Minttu-suklaakakku / Mint chocolate cake



Suositun Red velvet-kakun kaveriksi tein aika exrempore tällaisen minttusuklaakakun. Oikeastaan kävi niin, että serkullani oli syntymäpäivät ja päätimme taas aika viime hilkulla yllättää hänet. Suklaasta pitävälle ihmiselle aloitin suklaakakun tekemisen, mutta lopulta täyte muotoutuikin täysin mintunmakuiseksi. Tämä on siis suhteellisen nopea valmistaa ja kuorrutteen sokeriliemen keittelyäkään ei tarvitse pelätä, vaikka se voi alkuun kuulostaa haastavalta. Ei muuta kuin nyt kakkua leipomaan!

Tämänkin kakun kuva sai teiltä facebookissa jo ”kurkistusvaiheessa”  paljon tykkäyksiä ja kommentteja. Toivottavasti innostutte leipomaan kakkua ja tulette kertomaan joko facebookiin tai tänne blogiin mitä mieltä kakusta olitte!


 

Minttu-suklaakakku

Mint chocolate cake



Kakkupohja

5 dl vehnäjauhoja

4 dl sokeria

2 dl kaakaojauhetta

2 tl leivinjauhetta

5 dl maitoa

120 g voita

2 kananmunaa


Kuorrute ja täyte

 4 valkuaista

4 rkl vettä

1 1/2 dl sokeria

350 g voita (suolaton/normaalisuolainen)*)

noin 10 tippaa (pipar)minttuöljyä

vihreää elintarvikeväriä

(suolaa)


Suklaaganache

 150 g tummaa suklaata

3/4 dl kermaa


(minttusuklaakarkkeja/suklaarouhetta/suklaahippuja)


Sekoita kaikki kuivat aineet kakkupohjaa varten keskenään. Mittaa kulhoon 2 1/2 dl maitoa ja kananmunat. Sekoittele niin, että kananmunien rakenne rikkoutuu. Lisää seos kuivien aineiden joukkoon. Kuumenna kattilassa paloiteltu voi ja loput maidot. Kuumenna sen verran, että voi sulaa. Kaada vielä voi-maitoseos muun taikinamassan joukkoon koko ajan hyvin sekoittaen esimerkiksi sähkövatkaimella. 

Kaada taikinamassa kahteen kevyesti voideltuun noin 20 cm (irtopohja)vuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperi. Näin ollen saat kakkupohjan helposti pois vuoasta. Paista 175 asteessa noin 20-25 minuuttia. Kokeile pohjien kypsyyttä cocktailtikulla. Nosta kakkupohjat jäähtymään pois vuoista.


Valmista täyte ja kuorrute. Mittaa kattilaan sokeri ja vesi. Keitä kannen alla, kunnes sokeriliemi saavuttaa noin 116 asteen lämpötilan. Laita kiehumisen alkuvaiheessa valkuaiset monitoimikoneeseen vatkautumaan. Lisää kuuma sokeriliemi suoraan valkuaisten joukkoon koko ajan vatkaten. Vatkaa kunnes seos jäähtyy. Paloittele huoneenlämpöinen voi ja lisää se jäähtyneen valkuaisvaahdon joukkoon. (tässä vaiheessa käytin lapavatkainta) Lisää joukkoon myös minttuöljy sekä elintarvikeväri. Vatkaa seosta niin kauan, että siitä tulee tasaista, kaunista kuorrutetta. Jos seos vaikuttaa epätasaiselta jossain valmistuksen vaiheessa, niin jatka vain vatkaamista. Kuorrutteesta tulee vatkatessa kuohkeaa.  Maista kuorrutetta ja lisää tarvittaessa niin minttuöljyä kuin myös suolaa.


Laita toinen kakkupohjista tarjoilulautaselle. Lisää sen päälle täytettä ja nosta toinen kakkupohja päälle. Levitä kakun päälle ohut murukerros kuorrutetta ja nosta jääkaappiin jäähtymään. Levitä lopuksi paksumpi kerros kuorrutetta ja nosta kakku jääkaappiin. Jätä hieman kuorrutetta pursotuksia varten.


Valmista päälle tuleva suklaaganache. Pilko suklaa ja kuumenna kerma lähes kiehuvaksi. Lisää kuuma kerma suklaan joukkoon ja sekoittele niin, että suklaa sulaa kokonaan. Anna seoksen jäähtyä, mutta vain sen verran, että se on edelleen juoksevaa. Kaada viilentyneen kuorrutekerroksen päälle suklaaganache ja anna hieman valua hieman reunojen yli. Voit auttaa valumia esimerkiksi veitsen kärjellä. Laita loppu minttukuorrutemassa pursotuspussiin ja pursottele ruusukkeita suklaaganachen päälle. Koristele vielä haluamallasi tavalla esimerkiksi minttusuklaakarkeilla ja suklaarouheella.



*) Käytin noin 50% normaalisuolaista ja 50% suolatonta voita. Lisäsin hieman suolaa vielä kuorrutteeseen. Luulen, että myös pelkästään normaali suolaista voita käyttäessä maku on hyvä. Tällöin en välttämättä suolaa lisäilisi enää. Kannattaa maistella kuorrutetta ennen suolan lisäämistä.






Muistattehan, että arvontaan osallistuminen päättyy 29.9.2013. Vielä kuitenkin kerkeätte osallistumaan arvontaan täällä!

Kommentoi

  1. Katri says:

    Mmmmm tuota pitää kyllä kokeilla! 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kokeile ihmeessä! Tämä oli juuri sellaista Amerikkalaistyyppistä kakkua, jota siellä on tarjolla monissa kahviloissa.

      1. Nam on kyl hyvee

        1. Kiva, että maistui!

  2. Siis oikeesti sun kolme viimeistä postausta on ollut kaikki sellaisia, että mulla on loksahtanut suu auki! Ihan silmiä hivelevän kauniita luomuksia ja tämä kakku on aivan sairaan kaunis! Ihanat värit! Wau ;D

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos kaimani kommentistasi! Lämmittää mieltä, jos te lukijat pidätte "tekeleistäni". Katsotaan mitä tuleman pitää 🙂

  3. Nimetön says:

    Upea ulkomuoto! Harmi ettei verkon välityksellä voi maistella 🙁

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Voi kun voisinkin maistiaispalan aina antaa tämän blogin kautta. Siinä hieman kehityskohdetta!

  4. Suklaapossu says:

    Oi kun herkullisen näköinen ja varmaan makuinenkin. Ihania nuo väritkin 🙂 Onko tuota piparminttutäytettä mahdollista tehdä ilman mittaria? Mun nykyinen sokerimittari näyttää milloin mitäkin (esim. joskus sokeri on ehtinyt palamaan karrelle kun mittari on näyttänyt vasta 110 astetta)..

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Suosittelen kyllä mittarin käyttöä tuossa. Jos menee liian kuumaksi, saattaa tulla sokerisattumia. Tuo mittari on kyllä hyödyllinen monessa leivonnassa eli suosittelen hankkimaan uuden mittarin, jos vain mahdollista.

  5. Dr.Sugar/Jinna says:

    Siinä on kakku minun makuuni! =)

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Taitaa olla meillä sama maku sitten 🙂

  6. Anskuli says:

    ai että, mielettömän hieno ja herkullisen näköinen 🙂 Varmasti hyvää :p

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos Anskuli! Nämähän nyt ovat makuasioita, mutta meillä ainakin maistui! Tämä tulee tarjota mahdollisimman lähellä huoneenlämpöä, jolloin on parhaimmillaan.

  7. Minka says:

    Oi nam, tän on pakko olla ihan super herkullista! Mintun ja suklaan yhdistelmä on ehdottomasti yks lemppareistani 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Mimosa: Sama täällä 🙂 Miten se onkin niin herkullista!

  8. ElliMelli says:

    Ihana näköinen kakku! Minntu ja suklaa on verraton yhdistelmä, mutta voiko tuon täytteen tehdä myös jollain muulla maulla ja miten?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Voisi varmasti. Itse asiassa pari variaatiota on mielessä. Katsotaan, josko pääsisin niitä lähiaikoina teille täällä blogissa esittelemään 🙂

  9. Kirsti says:

    Voi nam..mikä ihanuus ♥

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos Kirsti kommentistasi 🙂

  10. Aivan ihanannäköinen kakku kertakaikkiaan! Tulee kyllä makean himo kun kuvia katsoo. 😀

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Mukava kuulla! Kiitokset kommentistasi!

  11. Oijoi, kun on mahtava kakku! Pitänee kokeilla joskus itsekin! =)

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kokeile ihmeessä ja tule kertomaan oliko sinun makuusi!

  12. Pampula says:

    On kyllä komee, ja minttusuklaa on kyl hyvää, tarttee kyllä testata!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos Pampula! Testaa ja tule jättämään kommenttia miltä kakku maistui!

  13. Nimetön says:

    Aivan upea!! 🙂
    Suklaa ja minttu on minunkin ehdottomia lemppareita. Täytyy kyllä kokeilla jahka joskus saan aikaiseksi hankkia mainitsemasi mittarin..

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Hienoa! Mukava, että sinnekin maistuisi! Nyt vaan mittariostoille 🙂

  14. Maria says:

    Todella kaunis kakku ja resepti vaikuttaa vähintään yhtä herkulliselta.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos Maria kommentistasi!

  15. Nimetön says:

    Pakko kokeilla. Ei ihan perinteinen täytekakku. itse jätän kyllä tuon väriaineen pois, koska saan vihreästä väriaineesta migreenin. Kakkupohjan voi varmaankin tehdä pari päivää aiemmin? Mieheni synttäreille ajattelin tehdä.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Väriaineen voi hyvin jättää pois, ei ole vaikutusta kuin ulkonäköön 🙂 Ikävä kyllä tuo migreeni. Kakkupohjan voit tehdä etukäteen kyllä.

  16. Pullanviilaaja says:

    Kiitokset ihanasta ohjeesta! Tein tuota kakkua omia synttäreitäni juhlistamaan, ja melkein koko kakku syötiin yhdeltä istumalta. Yleensä saan viedä loput töihin, mutta nyt mieheni sanoi, että tuota et vie, itse syödään, kun on noin hyvää! Ihanan mehukas kakkupohja ja täytekin oli tosi hyvää. Itse en ole mintunvihreän ystävä, joten korvasin vihreän elintarvikevärin kaakaolla ja hieno tuli niinkin.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Ihana kuulla! Kiva, että jätit kommenttia ja varsin mukavaa, että leivontakokemuksesi oli noin onnistunut! Tästäkin kakusta tuli yksi omista suosikeistani juuri tuon mehukkuuden sekä minttu-suklaayhdistelmän vuoksi. Nautiskelkaahan vielä loppupaloilla 🙂

  17. Nimetön says:

    Hei! Olen etsinyt juurikin tällaista yhdistelmää ajatuksena hääkakuksi. Eli siis pääasia olisi väriltään vaaleanvihreä täyte. 🙂 Ja mintun makuhan siihen väriin parhaiten luontuu. Siten myös suklainen kakkupohja luonnollinen valinta sen pariksi. MUTTA haluaisin kakun pinnan väriksi valkoisen, ja mieluiten kuorrutettuna jollain kaulittavalla massalla, esim. sokerimassa. Eli miten tuon suklaaganachen pois jättäminen vaikuttaa makumaailmaan? Tai laittaisiko sitä kerroksen kakun päälle ennen sitä valkoista kuorrutusta…

    Sokerimassa ei kyllä hyvältä maistu. Olisiko mitään hyviä ideoita toteutuksen suhteen?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Vaalean vihreän värin ja mintun maun saat toki hieman erilaiseenkin täytteeseen. Täytteet voi hyvin maustaa piparminttuöljyllä/aromilla ja värjät vaaleat täytteet vihreiksi. Voi toki tämän tyyppisen kakun myös kuorruttaa valkoisella massalla. sItä en suosittele, että massan alle laittaisit suklaaganachekerroksen. Se vaan sotkee ja luulen, ettei valkoisesta massasta tule siistiä. Valkoinen massa on muutenkin hieman haastava, koska siitä näkyy tummat pohjat helposti läpi – varsinkin, jos sen kaulii vähänkin liian ohueksi. Toki tuo suklaaganache tuossa päällä tuo herkullista makua ja täydentää suklaista kokonaisuutta, mutta voi sen jättää poiskin.

    2. Nimetön says:

      Kiitos! 🙂

      T. kysyjä

  18. Nimetön says:

    Hei,

    mulla triplaantui toi paistoaika. 20 min jälkeen ihan taikinaa vielä, samoin 40 min jälkeen..edelleen odottelen valmistumista. Onpa kumma, kokenut leipoja minäkin.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Hei! Heti ensimmäiseksi kysymys, että teitkö kakun yhdessä vai kahdessa vuoassa? Sillä on suuri merkitys lopputulokseen. Kakkupohja saa jäädä kosteaksi, mutta ei toki taikinaiseksi. Tuo paistoaika kuulostaa kyllä todella pitkältä jo. Olisiko uunin lämpötilassa jotain häikkää? Minkälaisessa vuoassa paistoit kakkupohjan? Vastaile näihin kysymyksiin, niin pähkäillään yhdessä mikä olisi tuo juttu, mistä pitkä paistoaika tällä kertaa johtui. Hyvä kuitenkin, että maltoit odottaa kakkupohjan kypsymistä, jotta sait herkullisen kakun valmiiksi.

  19. Nimetön says:

    Heippa, kysymystä olisi pohjasta. Voiko sen tehdä yhdessä vuoassa ilman että tulee paistettua sitä niin paljon että pohjasta katoaa kosteus kokonaan tai että pohja on keskeltä raaka?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Itse tykkään leipoa tuon kahdessa vuoassa, koska silloin pinnat ovat helppoja käsitellä kuorrutteella ja pohjät eivät murusta. Olen kuullut, että lukijat ovat paistaneet saman tapaisia pohjia onnistuneesti yhdessä vuoassa, mutta silloin paistoaikaa täytyy seurailla. Eli onnistuu, mutta seuraile paistoaikaa. Se toki pitenee, mutta kuinka paljon, sitä en osaa sanoa.

  20. Nimetön says:

    Näyttääpä upealle!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close