Raparperi-mansikkapiirakka


Näin koulujen kesäloman kunniaksi ja muutenkin aurinkoisien kesäpäivien herkuksi tein oman pihan raparperista ja pakasteesta löytyvistä mansikoista maukasta piirakkaa. Teimme eväsretken omalle pihalle. Mitä sitä ”merta edemmmäs kalaan”, kun voi nauttia lämmöstä näin omallakin pihalla!

Itse pidän kovasti marjapiirakoista, joissa on murupinta päällä. Niinpä tämäkin muokkautui lopulta sellaiseksi. Tuntui, ettei tämän syömistä voinut lopettaa, joten varoittelen jo etukäteen 🙂



Raparperi-mansikkapiirakka


Pohja

3 kananmunaa

1 1/2 dl sokeria

4 1/2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

3 tl vaniljasokeria

1 1/2 dl vettä

150 g voita


Päälle

noin 4-5 dl raparperia pilkottuna

noin 3 dl mansikoita pilkottuna

60 g voita

noin 2 dl vehnäjauhoja

1 dl sokeri

3 tl vaniljasokeria


Vatkaa munat ja sokeri keskenään. Sulata voi ja siirrä sivuun jäähtymään. Kiehauta vesi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisäile ne vuorotellen kuuman veden kanssa vaahdon sekaan sekoitellen. Lisää lopuksi voisula joukkoon. Sekoita massa tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (20×30 cm).

Pese raparperit ja pilko ne pieneksi. Pilko myös kohmeiset mansikat puoliksi. Ripottele raparperit ja marjat piirakan päälle. 

Sekoita lopuksi huoneenlämpöinen voi, vehnäjauhot sekä sokeri ja vaniljasokeri keskenään. Nypi ne. Jos seos tuntuu liian pehmeältä/sulalta, niin lisäile vielä hieman vehnäjauhoja. Ripottele seos raparperien ja mansikoiden päälle. 

Paista 175 asteessa noin 25-30 minuuttia. Piirakkaa ei kannata ylipaistaa eli heti kun cokctailtikkuun ei tartu tikkutestillä märkää taikinaa, on piirakka valmis. Tarjoile yhdessä vaniljakastikkeen kanssa tai ihan sellaisenaan. Maistuu kummalla tahansa tavalla 🙂



Vinkki! Tuoreiden mansikoiden saavuttua kauppoihin, voisi tätä hyvin tehdä myös tuoreista mansikoista. Minä käytin nyt pakasteesta mansikoita pois, jotta uuden sadon mansikat mahtuisivat pakastimeen.





Tässä vielä piirakkapala vaniljakastikkeella kera raparperi-mansikkamehun!



Kommentoi

  1. Sarppu says:

    Ihana piirakka ja suloiset kuvat, olisin myös tehnyt raparepripiirakkaa mansikalla mutta ei ollut mansikoita, niinpä sitten laitoin valkosuklaata, joka sekin sopi mainiosti 🙂 Oikein aurinkoista viikon jatkoa sinulle.

  2. Katarina says:

    Ihana piirakka. Tein samankaltaisen piirakan viime viikolla ja raparperi-mansikka yhdistelmä on niin hyvää. Mukavaa tiistaita!

  3. Pullahiiri/Taru says:

    Sarppu: Valkosuklaa sopii varmasti mainiosti tähänkin yhdistelmään. Hovkonditon: Raparperi ja mansikka sopivat todellakin yhteen hyvin! Mukavaa päivää myös sinulle!
    Facebookissa joku huomasi jauhojen puuttuvan listalta ja ne on nyt päivitetty reseptiin. Kiitos tarkasta huomiosta!

    1. Meni ihan käteen, vuoka/pelti/mikä? Paistoin irtopohjavuoassa, 45 min ja raaka 🙄

      1. No, voi harmi! Onkohan sinulla voinut olla liian pieni vuoka käytössäsi, jolloin piirakka on paksumpi? Jos näin on, niin kannattaa laittaa tarvittaessa piirakan päälle folio suojaamaan piirakan pintaa pitkän paiston ajan. Paistamista kannattaa pidentää niin pitkäksi aikaa, että piirakka on kypsä. Kyllä se lopulta kypsyy, vaikka olisi hieman paksumpikin. Ohjeessa onkin sanottu tuo vuoan koko jo valmiiksi. Se on noin puolikas uunipellillinen.

  4. Nimetön says:

    tosi kiva resepti 🙂 mistä tollasia pulloja voi ostaa?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos! Noista pulloista sen verran, että ne on "kuvausrekvisiittaa". Ihan minun omia kylläkin, mutta en tiedä myykö mikään liike niitä kuluttajille. Pahoittelen!

  5. Nimetön says:

    Kiitos reseptistä! Raparperipenkki rehottaa, joten etsiskelinkin sopivaa piirakkareseptiä. 🙂 Mansikka ja raparperi on ihana yhdistelmä! Saanko kysyä, mistä olet hankkinut tuon todella kauniin kastikekannun?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Mukava kuulla, että raparperi tuottaa hyvin satoa. Meillä tuo on aika pieni, joten siitä ei montaa piirakkaa leivota. Onneksi sukulaisilla on ylitarjontaa, joten esimerkiksi mehua varten voin käydä hakemassa raparperit muiden pihoilta 🙂 Tuo kastikekannu on pieni kermakko (?) tai muu vastaava PIP Desing´in kannu.

  6. Nimetön says:

    Tämähän tuli kuin tilauksesta kun juuri raparperi-mansikkapiirakkaa aioin tehdäkin. Täytyypä kokeilla kun on niin hyvännäköistä piirakkaa, kiitos reseptistä!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Hieno homma! Raparperi on todella ajankohtainen tällä hetkellä!

  7. Lindasd says:

    Mä otin äsken luomukseni uunista. Ohkaanen plätty sieltä tuli, mutta onneksi pehmeä ja hyvänmakuinen!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Teitkö kuinka suureen vuokaan tuon piirakan? Onneksi maku oli kuitenkin kohdallaan, joskaan ei korkeutta sitten tarpeeksi ollutkaan.

  8. Sunday says:

    Miehen kommentti: Onpas hyvää!! Oma kommenttini: Samaa mieltä! Tuli todella pehmeää ja hyvänmakuista. Raparperin ja mansikan yhdistelmä toimii, samoin murupäällinen. Ehdottomasti yks uus suosikkipiirakka. Kaunis kiitos reseptistä!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Mukava kuulla! Itse olen samaa mieltä. Olisin voinut syödä varmasti koko piirakan ongelmitta, mutta onneksi järki ei antanut tuohon mahdollisuutta 🙂

  9. Nimetön says:

    minullakin tuli hyvin matala, ohkainen plätty, ei lainkaan niinkuin sinun kuvissa. oliko vuoka varmasti 20 x 30? vuoka vai pelti? ja tosiaanko sekoitit ainekset, et vatkannut? maku kyllä kohdallaan, mutta harmittavan matala. jäätelönaluspiirakka 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Ikävä kuulla, ettei ulkonäkö onnistunut tällä kertaa. Minä tosiaan VATKASIN munat ja sokerin keskenään kuten ohjeessakin sanotaan. Tämän jälkeen muuta ainekset sekoitellaan joukkoon ohjeen mukaisesti. Vatkasitko sinä nuo sokerin ja kananmunat? Tuosta tulee ihan kunnollinen vaalea vaahto, jonka sekaan nuo muuta aineet sekoitetaan. Minun käyttämäni vuoka oli tuon 20 x 30 cm kooltaa eli ei ollut uunipelti. Uunipellillä (uunin kokoisella) tuosta tulee varmasti "lätty" eli tuolla vuoan koolla on merkitystä paistotulokseen. Jos tämän paistaa uunipellillä, niin silloin tulee tehdä kaksinkertainen taikina. Minkä kokoisessa vuoassa sinä tuon paistoit?

  10. Pipari says:

    Näyttääpä herkulliselta! Meiltäkin löytyy vielä viime kesän mansikoita pakastimesta, joten pitäisiköhän tekaista tällainen piirakka..?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Meillä maistui, joten suosittelen kokeilemaan. Pitäisikin käydä sukulaisten luona "raparperivarkaissa". Lupa siihen kyllä on, joten ei taida silloin aivan varastamista olla 🙂

  11. Nimetön says:

    Mä rupesin niin innolla tätä tekemään, että jäin vuoan koko huomaamatta ja tein uunipellille 🙂 Ohuthan siitä tuli, mutta kun oli kunnolla vatkattu niin uunissa kohosi kyllä. Ihanaa namia oli ja lapsetkin söi monta palaa. Vaniljakastikkeen kanssa tietty 😉

    MariS

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Maku onneksi pysyy yhtä herkullisena, kun ei ylipaista. Jos tekee suurempaan vuokaan, niin kannattaa paistoaikaa hieman pienentää, jotta ei muutu korpuksi 🙂 Mukavaa, että maistui!

  12. Nimetön says:

    Todella hyvää tuli, vaikka taikinan koostumus epäilytti siinä vaiheessa kun sen uuniin laitoin. Tuli pehmeää ja mehevää, juuri sen näköistä kuin kuvassa 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Mukava kuulla ja kiitokset kommentistasi. Yritänkin aina parhaimpani mukaan laittaa noita vaihekuvia, josko niistä selviäisi aina nuo koostumukset yms. Tästä ei tällä kertaa vaihdekuvia kuitenkaan ollut. Hienoa, että onnistui ja epäilyt sai siirtyä sivuun, kun piirakka tuli valmiiksi 🙂

  13. Nimetön says:

    Tää oli taivaallista…ois menny vaikka kuinka monta palaa. Tein gluteenittomana ja onnistu loistavasti ja huomenna työkaverit saa kahvipöytään tätä maisteltavaksi. Kiitos loistavasta ohjeesta! Tuija

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Mukava kuulla! Ihana yllättää työkaverit herkullisesti heti viikon aluksi 🙂

  14. Minä says:

    Tein tänään tällä ohjeella piirakan. Tein maidottoman version, vaihdoin voin keiju valkeaan. Tein myös tuplana kun tein pellillisen. Todella todella hyvä ohje ja sai kehuja!! Tällä teen uudestaankin. Kiitos!

    1. Mahtava juttu, että piirakka maistui ja sait sen tehtyä myös maidottomaan ruokavalioon sopivaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close