Tuplauunin kokkisota

Kuva: Satu Kemppainen

Pääsin 11 muun bloggaajan kanssa mukavaa Samsungin järjestämään kokkisotaan mukaan. Saimme viettää illan iloisessa seurassa ja hauskaa oli. Illan aikana ensin meille esiteltiin herkulliset alku-, pää- ja jälkiruoka-annokset. Tämän jälkeen pääsimme maistelemaan annokset läpi ja lopulta valmistamaan annokset ilman minkäänlaisia reseptejä. Voin sanoa, että ensiksi oli pienoinen pupujussi housuissa ja olisin halunnut poistua paikalta 🙂 Onneksi kuitenkin jäin paikoilleni ja sain tehtäväkseni yhdessä parin kanssa valmistaa (minkäs muunkaan…) jälkiruoan. 

Hieman helpotti tuo jälkiruokaryhmään kuuluminen, koska esimerkiksi portobellosieni ei ole  meidän keittiössä usein käytetty raaka-aine. Kaikkien ruokien valmistukseen oli ryhmällä aikaa yksi tunti. Annokset oli valmistanut Top Chef Akseli Herlevi ja mukana joukkueita johdattamassa olivat Rakel Lignell sekä bloggaaja Natalia.

Jälkiruoka oli kasattu mascarponevaahdosta, hillotuista kirsikoista ja kaakaomurusta. Tehtävän aluksi hieman keskustelimme siitä, mitä jälkiruoka-annos piti sisällään ja ryhdyimme tuumasta toimeen. Tehtävä oli jännittävä siksikin, että meidät oli jaettu kahteen ryhmään ja vain toinen ryhmä voitti kisan. Kilpailuhan oli oikeasti todella leikkimielinen, mutta minä otan lähes aina haasteista kopin, joten pitihän tämäkin suorittaa niin hyvin kuin vain pystyin. 


Akseli Herlevin tekemä jälkiruoka-annos

Kaakaomuru

50 g voita

1 dl vehnäjauhoja

1 dl mantelijauhoa

1/2 dl kaakaojauhetta

 1/2 dl sokeria

Sekoita kuivat aineet keskenään ja sulata voi. Lisää sulatettu voi kuivien aineiden joukkoon ja sekoita kaikki hyvin sekaisin. Levitä muruseos uunipellille leivinpaperin päälle.

Paistoimme Samsungin tuplauunin ylätasolla noin 225 asteessa noin 15 minuutin ajan. Samaan aikaan uunin alatasolla höyryttyi paperikääreessä näppärästi uunilohi aivan eri lämpötiloissa. Nostimme paistuneen muruseoksen jäähtymään paiston jälkeen, jolloin paistotulos on rapea ja herkullinen. 

Kirsikkahilloke

Tähän ei ikävä kyllä ole tarkkoja mittoja. 

Pilkoimme
kirsikat (noin 1 dl) kattilaan ja lisäsimme joukkoon noin 1/2 dl vettä
ja sopivasti sokeria. Lisäsimme vielä yhden kanelitangon makua antamaan.
Keittelimme hilloketta niin että neste haihtui hieman. Ainoastaan
punaviini puuttui meiltä tuosta hillokeliemestä.  Alkuperäisessä sitä
oli ollut, mutta maistui se näinkin.

Mascarponevaahto

100 g mascarponea

3 rkl kuohukermaa

 noin 2 rkl tomusokeria

 1/2 vaniljatanko



 Halkaise puolikas vaniljatanko ja raaputa siemenet pois. Vatkaa mascarponejuusto, kuohukerma, tomusokeri ja vaniljan siemenet keskenään. Nosta vaahto kylmään. Täytyy kyllä sanoa, ettei noita sokerimääriä tarkkaan mitattu, vaan jännittyneinä sokeria lisäiltiin maun mukaan.

Kasaus

Pyöräytä lusikoiden avulla mascarponevaahdosta kauniit pallot ja nosta ne tarjoilulautaselle. Nosta jäähtynyttä kirsikkahilloketta mascarponevaahdon ympärille ja ripottele jäähtynyt kaakaomuru mascarponevaahdon päälle. 

Herkuttele!


Kuva: Satu Kemppainen

Ja niin… Miten tässä kävikään… 

Jälkiruoan arvosteluun päästessä tilanne oli tasan 1/1 ja jälkiruoka kruunasi kilpailun. Lopulta voittajaksi ylsi…. Sininen joukkue eli me! Vaikka kuinka odotimme saavamme tuollaiset Samsungin ihanan tuplauunit palkinnoksi, niin toisin kävi. Saimme kuitenkin patalaput omaa uunia varten 🙂


Kuva: Satu Kemppainen

Tuo Samsungin tuplauuni on muuten aika näppärä, koska siinä pystyy jakamaan uunin kahteen eri kuumuuteen. Näin voi paistaa täysin eri lämpötiloissa kypsyvät herkut yhtä aikaa. Tällä voisi hyvin paistaa esimerkiksi hyvin suositun kinkkupiirakan ja vaikka Appelsiinipullan saman aikaisesti, vaikka nuo paistetaankin eri lämpötiloissa. Näin saa kahvitarjottavat yhdellä paistokerralla valmiiksi ja aikaa säästyy! 

Olen kuullut myös edellisenä päivänä paistetun leivän lämmitykseen käytettävän höyrytystä höyryuuneissa, joten tuollaista leivän ”tuoreuttamista” tekisi mieleni tälläkin uunilla kokeilla. Itselläni onkin uuden uunin hankinta ollut jo pidempään suunnitelmissa, joten saa nähdä päätyykö meidän keittiöön tällainen tuplauuni! Näppärältä se vaikutti, vaikka kaikki nykyajan koneet ja vehkeet vaativat paneutumista, jotta osaa ottaa kaiken hyödyn laitteista irti. Ihan kaikkea ei pienen tutustumisen aikana uunista opi, se on varma. Nuo uunit vaativat perehtymistä ja ovat nykypäivänä kuin tietokoneita.

Vinkki! Jos tuollainen tuplauuni kiinnostaa, niin kannattaa käydä Samsungin kilpailusivustolla jättämässä tiedot ja uuni voi olla sinun. Voit myös valita palkinnoksesi jääkaappipakastimen tai astianpesukoneen, jos ne ovat tarpeellisemmat omaan keittiöösi.

Kiitokset mukavasta illasta kaikille mukana olleille sekä tietysti yhteistyötahoille:




Kommentoi

  1. Nanna says:

    Hejaa, meidän mahtavat jälkiruokavastaavat!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Hyvä me, hyvä meidän joukkue 🙂 Mukava oli tavata tuolla ja touhuilla keittiöhommissa oikein hauskalla ja rempseällä porukalla.

  2. Kiitos, kiitos tuosta kaakomurun ohjeesta!! Olen etsinyt sellaista kauan 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Mukava kuulla, että tuosta oli hyötyä! Itse Akselin reseptiä en tiedä, mutta pääsimme ainakin aika lähelle tuolla reseptillä. Sitähän voi käyttää vaikka ja mihin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close