Rinkelisämpylät viikonloppubrunssille / Bagels for brunch



Oletteko jo kaipailleet suolaisia leivonnaisia näiden kaikkien makeiden herkkujen joukkoon? 

Onhan täällä blogissa näitä suolaisiakin leivonnaisia (mm. täällä), mutta kyllä vain nuo makeat herkut ovat ”vallanneet” tämän blogin. 


Ulkomailla on usein aamupaloilla tarjolla bagels-”rinkelisämpylöitä” niin hotelleissa kuin myös aamiaisravintoloissa ja kahviloissa. Nämä ovat niin herkullisia ja parhaimmillaan tuoreina sekä hieman paahdetulla pinnalla – tuorejuuston kanssa. Tämä resepti muodostui aika tavalla tuon aikaisemman prezels-päivityksen pohjalta. Huomasin tuossa pretzelsien taikinaa miettiessäni, että tämähän on vastaava kuin bagelstaikina. Taikina on siis lähes sama, mutta tekotapa hieman erilainen.



Kotitekoiset Rinkelisämpylät

Homemade Bagels


Taikina


7 1/2 dl vehnäjauhoja


1 rkl sokeria


ripaus suolaa


2 tl kuivahiivaa


2 1/2 dl vettä


3 rkl öljyä

Keittämiseen

1 1/2-2 l vettä

Voiteluun ja koristeluun

1 kananmunan valkuainen

unikonsiemeniä



Sekoita
vehnäjuhot, sokeri, suola ja kuivahiiva keskenään monitoimikoneen
kulhossa. Lämmitä vesi +42 asteiseksi ja lisää öljy veden joukkoon.
Lisää neste ohuena nauhana kuivien aineiden joukkoon taikinakoukun
pyöriessä. Taikinasta muodostuu kiinteä pallo. Alusta taikinaa vielä hetki. Öljyä
kulho ja nosta taikinapallo kulhoon. Öljyä vielä taikinapallo päältä
kevyesti ja laita leivinliina tai tuorekelmu kulhon päälle. Anna
taikinan nousta kaksinkertaiseksi noin tunnin verran vedottomassa ja
lämpimässä paikassa.

 Jaa taikina kahdeksaan osaan ja pyöritä osat palloiksi. Paina sormella reikä taikinapallojen keskelle ja suurenna reikää sormia pyörittämällä. Nosta bagelsit leivinpaperin päälle ja peitä kostealla leivinliinalla. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.


Kuumenna 1 1/2-2 litraa vettä kiehuvaksi. Pidä vesi koko ajan niin kuumana, että se kiehuu kevyesti. Nosta kattilan koosta riippuen 2-3 bagelsiä kiehuvaan veteen ja keitä niitä noin 1-1 1/2 minuuttia per puoli. Nosta keitetyt bagelsit leivinliinan tai muun vastaavan liinan päälle paiston jälkeen hetkeksi, jotta ylimääräinen vesi valuu pois. Varo, etteivät ne tartu alustaan. Nosta bagelsit öljytyn leivinpaperin päälle. Voitele bagelsit valkuaisella ja ripottele päälle unikonsiemeniä. Nosta uunipelti uuniin ja paista bagelsejä uunissa vielä noin 15 minuutin ajan. 

Tarjoiluvinkki! Herkutellessa, halkaise bagels – sämpylä ja paahda leikkuupinta ylöspäin hetki kuumassa uunissa grillivastuksen alla tai leivänpaahtimessa. Levitä päälle tuorejuustoa ja herkuttele!


Vinkki! Jos haluat näistä munattomia, niin jätä voitelu kokonaan pois. Näin pinnan kiilto hieman kärsii ja pinnasta ei tule yhtä rapea, mutta maku on kuitenkin herkullinen. 



Maukasta viikonloppua!


Kommentoi

  1. Mari [onnenapiloita.blogspot.fi] says:

    Näyttää herkullisille. Pitänee kokeilla 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos! Kokeile ihmeessä! Nämä ovat herkullisia vaikka juuri brunssille tai eväsretkelle!

  2. Millä ohjelmalla muokkaat kuvasi?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Käytän GIMP-ohjelmaa.

  3. Katri says:

    Ihanan näköisiä! Kerran yritin tehdä bageleita, ja tuli kyllä sellaisia plösäyksiä etten ole uudestaan yrittänyt. Mutta ehkä taas joskus voisin kokeilla tällä reseptillä. 😉

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Katri: Tällä minun ohjeella tuli kyllä ihan bagelsien näköisiä herkkurinkilöitä. Kokeile ihmeessä uudestaa, älä ensimmäisen kerran ongelmista lannistu 🙂

  4. Unknown says:

    Tosi herkun näköisiä! Kiva saada hyväksi havaittu baageli-resepti testattavaksi 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Jos innostut kokeilemaan, niin tule ihmeessä jättämään kommenttia lopputuloksesta! Herkkuhetkiä sinne sinulle 🙂

  5. Nimetön says:

    Kiitos ohjeesta! Kauniita kuvia. Ootko käsitellyt noita isoja kuvia jollain vai oliko sulla super hyvä valaistus?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kuvatessa pyrin huolehtimaan valaistuksesta kykyjeni mukaan. Toki näin syksyn pimeillä tuokin on suhteellisen haasteellista, koska pidän luonnonvalosta. Kyllä käytän kuvat kuvankäsittelyn kautta, mutta lähinnä kirkkautta/kontrastia muutan, rajaan ja laitan tuon tekstin.

  6. Nimetön says:

    Mikähän tällä jauhopeukalolla meni vikaan.. 15 min uunissa olon jälkeen bagelsit olivat tosi löysän ja taikinaisen oloisia, joten annoin niiden olla vielä n. 5 minuuttia. Uunituoreina olivat aivan ihanan pehmoisia, mutta jo puolen tunnin kuluttua pinta kovettui syömäkelvottomaksi.. Maku oli tosin loistava ja lapset järsivät bagelsit parempiin suihin kovettumisesta huolimatta.. 😉

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Ikävä kuulla. Itse en ole tuohon törmännyt. Oliko uuni tarpeeksi kuuma ja muistithan keittää nuo bakelsit? Tyhmiä kysymyksiä ehkä, mutta aika olennaisia. Teithän kaikki vaiheet ihan ohjeiden mukaisesti? Hyvä, että nuo kuitenkin maistuivat, kovuudesta huolimatta. Mutta tosiaan, niiden ei missään tapauksessa kuuluisi olla kivikovia.

    2. Nimetön says:

      Keitin bagelsit ohjeesi mukaan, myös uuni oli ohjeessa olevassa lämmössä. Taikina oli kohomassa tosin ajateltua kauemmin pienien häiriötekijöiden vuoksi, ja tuntui jo hitusen kuivalta käsiteltäessä.. Ehkä jauhoja oli kuitenkin liikaa, vai voiko taikina "kuivettua" jos kohottaa liian kauan? Täytyy ottaa uusintakierros joku päivä.

    3. Pullahiiri/Taru says:

      Hei, Taikinan ei kyllä pitäisi tuntua kuivalta, koska tuo taikina ja nostatuskulho öljytään nostatuksen ajaksi. Lisäksi, jos taikina on kelmun alla, kosteus jää hyvin kulhoon. En usko, että tuo pidempi nostatusaika tuota taikinaa kovettaisi.

  7. Kärsiiköhän bagelit, jos tekisi ainakin osin ellei kokonaan täysjyvävehnäjauhoista?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Luulen, että onnistuu niinkin. Itse ehkä laittaisin esimerkiksi puolet ja puolet eli korvaisin noin puolet vehnäjauhoista täysjyväjauhoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close