Joulukalenteri – Luukku 5: Piparkakunmakuiset bebe-leivokset

Bebe-leivos on arvostettu ja erittäin perinteinen leivonnainen. Leivoksessa yhdistyy murea muropohja, makea sokerikuorrute sekä täyteläinen kreemitäyte. Leivonnainen maistuu perinteisesti vaniljalta tai pähkinältä, mutta myös muita makuja on leipomoissa ja kahviloissa tarjolla. Näin joulua odotellessa ajattelin valmistaa jouluun sopivat piparkakku-bebet. Näissä bebeissä on perinteisen pohjan ja kuorrutteen välissä ihana piparkakunmakuinen kreemitäyte. 

Näitä bebe-leivoksia voisi tarjoilla esimerkiksi pikkujoulujuhlissa tai joulupäivän kahvipöydässä. Koristelun voit tehdä haluamallasi tavalla, joko värjäämällä kuorrutetta joulun väreihin tai juhlan teemaan sopivaksi. Minä kuorrutin nämä tällä kertaa pinkillä ja vaaleansinisellä sokerikuorrutteella. Käytin koristeluun sokerihelmiä ja sokerimassakoristeita. Jos haluat näistä leivoksista pieniä suupaloja, niin paista muropohjat silloin minimuffinssipellin koloissa. Näin ne ovat sopivia annospaloja esimerkiksi juhlatilaisuudessa, jossa on runsaasti erilaisia leivonnaisia tarjolla. 

Piparkakunmakuiset bebe-leivokset 

(noin 10 kpl)

Pohja

200 g voita

1 dl tomusokeria

4 dl vehnäjauhoja

1 keltuainen

Täyte

2 1/2 dl kermaa

1 dl sokeria

2 rkl perunajauhoja

2 keltuaista

2 tl piparkakkumaustetta

100 g voita

Kuorrute

1/2 dl vettä

noin 3 1/2 dl tomusokeria

(elintarvikeväriä)

(sokerikoristeita)

Valmista bebe-leivosten pohjataikina laittamalla pieniksi paloiteltu voi leikkuuterällä varustettuun monitoimikoneeseen yhdessä tomusokerin ja vehnäjauhon kanssa. Pyöräytä seos tasaiseksi muruksi. Lisää murun joukkoon keltuainen ja työstä taikinasta käsin tiivis taikinapallo. Nosta taikina jääkaappiin vähintään puolen tunnin ajaksi. Jos sinulla ei ole käytössäsi monitoimikonetta, niin nypi silloin voi, tomusokeri ja vehnäjauhot käsin kulhossa pieneksi muruksi. Lisää joukkoon keltuainen ja työstä murusta murotaikinapallo. 

Kauli kylmä taikina isoksi levyksi jauhotetulla leivinalustalla. Ota pyöreällä muotilla (noin 10 cm) taikinasta noin 10 leivospohjaa. Määrä riippuu siitä kuinka ohueksi taikinan kaulit ja kuinka suurella muotilla otat taikinapohjia. Voitele muffinssipelti öljyllä. Laita taikinakiekot muffinssipellin koloihin ja paina varovasti, mutta tarkasti taikina muffinssipellin koloon. Laita jokaisen taikinan päälle paperinen muffinssivuoka ja täytä vuoka kuivilla herneillä. Nämä toimivat myös painona paiston aikana, niin pohjataikina pitää hyvin muotonsa. Paista pohjia 175 asteessa ensin noin 8 minuutin ajan. Ota herneet ja paperiset muffinssivuoat pois taikinoiden päältä ja jatka paistamista ilman painoa vielä noin 7 minuutin ajan. Tarkkaile paistotulosta paiston aikana, sillä paistoaika on aina viitteellinen. Kun pohjat ovat kypsiä, ota muffinssipelti pois uunista ja anna pohjien jäätyä muutamien minuuttien ajan. Ota sen jälkeen pohjat varovasti pois muotista ja nosta ne jäähtymään. 

Valmista täyte mittaamalla kattilaan kerma, sokeri, perunajauho,  keltuaiset ja piparkakkumauste. Kuumenna seosta koko ajan sekoitellen, kunnes se sakenee. Älä keitä seosta. Ota täyte pois kattilasta ja jäähdytä sitä ensin hetki huoneenlämmössä ja sen jälkeen nosta jääkaappiin vähintään tunnin ajaksi jäähtymään. 

Kun seos on jäähtynyt, notkista huoneenlämpöinen voi kulhossa vatkaamalla se sähkövatkaimella. Lisää jäähdytetty piparkakkuseos voin joukkoon ja vatkaa muutamien vielä minuuttien ajan seos tasaiseksi ja ilmavaksi kreemiksi. Lusikoi kreemi jäähtyneisiin paistettuihin muropohjiin ja nosta leivonnaiset jääkaappiin. 

Valmista kuorrute mittaamalla vesi kulhoon ja lisäämällä tomusokeri. Sekoita lusikalla seos sekaisin. Jos seos vaikuttaa liian paksulta, lisää tippa vettä joukkoon. Jos seos on liian löysää, lisää hieman tomusokeria. Sokerikuorrutteen pitää olla jämäkkää, mutta kuitenkin levittyä kauniisti leivonnaisten päälle. Värjää kuorrute lopuksi elintarvikevärillä. 

Lusikoi kuorrute kylmien bebe-leivosten päälle ja tasoita kuorrute levittämällä veitsellä reunoille asti. Koristele leivokset sokerimassakoristella ja sokerihelmillä. Anna leivonnaisten kuorrutteen jähmettyä ennen tarjoilua. 

Vinkki! Ota leivonnaiset huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen tarjoilua, niin leivonnaiset ovat tarjoiluhetkellä parhaimmillaan!  

Vinkki! Mahdollisesti yli jäävästä taikinasta voit leipoa vaikka muropikkuleipiä, ottamalla muotilla sopivia pikkuleipiä kaulitusta taikinasta ja paistamalla ne uunissa 175 asteessa noin 10 minuutin ajan.  

Bebe-leivos on sellaisenaan yksi omista leivossuosikeistani, joten tällä kertaa oli mukava tuunata juuri bebe-leivos joulun tunnelmaan sopivaksi. 



*****


Minkä leivonnaisen sinä haluaisit muunnella joulun makuun sopivaksi? Jätä kommenttisi tämän postauksen alle! Olisi kiva suunnitella uusia makuja perinteisiin leivonnaisiin! 



*****

Olethan jo katsonut aikaisemmat tämän vuoden joulukalenterin avatut luukut? 



Jos et, niin jo avautuneet joulukalenterin luukut löydät täältä

Kommentoi

  1. Aleksanterin leivoksesta olisi kiva tehdä jouluisempi. Itsenäisyyspäiväksi olenkin sen tuunannut, nyt vielä jouluinen versio, johon odotan Sinulta vinkkejä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close