahiiri/Taru says:

      Minäkin törmäsin Anttilassa noin viikko sitten noihin samoihin tikkarimuotteihin. Olivat vielä poistolaarissa ja niitä pitkään pyörittelin. Kuitenkin jätin kauppaan, kun ajatuksissa oli noiden tavallisten silikonimuottien hyödyntäminen, kun ne oli jo kotona valmiina 🙂 Kiitos vinkeistä ja linkeistä. Tuo SodaStream on tosiaan lähes tuntematon laite. Olen joskus muutamalla tuttavalla tuolla laitteella tehtyjä juomia maistellut, mutta en tiennyt, että leivontaan hyödynnettäviä aromejakin löytyy. Pitääkin tuossa jollain (rauhallisella) kauppareissulla tarkemmin tutustua!
      Mitenkäs tuossa sinun reseptissä tuo sokeri(liemi) kuumennettiin ja sen kuumuus tarkistettiin? Ihan mielenkiinnosta kyselen, kun joku tuossa yllä kyseli kuinka nuo tikkari/nekut voisi tehdä ilman lämpömittaria.

    4. Nimetön says:

      Ihan vaan (k.o. muottiin sopiva määrä)
      1,75dl~ sokeria (ihan tavallista)
      pari lusikallista vettä
      (1tl makuainetta)
      (hieman väriainetta)

      Laitetaan muutama kolikko levylle sokerin palamisriskin minimoimiseksi. Pannu levylle ja lämpö täysille. Kun pannu on kuuma, kaadetaan sokeri siihen ja kun se on pehmennyt niin lisätään vesi, aromi ja väri, sekoitetaan. Annetaan kuumeta pannulla kunnes on sellasta läpikuultavaa litkua ja kaadetaan muotteihin jähmettymään. Jähmettyy ihan muutamassa minuutissa 🙂

      Superhelppoja. Itse tein granaattiomenatikkareita lahjaksi läheisille 🙂

    5. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitokset tuosta reseptistä! Pitääkin joskus kokeilla näinkin 🙂 Itse en ole noin kokeillut vaan olen aina käyttänyt tuota omaa perusohjettani. Mukavia jouluvalmisteluja!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close