Kaneliset pretzels herkut / Cinnamon pretzel bites

Nämä ovat meidän perheen yksi suosikkiherkuista Amerikkalaisten kojujen/kioskien myymistä herkuista. Varsinkin meidän esikoinen on suuri pullafani ja nämä muistuttavat makumaailmaltaan aika tavalla pullaa. Ensimmäisiä kertoja tutustuimme näihin vuosia sitten ja viime reissullakin viimeiseksi ennen lentokenttää kurvasimme vielä pari kupillista cinnamon pretzel-herkkuja hakemaan. Nämä myydään kojuista/kioskeista lämpiminä ja kyllä nämä kotitekoisetkin heti paiston jälkeen on parhaimmillaan – eikä ne kyllä edes kovin kauan säilykään, kun ne syödään pois! 

Ohje on mielestäni aika helppo. Kasasin sen tutustumalla Amerikkalaisiin resepteihin sekä mietin reseptiä jo reissussa noita syödessäni. Näistä muodostui tämä minun reseptini. Muutama pieni temppu pitää tehdä, mutta kuitenkin aika helposti tuo menee.

Kaneliset pretzel herkut

Cinnamon pretzel bites


Taikina

7 1/2 dl vehnäjauhoja

1/2 dl sokeria

ripaus suolaa

2 tl kuivahiivaa

2 1/2 dl vettä

3 rkl öljyä

Soodavesi

1 1/2 litraa vettä

3 1/2 rkl ruokasoodaa

Kuorrutus

4 rkl voita

1 dl sokeria

3 rkl kanelia

Sekoita vehnäjuhot, sokeri, suola ja kuivahiiva keskenään monitoimikoneen kulhossa. Lämmitä vesi +42 asteiseksi ja lisää öljy veden joukkoon. Lisää neste ohuena nauhana kuivien aineiden joukkoon taikinakoukun pyöriessä. Taikinasta muodostuu kaunis, kiiltävä pallo. Anna koneen pyöriä vielä hetki. 

Öljyä kulho ja nosta taikinapallo kulhoon. Öljyä vielä taikinapallo päältä kevyesti ja laita leivinliina tai tuorekelmu kulhon päälle. Anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi noin tunnin verran vedottomassa ja lämpimässä paikassa. Kuumenna 1 1/2 litraa vettä kiehuvaksi. 

Jaa taikina neljään osaan. Tee taikinapaloista pitkät pötköt ja jaa ne noin 3 cm osiin. Kaada kiehuva vesi kulhoon ja lisää ruokasooda veden joukkoon. Nosta taikinapalat veteen ja anna niiden olla vedessä niin kauan, että ne nousevat pintaan (noin 15-30 sekuntia). Nosta palat reikäkauhalla vedestä hyvin öljytyn leivinpaperin päälle. 

Paista veteen kastetut palat 225 asteessa noin 10 minuutin ajan, tai kunnes palat ovat kauniin ruskeita. 

Sulata paiston aikana voi. Sekoita sokeri ja kaneli keskenään. Voitele palat voilla tai dippaa palat sulatettuun voihin (yläkuvissa nähtävillä molemmat tavat). Tämän jälkeen joko upota palat kanelisokeriseokseen tai ripottele kanelisokeria palojen päälle. 

Nauti pretzel-palat lämpiminä!


Esikoisen kommentti oli näitä mutustellessa: ”Nää on melkein parempia kuin ammattilaisten tekemät” 🙂

Kommentoi

  1. myy94 says:

    Mites toi taikina jos ei oo konetta käytössä:o

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Ihan samalla tavalla voi tehdä kuin tekisit pullataikinaa. Käsi voi toimia taikinakoukkuna 🙂

  2. Katri says:

    Aivan ihanan näköisiä, voisin kokeilla, haasteet on aina kivoja. 🙂 Kivan pirteitä kuvia, mistä nuo söpöt raidalliset kulhot ovat?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kokeile ihmeessä. Mielestäni nämä olivat helppoja tehdä, pienestä kikkailusta huolimatta. Kulhot ovat matkatuliaisia ja itse asiassa ihan oikeasti tarkoitettu jäätelökulhoiksi. Olivat vaan niin söpöjä, että oli pakko napata kaupasta mukaan 🙂

  3. Henna says:

    Wau miten herkullisen oloisia! Kokeiluun menee!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiva kuulla! Tule Henna kertomaan miten pretselsit teillä maistuivat.

  4. Linda says:

    Onnistuiskohan gluteenittomana?? 🙂 Miksipä ei onnistuisi, jos ei niin pitää kokeilla silloin, kun ei ole keliakiasta kärsiviä paikalla.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      En osaa sanoa, mutta jos pulla onnistuu gluteenittomana, niin sitten varmasti onnistuvat nämäkin. En siis ole kokeillut gluteenitonta pullaa enkä pretselsejä.

  5. Nimetön says:

    Hei! Kiitos ihanasta reseptistä. Mitä luulet toimisiko, jos taikinan tekisi kylmään nesteeseen illalla ja laittaisi jääkaappiin yöksi. Aamulla sitten leiposi, keittäisi, paistaisi ja dippailisi? Näin saisi nopeammin ihania lämpimäisiä brunssille 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      En ole tuohon malliin kokeillut. Noiden bagelsien resepteihin tutustuessani, joissain tehtiin niin, että taikina tehtiin lämpimään nesteeseen ja kohotettiin. Kuitenkin nuo valmiiksi pyöritellyt bagelsit laitettiin jääkaappiin yön yli odottelemaan keittämistä ja paistamista. Kokemusta tuosta ei itselläni ole, joten en osaa enempää neuvoa. Laitan tuon kuitenkin mietintään. On tuossa pakko olla jokin keino, koska kyllä tuolla Amerikan myyntipaikoissakin va,mistavat nuo noin 10 minuutissa tarjolle, jos tuotetta ei juuri silloin ole tarjolla – kokemusta on 🙂

  6. Unknown says:

    Taikina on uunissa! Kokeilen tätä reseptiä 🙂 jos tulee hyviä niin haluasin kirjoittaa sen omaan blogiini ja linkata sinut jos sinulle käy!
    Asun roomassa, äiti suomalainen niin puhun hyvin suomea, kirjoitan vähän huonosti 🙂 tule käymään minun blogiin, olen uusi.
    kioskodifruttidibosco.blogspot.it

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Hei mukava kuulla, että myös Italiassa blogiani luetaan ja resepteillän leivotaan 🙂 Voit toki julkaista reseptin blogissani, kunhan linkität sen tänne blogiini. Toivottavasti teillä maistuivat pretzels bitesit yhtä hyvin kuin meillä!

  7. Unknown says:

    Olivat ihania! Ei kyllän kauan kestänyt! Linkitän vielä jos kokeilen muita ja ilmoitan! Kiitos ja tule käymään blogiini.
    Anteeksi jon on virheitä

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Mukava kuulla, että maistuivat! Tulen varmasti käymään blogissasi!

  8. Venla //Lämmin ilo says:

    Olipas hyvä resepti. Helppo ja nopea. Maistui naapurinkin lapsille. Mieheni totesi että "ainoa paha, että voisi syödä vaikka kymmenen";). Iso kiitos!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Juuri näin. Tiedän itsekin tuon kyseisen ongelman ja hyvä jos jää kymmeneen…. 🙂

  9. Nimetön says:

    Siis desilitroinako tuota vehnäjauhoa? :o)
    Tiina

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kyllä! Hyvä huomio. Jännä juttu, että olen tällä reseptillä tehnyt useaan otteeseen, enkä ole itse huomannut, että tuo mittayksikkö puuttuu. Pitääkin muuttaa se mahdollisimman pian tuonne tekstiinkin. Kiitos huomiosta! Suosittelen kokeilemaan. Meillä näistä ainakin pidetään ja lapset kyselevät usein, että voitaisiinko tehdä näitä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close