Streetfood – hampurilaisia

Yksi tämän vuoden ruokatrendeistä on ihan ehdottomasti tuo streetfood eli katu(keittiö)ruoka. Tänään vietetään Helsingissä Streetfood-päivää. Koska en itse päässyt ottamaan osaa tuohon tilaisuuteen, ajattelin kuitenkin elää ajan hermolla ja tein kotona kotikeittiön streetfoodia – hampurilaisia! Streetfoodiksihan lasketaan kaikki katukeittiöiden ruoat. Tarjolla voi olla niin Thaimaalaista keittoa kuin Amerikkalaisia hampurilaisia tai kotimaisia lihiksiä – ja kaikkea siltä väliltä. Tuo tarjonta tänään helsingissäkin tuntuu olevan aika kattava, joten selvää rajaa tuohon ei ole. Mikä onkaan ihanampaa, kuin itse valmistaa kotosalla noita herkkuja ja näin aurinkoisena päivänä herkutella ruoka vielä ulkosalla. Näin leivontablogiin sopi ehkä parhaiten juuri nuo hampurilaiset, koska tässä tulee tosiaan leivottuakin. Samalla reseptillä voi valmistaa myös hotdogit eli hodarit, mutta sämpylät vain muotoillaan hieman eri tapaan.

Vinkkejä hampurilaissämpylöihin etsin monelta eri nettisivustolta ja törmäsin siihen, että reseptit ovat yleensä hyvin samankaltaisia – aika perinteisiä sämpyläreseptejä. Kuitenkin muutamat vinkit napsin ja keräsin tähän alla olevaan reseptiin.

Hampurilaissämpylät

 (12 kpl)


3 dl maitoa

1 pss kuivahiivaa

2 rkl sokeria

1 kananmuna

1 tl suolaa

noin 7 1/2-8 dl vehnäjauhoja

50 g voita 

seesaminsiemeniä

(öljyä, vettä)

Lämmitä maito +42 asteiseksi. Lisää joukkoon hiiva ja sokeri. Sekoita hyvin sekaisin. Lisää joukkoon kananmuna, suola ja vehnäjauhoja, niin että massa muuttuu taikinamaiseksi. Pilko huoneenlämpöinen, pehmeä voi joukkoon ja alusta taikinaa koneella noin 5-10 minuuttia, kunnes taikina irtoaa hyvin kulhon reunoista. Öljyä iso kulho ja nosta taikina kulhoon. Vinkki 1) Öljyä vielä taikina pallo ja laita tuorekelmu kulhon päälle tiukasti. Jätä taikina nousemaan parin tunnin ajaksi huoneenlämpöön.


Pyörittele noussut taikina 12 saman kokoiseksi palloksi ja laita pallot uunipellille. Taikinapallot nousevat runsaasti, joten jätä väleihin hyvin tilaa. Vinkki 2) Öljyä taikinapallot ja levitä päälle kevyesti tuorekelmu. Anna pallojen nousta 60-90 minuutin ajan. Vinkki 3) Ota kelmu pois sämpylöiden päältä ja sumuta sumutinpullolla vettä taikinapallojen päälle. Ripottele seesaminsiemeniä ja nosta sämpylät 200 asteiseen uuniin. Paista sämpylöitä noin 17-22 minuutin ajan. Voit välillä pyöräyttää pellin ympäri, jotta paistotulos olisi mahdollisimman tasainen. 

Vinkki! Minä vielä kostutin sumutinpullolla uuniakin juuri ennen paistoa. Tuota en mistään vinkkinä lukenut, mutta hyvä lopputulos tuli näin 🙂

 

Huom! Voit toki tehdä taikinan myös ilman konetta, alustamalla taikinan käsin. Minä käytin tällä kertaa konetta apuna.



Jauhelihapihvit

(noin 10 pihviä)


1 kg naudan jauhelihaa

suolaa

mustapippuria

tabascoa

2/3 dl kermaa


Sekoita jauhelihan joukkoon suola, mustapippuri ja tabasco maun mukaan. Sekoita massa hyvin sekaisin. Lisää lopuksi kerma joukkoon ja sekoita massa vielä sekaisin. Muotoile pihvit pyöreiksi (vaikka pienen irtoreunavuoan avulla) ja paista pannulla nopeasti värin saavuttamiseksi. Nosta lopuksi hetkesi uunivuoassa uuniin muutamiksi minuuteiksi, jotta pihvit kypsyvät haluttuun kypsyyteen. 


Kasaa hampurilaiset oman maun mukaisesti!



Meillä näiden kanssa tarjoiltiin:

– tomaattia

– cheddarjuustoa

– salaattia

– raskankermaa

– taco-salsaa

– suolakurkkuja

…El Maco-henkeen 🙂



Kävikö joku teistä lukijoista syömässä streetfoodia tänään Helsingin kaduilla? Olisi mukava kuulla minkälainen tunnelma tuolla oli?

Tuo tilaisuus taitaa kyllä jatkua iltaan asti, joten vieläkin kerkeää ruokia maistelemaan!

Kommentoi

  1. Unknown says:

    Kiitos, ohjeesta. Olenkin kovasti miettinyt mikä on hampurilaissämpylöiden salaisuus ja miten ne voisi itse tehdä. Meillä nyt semmoinen hampurilaiskausi. Kotona teemme, mutta kaupan sämpylöihin :(. Mutta nyt se muuttuu, heti ens viikonloppuna.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Nämä oli minun mielestäni aikalailla juuri hampurilaissämpylöitä muistuttavia – ei kylläkään teollisenoloista 🙂 Aikaahan näihin menee, mutta kyllä ne vaan on niin herkullisia!

  2. Nimetön says:

    Tänään teinpulled pork hampurilaisia eli riivittyä porsaan niskaa. Aivan taivaallista. Netistä löytyy ohjeita vaikka millä mitalla.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Pulled pork on kyllä niin herkullista. Minäkin olen sitä tehnyt jonkin aika sitten. Kunnon mausteet ja pitkä haudutus, niin maku on kohdillaan ja liha mureaa. Se sopii kyllä erinomaisesti vaikka juuri hampurilaisten täyteeksi. Ohjeita on kyllä paljon tajolla!

  3. Nimetön says:

    Hei. Tämä ei nyt liity tähän postaukseen mitenkään, mutta osaisitko kertoa jotain hyvää pienmakeis reseptiä? (sellaista joka sopii pieneksi yllätykseksi arkipäivään tai vaikkapa viikonlopun aamuun) (:

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kommentteja, kysymyksiä, palautetta ja ehdotuksia voi hyvin jättää ihan mihin kommenttiin tahansa 🙂 Tarkoitatko sinä enemmän jotain leivonnaista vai karkkityyppistä tarjottavaa? Minulle tuli mieleeni cakepopsit ensimmäisenä leivontapuolelta ja sitten makeispuolelta erilaiset fudget. Jos sinulla on tarkemmin jotain mielessä, niin kirjoittele tänne, niin katsotaan löytyykö blogista jo valmisresepti vai yritetäänkö kehitellä jotain uutta herkkua : )
      Cakepops-ideoita ja -reseptejä löydät täältä: http://www.pullahiiri.com/search/label/Cake%20%26%20cookie%20pops Ja fudge-reseptejä muiden karkkien ohella täältä:http://www.pullahiiri.com/search/label/Makeiset Lisäksi mieleeni tuli vielä marengit erimerkiksi kerman ja hillon kanssa tarjottuna: http://www.pullahiiri.com/2014/03/marenkiunelma-leivokset.html

  4. Nimetön says:

    Näitä tulee taatusti tehtyä. Onko se liian pitkä nostatus, jos jätän taikinan aamulla kohoamaan 5 tunniksi, kun menen kouluun?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tuolla "liian pitkällä" nostatuksella voi olla vaikutusta sämpylöiden kohoamiseen sekä huokoisuuteen. En osaa nyt sanoa tarkalleen onnistuuko noinkin pitkällä nostatusajalla herkulliset sämpylät. Ehkäpä suosittelen kokeilemaan esimerkiksi viikonloppuna tai pyhäpäivänä näiden sämpylöiden leipomista 🙂 Mukava, että resepti lähtee täältä matkaan mukaan!

  5. Nimetön says:

    Entä jos ei omista sumutinpulloa? :/

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Ensimmäisenä tuli mieleeni, että voisikohan nuo sämpylät vaikka kevyesti voidella vedellä pullasutia käyttäen?

  6. Pullis says:

    Hei! Jos käytän tuorehiivaa, niin paljon laitan?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      1 pussi kuivahiiva vastaa noin 30 g tuorehiivaa.

    2. Pullis says:

      Kiitos kovasti. Nyt onkin taikina kohoamassa ja illalla syödään hampurilaisia ensimmäistä kertaa itse tehdyistä sämpylöistä! 😛

    3. Pullahiiri/Taru says:

      Hieno homma! Täällä on pullataikina kohoamassa – lähes samoja hommia siis 🙂

  7. Nimetön says:

    Hei! Täytyykö sämpylät voidella kananmunalla tai valkuaisella jotta seesamin siemenet jäävät kiinni sämpylöihin paiston jälkeen?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      En ole voidellut muuta kuin öljynnyt ja hieman sumuttanut vedellä. Hyvin on jääneet nuo siemenet kiinni kuitenkin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close