Runebergin päivä 5.2.2013

Runeberginpäivän herkullinen kakku hillosilmällä

Olin tänä vuonna kahden vaiheilla teenkö mitään Runebergin päivän leivosta vai en. Lopulta aamuvarhaisella päätin, että kyllähän sitä nyt pitää perinteitä kunnioittaen leipoa jotain. Kuitenkin halusin taas tuunailla. Mietin kyllä, että pitääkö tuo tuunailu aina ottaa mukaan, mutta kun se on niin hauskaa pyöritellä perinteistä, yksinkertaista leivosta ja miettiä mitä uutta siitä saisi. Tällä kertaa laitoin taikinan sydämen malliseen kahvikakkuvuokaan ja laitoin päälle tulevan hillon makuraidaksi kakun sisään. Koristeluun tuli tuo perinteinen vesi-tomusokeriseos.

runeberginpäivän kahvikakku

Runebergin sydänkakku

2 munaa
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhoa
4 dl vehnäjauhoja
4 dl korppujauhoja
100 g mantelirouhetta
2 dl kermaa
200g voita
(punssia, rommia, rommiaromia tai karvasmantelia)
vadelmahilloa

Koristeluun
tomusokeria
vettä

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sulata voi ja nosta se sivuun jäähtymään hetkeksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää vuorotellen kermaa ja kuivia aineita.

Sekoita massa tasaiseksi ja lisää lopuksi sulatettu voi. Nostele noin puolet taikinasta noin 2 litran (voideltuun) kahvikakkuvuokaan. Tee lusikalla syvennys taikinaan ja lisää vadelmahilloa syvennykseen. Levitä lopputaikina kevyesti hillon päälle.

Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Kumoa hieman jäähtynyt kakku tarjoiluastialle. Anna jäähtyä.Sekoita pieni tilkka vettä ja tomusokeria astiassa. Lisää tomusokeria kunnes seos on tarpeeksi paksua pursotettavaksi.

Täytä pieni pakastepussi seoksella. Leikkaa kulmaan sopivan kokoinen reikä ja pursota kakun päälle kuorrutetta. Halutessaan kakun voi kostuttaa punssilla, rommilla, rommiaromilla tai karvasmantelilla. Minä en tuota kostutusta tehnyt ja hyvin maistui näinkin.

runeberginpäivän kakku
Runebergin kahvikakku

Mitäs mieltä sinä olet leivonnaisten tuunailusta? Pitääkö vanhat perinteiset reseptit ja leivonnaiset pysyä aivan saman näköisinä ja makuisina vai saako niitä tuunailla?

Mukavaa pyrypäivää kaikille! 

Kommentoi

  1. Päivityksiä says:

    On hauskan piristävää lukea tuunailuistasi, joten jatka vaan! Tuunaukset innostavat kokeilemaan itsekin enemmän kuin pelkkä perinteisten pyörittely vuodesta toiseen.

  2. Herkkuhovi says:

    Minusta on aina kivaa lukea toisten oivalluksista muokata perinteisiä leivonnaisia ja tapoja! Tämä tapa oli oikein kiva idea, ja nopeuttaa hommaakin mukavasti 🙂
    Tunnen itseni ihan ulkopuoliseksi tässä Runeberg-touhussa, ensimmäistä kertaa varmasti 20vuoteen minulla on seinäkalenteri ilman nimipäiviä ja juhlapyhiä. Olen ihan pihalla kaikesta!
    Pitää kyllä ostaa uusi kalenteri tällä viikolla että on taas "normaali" olo 😀

  3. MinnaT says:

    Tuunailut ovat mielestäni piristäviä! 🙂 Itse mielessä ajattelin Runebergin torttuja pops-tyylisinä mutta sitten sattuneesta syystä en alkanut niitä kokeilemaan… Muttapa siinä ideaa/haastetta kokeneemmalle leipurille!! ,D

  4. Pullahiiri/Taru says:

    Päivityksiä: Mukava lukea täältä, että tuunaukset innostavat myös teitä lukijoita. Minusta on myös tosiaan kiva pyöritellä tuttuja juttuja ja miettiä mitä niistä keksisi. Välillä kokeilut menevät pieleen, mutta tällä kertaa onnistui. Jännitin hieman, että hillo imeytyy taikinaa, mutta onneksi niin ei käynyt. Hillo pysyi kauniina makuraitana tuolla kakun sisällä.
    Herkkuhovi: Nyt äkkiä kalenterin ostoon, niin pysyt päivissä mukana 🙂
    Minna T: Kuulostaa jänniltä nuo Runebergin popsit… Mitenköhän tuon toteuttaisi? Murustettua torttua hillon kanssa miksattuna ja vesi-tomusokerilla kuorrutettuna? Vai ihanko vain Runbergintortun mallinen pops? On taas monia vaihtoehtoja 🙂

    1. MinnaT says:

      Ite aattelin Runebergintortun mallista popsia mutta tuo torttu-hillo miksaus vois olla parempi 🙂

    2. Pullahiiri/Taru says:

      Molemmat sopisivat tuohon tarkoitukseen. Pitääkin joskus kokeilla 🙂 Jos kerkeät ensin, niin laita tänne tietoa.

  5. Nimetön says:

    Tuunaaminen on hauskaa 🙂 Jatka vaan samaan malliin! Itsellä pienten lasten äitinä pitäää niin kiirettä ettei aina ehdi uusia ideoita kehittelemään niin on kiva käydä katselemassa sun blogista vinkkejä leipomiseen 🙂

    t.Jenny

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiva että tuunaamisesta pidetään ja ne mahdollisesti tarttuvat täältä blogista vielä lukijoiden matkaan. Jatketaan samaan malliin 🙂

  6. Kodin hengetär says:

    Ajattelin itse täsmälleen samanlaista ratkaisua ensi vuoden Runebergin torttuiluun! Kuivakakkuversio on loistava idea tortun makua ja rakennetta ajatellen. Itse kokeilen mieluusti ensin perinteiset versiot ja etenen niistä juurikin tuunailtuihin kokeiluihin. Blogissasi on kauniita kuvia!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Aika hauska juttu, että samaa ajatusta olemme ajatelleet 🙂 Minulle tämä oikeastaan tuli mieleen vasta taikinaa tehdessä. Joskus viime hetkellä tulee hyviä ideoita. En ole tällaista versiota missään ennen Runebergintortuista nähnyt. Kiitos kommentistasi!

  7. Kirsi-Riksi says:

    Itsekin pidän tuunatuista perinneherkuista enemmän. 🙂 Tänäkin vuonna tein Runebergin muffinseja torttujen sijaan. 🙂 Ohjeen sain Salaiselta leivontaystävltäni. 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tosiaan perinneherkuissa on ne ihanat lapsuuden muistot yms., mutta ihana niitä on tuunailla. Maut yleensä pysyvät aika lähellä niitä alkuperäisiä!

    2. Kirsi-Riksi says:

      Ne muffinsit kyllä maistuivat ihan Runebergin tortuilta, olivat vain vähän eri muodossa. 🙂 Ohjeen noihin löytää täältä: http://kirsi-riksi.blogspot.fi/2013/02/runebergin-muffinseja.html

  8. Nimetön says:

    Täällä nyt vasta kokeillaan Runebergin torttuja, taikina tuntui hyvältä. Tortut on uunissa ja jännityksellä odotetaan mitä tulee ulos. Vadelmahillo tekaistiin itse. Tuoksu hurmaava ja maku maukkain. Kiitos hyvästä reseptistä Pullahiirelle! ?
    -Hannele

  9. Heidi says:

    Hei. Millä mantelirouheen voisi korvata?

    1. Kävisikö jokin pähkinärouhe?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close